bub
Blog

Nit d’estels a L’Escala 2021

Posted in: on 7 de juliol de 2021

En el marc dels actes culturals organitzats per l’Ajuntament de L’Escala, Astrogirona oferirà dues activitats el dia 3 de setembre de 2021.

En primer lloc, Rafael Balaguer, president de l’Associació Astronòmica de Girona compartirà la xerrada “Dibuixant el cel. La conjunció entre l’art i l’astronomia”. I tot seguit, si el temps ho permet, es realitzarà una observació astronòmica amb telescopis dels principals objectes visibles aquella nit.

Sinopsi de la conferència. Sovint es pensa que la ciència i l’art són incompatibles. En la majoria de les universitats, es troben en edificis separats. A les llibreries, es col·loquen en diferents passadissos. Però l’astronomia i l’art han estat inseparables durant segles.

El 1610, Galileu va publicar la seva obra fonamental, “Sidereus Nuncius”, que contenia nombrosos dibuixos que va realitzar durant llargues nits observant amb el seu primitiu telescopi. Incloïen el terreny escarpat de la Lluna, estrelles invisibles a ull nu, i els satèl·lits de Júpiter!

Galileu va emprar tècniques artístiques com la perspectiva i el clarobscur, una forma de representar llums i ombres que era relativament nova en aquell moment, per mostrar les altes muntanyes i cràters a la imperfecta superfície de la Lluna. Amb la geometria i els seus dibuixos, fins i tot va poder mesurar les seves alçades amb sorprenent precisió.

En aquesta conferència farem un recorregut per l’espai i el temps, coneixent conceptes astronòmics generals a partir de les obres que la humanitat ha creat des de la més remota prehistòria fins a l’aparició de la fotografia. Viatjarem des de les coves paleolítiques fins a finals del segle XIX, redescobrint en un viatge gràfic espectacular, que l’art pot ser un fabulós vector de comunicació científica.

També redescobrirem pistes sobre fenòmens astronòmics i meteorològics poc coneguts que han quedat enregistrats en obres artístiques que ara sabem que amagaven un rerefons científic, astronòmic i naturalista.

Avui va creixent de mica en mica l’interès per una nova visió transversal i integradora de la ciència amb l’art. A mesura que els conjunts de dades en astronomia es tornen cada vegada més grans i combinen mesuraments de molts tipus de telescopis, es necessiten noves tècniques per a treballar de forma amable amb la immensitat de la informació captada. Basant-se en els principis de l’art per crear visualitzacions científiques, els astrònoms poden veure (i també escoltar gràcies a la sonificació) el seu treball amb una nova perspectiva i, potser el més important, compartir els seus descobriments amb altres científics, i el públic en general, de manera més clara que amb les tècniques tradicionals.

L’aplicació de les tècniques de l’art definitivament influeix en la manera com els astrònoms interactuen amb les seves dades. La incorporació de l’art en la visualització astronòmica no pot quedar relegada a un segon pla per més temps, doncs realment millora la ciència dels descobriments que ens reconnecta amb l’univers…

Data: 03/09/2021
Hora: 20:00
Lloc: Alfolí de la Sal, L’Escala

ATENCIÓ:
Cal inscripció prèvia fent click aquí.
Aforament limitat a 50 localitats.
Obertura de portes a les 19:30h. Inici de l’activitat 20.00h.
Cal accedir al recinte amb mascareta i fer ús del gel hidroalcohòlic a l’entrar.
Cal portar la mascareta en tot moment.
No està permès moure les cadires de lloc ni canviar de localitat una vegada s’hagin acomodat a la cadira.
No està permés l’accés al recinte una vegada iniciada la conferència.
Seguiu les instruccions dels organitzadors.
Més informació: cultura@lescala.cat

Nit de les estrelles a L'Escala

I tot seguit, si el cel ho permet, des de La Punta, farem observació astronòmica dels objectes visibles aquella nit.

Planetari natural: observant els estels.

Dia: 3 de setembre de 2021
Lloc: La Punta
Horari: segons inscripcions. A partir de les 22.00h i fins les 23:50h

ATENCIÓ:
Cal inscripció prèvia fent click aquí.
Aforament limitat.
Cal presentar-se 10 minuts abans de l’horari assignat.
Cal accedir al recinte amb mascareta i fer ús del gel hidroalcohòlic a l’entrar.
Cal portar la mascareta en tot moment.
Seguiu les instruccions dels organitzadors
Més informació: cultura@lescala.cat

Nit de les estrelles a L'Escala

FacebookTwitterGoogle+Compartir
tag