bub
Blog

Pint Of Science – Una història matemàtica (dimarts 15)

Posted in: on 20 de març de 2018
When:
15 de maig de 2018 @ 19:30 – 22:00
2018-05-15T19:30:00+02:00
2018-05-15T22:00:00+02:00
Where:
Cafè-Llibreria Context
Carrer del Pou Rodó
17004 Girona
Espanya
Cost:
Free

Pint of ScienceAquesta serà la quarta vegada que aquest festival internacional se celebra a Espanya, i la tercera a Girona. Nosaltres ens vam assabentar d’aquest esdeveniment fa tres anys una mica massa justos de temps, però ja vam decidir que al 2016 Girona s’incorporaria a aquesta iniciativa, i per això Astrogirona coordina les activitats de Pint of Science a Girona ara ja en el seu tercer any a les nostres comarques.

El festival Pint of Science té com a objectiu oferir xerrades interessants, divertides, importants, sobre les últimes investigacions científiques, en un format accessible al públic. I tot això en un bar! S’ofereix una plataforma que permet a la gent discutir la investigació amb les persones que la porten a terme. Pint of Science és una organització sense ànim de lucre, dirigida per voluntaris, i que va ser creada per una comunitat d’investigadors de postgrau i postdoctorals l’any 2012. El festival se celebra anualment durant tres dies simultàniament en bars de tot el món. El primer festival Pint of Science es va dur a terme l’any 2012 al Regne Unit. Enguany el festival tindrà lloc els vespres del dilluns 14 al dimecres 16 de maig, celebrant-se simultàniament a varis països del món.

La temàtica del Pint of Science de dimarts al Cafè Llibreria Context està dedicada a la història, a com ens vam anar dispersant pel planeta colonitzant tot el planeta, i a la idea que la història pot ser cíclica i predictible.

Lloc: Cafè-Llibreria Context

 

Dispersió població19:30
Dispersió poblacional en la prehistòria
per Dr. Joaquim Fort Viader.

La transició del neolític és considerat el principal canvi de les societats humanes. És la transició de la cacera i recol·lecció a l’agricultura i la ramaderia. Es aquesta xerrada veurem models matemàtics que intenten entendre la velocitat a la que el neolític es va propagar, i establir si ho va fer bàsicament degut a la dispersió de poblacions o bé a la transmissió de tècniques agrícoles dels agricultors als caçadors-recol·lectors. Per això, explicarem els models matemàtics (de fet, simulacions senzilles a una xarxa de punts) i les dades arqueològiques i genètiques. El mateix tipus de models s’apliquen a altres dispersions humanes, com la sortida dels humans moderns d’Àfrica o les colonitzacions post-glacials cap al Nord.

 

Joaquim Fort ViaderJoaquim Fort i Viader (1966) va llicenciar-se en Física per la Universitat de Barcelona (1989). Màster en Cosmologia per la Universitat de Tufts (Boston, Estats Units, 1991) amb una beca Fulbright. Màster en Física (1993) i Doctor en Física (1997) per la Universitat Autònoma de Barcelona. Professor titular (des del 1999) i catedràtic (des del 2009) de Física a la Universitat de Girona. Premi ICREA Academia (2014). Autor d’un centenar d’articles de recerca publicats en revistes científiques, incloent Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) i Physical Review Letters. La seva principal contribució ha estat una nova teoria matemàtica per determinar la importància relativa de la difusió de poblacions i la difusió d’idees en l’expansió del Neolític a Europa (PNAS 2012). Prèviament va treballar en una teoria de difusió retardada de la transició del Neolític a Europa (des del 1999) i en la seva generalització a l’estudi d’infeccions víriques (des del 2002). Aquesta darrera teoria s’aplica actualment a possibles tractaments en la lluita contra el càncer. La seva recerca actual inclou l’evolució cultural (des del 2011) i la substitució lingüística (des del 2012). Aquests treballs han estat destacats per l’American Physical Society, l’American Association for the Advancement of Science, la Society for American Archaeology, l’Institute of Physics del Regne Unit, l’American Institute of Physics, etc. Ha dirigit projectes de recerca de gran abast dedicats a la simulació prehistòrica, finançats per la Comissió Europea (2006-2010) i el programa estatal Consolider (2011-2017).

UDG.

 

20:30
2029, quan es pon el sol.
per Juli Gutiérrez Deulofeu.

Matemàtica de la història
La Matemàtica de la Història descriu l’evolució social i cultural dels pobles i civilitzacions. Deulofeu observa la història que han escrit els historiadors sobre les diferents civilitzacions que han existit fins ara i detecta uns patrons i unes regularitats que exposa en la seva teoria. Quin futur ens espera segons aquesta teoria? Com podem entendre l’evolució de la Península Ibèrica des de la Matemàtica de la Història un cop desaparegui l’Imperi espanyol cap al 2029? Quin paper hi té Catalunya? Cap on va la relació Catalunya-Espanya? Quin és l’avenir dels pobles ibèrics dins del marc europeu en els propers dos-cents anys? Una Europa que viurà dos processos oposats i paradoxals. L’atomització dels vells estats nascuts amb la modernitat i l’aparició de forces centrípetes que acostaran les velles nacions vernacles a l’òrbita d’una Alemanya que de mica en mica assumirà el seu paper director. No hi ha bons ni dolents, senzillament hi ha uns temps històrics que assenyalen el que s’ha de fer per no caure una i altre vegada en els mateixos errors.

Juli Gutierrez DeulofeuJuli Gutiérrez Deulofeu, nét d’Alexandre Deulofeu Torres, és enginyer tècnic agrícola historiador i hereu del llegat del seu avi. Amb el web sobre la Matemàtica de la Història, vol compartir els més de vint anys d’estudi de l’obra del seu avi, difondre-la i aportar la seva visió actual sobre com aquesta teoria explica els esdeveniments que anem vivint. Quan la Matemàtica de la Història va entrar a la seva vida va abocar-s’hi fins avui, tasca que combina amb el cultiu del seu hort ecològic al mas d’Ordis (Alt Empordà).
Matemàtica de la Història

 

Podeu trobar més informació sobre el festival al web de Pint of Science, així com els programes d’altres ciutats com Barcelona i Blanes, molt recomanables!

També us podeu apuntar a l’esdeveniment de Facebook.

Us hi esperem!!

Les activitats tindran lloc al Cafè-Llibreria Context de Girona.

Entrada gratuïta, consumicions a part. AFORAMENT MOLT LIMITAT.

Us hi esperem!!

Pint Of Science Girona 2018

FacebookTwitterGoogle+Compartir
tag