bub
Blog

Geofísica de l’experiència mística: els orígens de la religió

Posted in: on 5 d'octubre de 2018
When:
18 de octubre de 2018 @ 19:30 – 21:00
2018-10-18T19:30:00+02:00
2018-10-18T21:00:00+02:00
Where:
Casa de Cultura de Girona
Plaça de l'Hospital
6, 17002 Girona
Espanya

Geofísica de l’experiència mística: els orígens de la religió.

Conferència de Rafael Balaguer a la Casa de Cultura, a Girona, el 18/10/2018 a les 19:30 a l’Aula Seminari.
Més informació a: Casa de Cultura.

Aquesta xerrada forma part del cicle Contemporàlia. Els límits de la ciència: un passeig per les fronteres, que se celebra del 27/09/2018 al 25/10/2018.

Molts de nosaltres creiem que el coneixement científic és objectiu, que la ciència és metòdica i per tant aliena a les creences o prejudicis dels que la cultiven. També creiem saber traçar amb claredat la frontera que separa allò que és científic d’allò que no ho és. Amb la intenció d’analitzar aquesta aura de neutralitat que hom atribueix a l’activitat científica, en aquesta edició de Contemporàlia i Ciència ens qüestionarem aquests i altres pressupòsits. També veurem que, com en qualsevol activitat humana, la producció científica no està lliure d’interessos espuris i mala praxi. I, com a exemple de proposta d’estudi que no sorgeix d’un àmbit estrictament acadèmic, ens interessarem per algunes tesis antropològiques agosarades sobre l’origen geofisiconeuronal del fet religiós.

Geofísica de l’experiència mística: els orígens de la religió.

Des del 2010 i arreu del món, hem estat prenent mesures molt precises del camp magnètic terrestre en diversos jaciments paleolítics, neolítics i medievals per intentar explicar, per exemple, per què els monuments megalítics i els temples antics van ser erigits en llocs concrets, sovint de difícil accés i molt allunyats de la font de material constructiu. Les dades ens diuen que aquests indrets són, efectivament, llocs “sagrats per naturalesa”, on determinades persones poden tenir experiències místiques que ara ja sabem que tenen un origen geofísicneuronal. Això ens portarà a reflexionar sobre què és realment la consciència i a proposar una tesi sobre l’origen del xamanisme i les religions.

Göbekli Tepe, foto de Rafael Balaguer

Recinte megalític de Mas Baleta, foto de Rafael Balaguer

Menhir de Champ Dolent, foto de Rafael Balaguer

Home bisó, cova d'El Castillo, foto de Rafael Balaguer

Rafael Balaguer, foto de Jèssica Lleonart

Rafael Balaguer és prehistoriador (UNED) i astrònom amateur. President d’Astrogirona (Associació Astronòmica de Girona) i membre de la International Meteorite Collectors Association, participa en la Xarxa d’Investigació Espanyola sobre Bòlids i Meteorits. Té una intensa activitat de divulgació de l’astronomia i la paleoantropologia en forma de cursos, conferències, observacions astronòmiques públiques, articles en revistes com “Tribuna de Astronomía y Universo”, “Astronomía” o “Nostra Nau”, i col·labora amb mitjans escrits i audiovisuals d’àmbit estatal, com ara “Cuarto milenio” d’Iker Jiménez.

FacebookTwitterGoogle+Compartir
tag