bub
Blog

Eclipsi parcial de Sol, enfosquiment del 63.731%

Posted in: on 31 de gener de 2015

El dia 20 de març hi ha un eclipsi parcial de Sol. Bé, serà parcial des de la nostra posició, quant més al nord ens desplacem, millor el podrem observar. Serà visible a Europa, i al nord d’Àfrica i Àsia.

En la línia de la centralitat (eclipsi total) es troben les illes Fèroe, Dinamarca, on l’eclipsi es podrà veure complet durant 2 minuts i 47 segons; i les illes Svalbard, Noruega, on podran gaudir de l’ombra de la Lluna durant 2 minuts i mig.

En aquesta imatge es pot comprovar fàcilment els llocs del món on la trajectòria de l’ombra lunar sobre la superfície de la Terra ens oferirà aquest espectacle magnífic!

Zones de visibilitat de l'eclipsi

I també pots consultar aquest fantàstic mapa interactiu per a obtenir les dades precises del teu lloc d’observació. La franja de totalitat serà de 462 km. d’amplada.

Malauradament, des de Girona només veurem aquest eclipsi com a parcial, però també serà un espectacle impressionant que no et pots perdre, la Lluna enfosquirà el Sol en gairebé un 64%!

A continuació trobareu una simulació de com podrem observar l’eclipsi en el moment de màxima ocultació des del nostre observatori, Can Roig, ubicat a Llagostera.

Simulació del moment de màxim enfosquiment del Sol vist des de Llagostera

A Llagostera l’eclipsi parcial començarà a les 09:12:29.9, el màxim de l’eclipsi es produirà a les 10:18:25.3, amb una magnitud del 70.345% i un 63.731% d’enfosquiment del Sol; i acabarà a les 11:29:25.4. Tot el fenomen tindrà una durada total de dues hores i 17 minuts. Aquests temps estan indicats en hora oficial.

Dades i horaris de l'eclipsi observat des de Llagostera

Dades de l'eclipsi

Aquest eclipsi passarà 13 hores després del perigeu de la Lluna (punt més proper a la Terra) i 13 hores abans de la culminació de l’equinocci, quan el Sol està creuant l’equador celeste i la Lluna coincideix en passar per aquest mateix punt eclipsant el Sol! És el primer eclipsi solar equinoccial d’una sèrie de tres en 38 anys!

Com que la Lluna està en el seu perigeu, mostrarà un diàmetre aparent lleugerament més gran que el del Sol i el seu contorn depassarà lleugerament el contorn del Sol.

Aquest eclipsi solar és excepcional perquè es produeix amb el Sol i la Lluna en l’equador celeste, o sigui en equinocci, de primavera en aquest cas, donant inici a aquesta estació a les 23.45 del dia 20 de març. La Lluna nova apareix en el mateix meridià celeste del Sol equinoccial cada 19 anys, però no sempre eclipsa al Sol. Sí en aquest cas. I a major escala de temps, la Lluna està en un cicle de tres eclipsis equinoccials que ocorren en el pròxim període de 38 anys (19 + 19, dos cicles metònics de la Lluna), i el següent de 2034 és el més precís dels 3, ja que la culminació de l’equinocci amb eclipsi inclòs es veurà des de l’equador de la Terra.

Amb motiu d’aquesta efemèride tan important i per tal que ningú s’ho perdi, des de l’Associació Astronòmica de Girona posem al vostre abast l’Observatori Can Roig de Llagostera per tal de poder observar l’eclipsi de forma segura (ATENCIÓ: NO ES POT OBSERVAR EL SOL SENSE FILTRES ESPECÍFICS).

Sí, des de les 09:00 i fins a les 12:00 podreu passar de franc per les nostres instal·lacions per observar el Sol amb els nostres telescopis equipats amb filtres d’hidrogen i calci-potasi.

L’H-alfa ens permet gaudir de la textura granulosa de la fotosfera solar i apreciar fantàstiques estructures i protuberàncies en moviment sobre el limbe del Sol. En la següent imatge teniu destacada l’Estació Espacial Internacional en un trànsit sobre el Sol captat des de l’Observatori Can Roig.

Trànsit de l'ISS en H-alfa

En canvi, el telescopi CaK ens permet veure les anomenades “platges”, zones en les que es formaran les futures taques solars per alteracions locals del camp magnètic de la nostra estrella.

El Sol en CaK

Podràs veure el Sol com no l’has vist mai. I estarem atents a les notícies i fotografies que ens enviïn l’equip d’astrònoms que Astrogirona tindrà desplaçats a Islàndia en una expedició per fotografiar aurores boreals, que en aquesta ocasió serà també una expedició per observar millor l’eclipsi de Sol. Serà per a ells una expedició 2×1! Però també per a nosaltres doncs connectarem en directe amb les illes Fèroe per veure l’eclipsi des d’allà!

Projectarem l’eclipsi total a la Sala d’Actes del Centre Cultural Can Roig, seu de la nostra Entitat. L’Observatori i el Centre Cultural Can Roig estan situats al Carrer Lleó I, número 2 de Llagostera.

Així, podràs gaudir d’un eclipsi de Sol 2X1, a cost 0! T’ho perdràs? Us hi esperem!

També pots apuntar-te a l’esdeveniment a Facebook.

Vine a veure l'eclipsi amb nosaltres

Has de ser soci (i entrar a la web) per tal d'apuntar-te
FacebookTwitterGoogle+Compartir
tag