bub
Blog

Observatori obert al públic

Posted in: on 2 de novembre de 2021

OBSERVATORI CAN ROIG OBERT AL PÚBLIC.

Amb la finalitat d’apropar l’astronomia a tothom, Astrogirona obre les seves portes els dimecres en calendari escolar (setembre-juny). L’horari és de 19:00 a 21:00 i es pot observar amb els telescopis, fer consultes, parlar amb els astrònoms, realitzar TdR’s…

Els dimecres són la nostra jornada de portes obertes i la visita a l’Observatori Can Roig és de franc.

Els dies festius l’observatori romandrà tancat. Si vols concertar una visita fora de la jornada de portes obertes, pots fer-ho enviant un email a presidencia@astrogirona.com.

L’Observatori Can Roig, MPC C99, està ubicat al Centre Cultural Can Roig, C/ Lleó I, 2, 17240 Llagostera, Girona.

Observació solar a l'Observatori Can Roig

Observatori Can Roig

Observatori Can Roig

Observatori Can Roig
Fotografies d’Astrogirona i COAC

FacebookTwitterGoogle+Compartir
tag

La Nit dels Llunàtics. International Observe The Moon Night 2021

Posted in: on 5 d'octubre de 2021

La Lluna ha exercit des de l’inici dels temps una poderosa influència sobre els éssers humans. De fet, en bona part és gràcies a la nostra germana còsmica que la mateixa vida sobre la Terra va esdevenir possible i tal i com la coneixem avui.

La Lluna amb el telescopi de l'Observatori Can Roig. Rafael Balaguer
La Lluna, foto de Rafael Balaguer

Dominadora de la nit, de cicle implacable, va esdevenir tant origen del calendari com deessa, rols que, entre altres, encara ara representa.

Per això des de sempre els humans hem estat en major o menor mesura “llunàtics”. Des dels més mítics i màgics licantrops, als primers xamans i als moderns científics.

Científics i filòsofs com els membres de la Societat Lunar, un club de debat de prominents emprenedors, filòsofs de la naturalesa i intel·lectuals que es reunien regularment entre 1765 i 1813 a Birmingham, Anglaterra. Al començament el grup es va anomenar “Cercle Lunar”, fins que al 1775 van adoptar el nom de “Societat Lunar”. El nom de la societat provenia de la pràctica d’organitzar les seves reunions en nits de lluna plena. Com que no hi havia il·luminació als carrers, la llum extra als carrers (fins a un 7% de la llum solar) feia el camí de tornada a casa més fàcil i segur. I és clar, els seus membres s’autodenominaven “llunàtics”. Entre altres seus, les reunions es feien sovint a la casa d’Erasmus Darwin, l’avi del gran Charles Darwin. De ben segur que la influència de l’avi i de retruc de la filosofia “lunar” es va deixar sentir en el caràcter inquiet i científic d’una de les persones que més han canviat el nostre món. Sempre, la Lluna…

A la Barcelona del segle XXI la Lluna no il·lumina les nostres vides com abans, però sí que brilla com sempre i com a anècdota personal us comentaré que recordo amb certa nostàlgia haver participat en algunes sessions hereves d’aquesta Societat Lunar, al mateix Castell dels Tres Dragons. Debats científics en la biblioteca de l’antic Museu de Zoologia… no es podria haver trobat un lloc més adient…

Però deixem de somiar i posem els peus de nou a la… Lluna! Precisament per renovar el nostre vincle amb Selene us proposem gaudir d’una nit de Lluna i astronomia. Es tracta de la Nit Internacional d’Observació de la Lluna. És un esdeveniment anual que busca animar la gent a mirar cap amunt i deixar-se captivar per la nostra veïna còsmica.

International Observe The Moon Night
IOMN

Tant a ull nu com a través dels telescopis més sofisticats, tots els anys el mateix dia, astrònoms arreu del món duem a terme esdeveniments i activitats que celebren la nostra Lluna i apropen als ciutadans la importància de la Lluna en la cultura, la història, la ciència i l’exploració.

International Observe The Moon Night
IOMN, Tyler Nordgren, NASA’s Goddard Space Flight Center

Enguany l’Associació Astronòmica de Girona participarà també en aquesta nit màgica. El dia 16 d’octubre, de les 20:00 en endavant podrem observar amb els nostres telescopis la Lluna i els planetes Júpiter i Saturn.

Ens trobareu a l’Escala, a primera línia de mar, al Passeig Lluís Albert, 1, al costat del monument a la sardana.

Escala

Les activitats de la Nit de la Lluna són de franc. Te les perdràs? Vine a renovar el teu vincle amb el cel amb nosaltres, et sentiràs de nou ben “llunàtic/a”!

Rafael Balaguer.

tag

Nit d’estels a L’Escala 2021

Posted in: on 7 de juliol de 2021

En el marc dels actes culturals organitzats per l’Ajuntament de L’Escala, Astrogirona oferirà dues activitats el dia 3 de setembre de 2021.

En primer lloc, Rafael Balaguer, president de l’Associació Astronòmica de Girona compartirà la xerrada “Dibuixant el cel. La conjunció entre l’art i l’astronomia”. I tot seguit, si el temps ho permet, es realitzarà una observació astronòmica amb telescopis dels principals objectes visibles aquella nit.

Sinopsi de la conferència. Sovint es pensa que la ciència i l’art són incompatibles. En la majoria de les universitats, es troben en edificis separats. A les llibreries, es col·loquen en diferents passadissos. Però l’astronomia i l’art han estat inseparables durant segles.

El 1610, Galileu va publicar la seva obra fonamental, “Sidereus Nuncius”, que contenia nombrosos dibuixos que va realitzar durant llargues nits observant amb el seu primitiu telescopi. Incloïen el terreny escarpat de la Lluna, estrelles invisibles a ull nu, i els satèl·lits de Júpiter!

Galileu va emprar tècniques artístiques com la perspectiva i el clarobscur, una forma de representar llums i ombres que era relativament nova en aquell moment, per mostrar les altes muntanyes i cràters a la imperfecta superfície de la Lluna. Amb la geometria i els seus dibuixos, fins i tot va poder mesurar les seves alçades amb sorprenent precisió.

En aquesta conferència farem un recorregut per l’espai i el temps, coneixent conceptes astronòmics generals a partir de les obres que la humanitat ha creat des de la més remota prehistòria fins a l’aparició de la fotografia. Viatjarem des de les coves paleolítiques fins a finals del segle XIX, redescobrint en un viatge gràfic espectacular, que l’art pot ser un fabulós vector de comunicació científica.

També redescobrirem pistes sobre fenòmens astronòmics i meteorològics poc coneguts que han quedat enregistrats en obres artístiques que ara sabem que amagaven un rerefons científic, astronòmic i naturalista.

Avui va creixent de mica en mica l’interès per una nova visió transversal i integradora de la ciència amb l’art. A mesura que els conjunts de dades en astronomia es tornen cada vegada més grans i combinen mesuraments de molts tipus de telescopis, es necessiten noves tècniques per a treballar de forma amable amb la immensitat de la informació captada. Basant-se en els principis de l’art per crear visualitzacions científiques, els astrònoms poden veure (i també escoltar gràcies a la sonificació) el seu treball amb una nova perspectiva i, potser el més important, compartir els seus descobriments amb altres científics, i el públic en general, de manera més clara que amb les tècniques tradicionals.

L’aplicació de les tècniques de l’art definitivament influeix en la manera com els astrònoms interactuen amb les seves dades. La incorporació de l’art en la visualització astronòmica no pot quedar relegada a un segon pla per més temps, doncs realment millora la ciència dels descobriments que ens reconnecta amb l’univers…

Data: 03/09/2021
Hora: 20:00
Lloc: Alfolí de la Sal, L’Escala

ATENCIÓ:
Cal inscripció prèvia fent click aquí.
Aforament limitat a 50 localitats.
Obertura de portes a les 19:30h. Inici de l’activitat 20.00h.
Cal accedir al recinte amb mascareta i fer ús del gel hidroalcohòlic a l’entrar.
Cal portar la mascareta en tot moment.
No està permès moure les cadires de lloc ni canviar de localitat una vegada s’hagin acomodat a la cadira.
No està permés l’accés al recinte una vegada iniciada la conferència.
Seguiu les instruccions dels organitzadors.
Més informació: cultura@lescala.cat

Nit de les estrelles a L'Escala

I tot seguit, si el cel ho permet, des de La Punta, farem observació astronòmica dels objectes visibles aquella nit.

Planetari natural: observant els estels.

Dia: 3 de setembre de 2021
Lloc: La Punta
Horari: segons inscripcions. A partir de les 22.00h i fins les 23:50h

ATENCIÓ:
Cal inscripció prèvia fent click aquí.
Aforament limitat.
Cal presentar-se 10 minuts abans de l’horari assignat.
Cal accedir al recinte amb mascareta i fer ús del gel hidroalcohòlic a l’entrar.
Cal portar la mascareta en tot moment.
Seguiu les instruccions dels organitzadors
Més informació: cultura@lescala.cat

Nit de les estrelles a L'Escala

tag

Nit d’estels a Mediona 2021

Posted in: on 7 de juliol de 2021

ATENCIÓ, ACTIVITAT SUSPESA PER ELEVAT RISC D’INCENDI I ACCESSOS AL BOSC TALLATS, INFORMAREM DE NOVA DATA.

Rafael Balaguer, president de l’Associació Astronòmica de Girona participa a la Nit d’Estels de Mediona, on compartirà la xerrada “Dibuixant el cel. La conjunció entre l’art i l’astronomia”. I tot seguit, si el temps ho permet, es realitzarà una observació astronòmica amb telescopis dels principals objectes visibles aquella nit.

Sinopsi de la conferència. Sovint es pensa que la ciència i l’art són incompatibles. En la majoria de les universitats, es troben en edificis separats. A les llibreries, es col·loquen en diferents passadissos. Però l’astronomia i l’art han estat inseparables durant segles.

El 1610, Galileu va publicar la seva obra fonamental, “Sidereus Nuncius”, que contenia nombrosos dibuixos que va realitzar durant llargues nits observant amb el seu primitiu telescopi. Incloïen el terreny escarpat de la Lluna, estrelles invisibles a ull nu, i els satèl·lits de Júpiter!

Galileu va emprar tècniques artístiques com la perspectiva i el clarobscur, una forma de representar llums i ombres que era relativament nova en aquell moment, per mostrar les altes muntanyes i cràters a la imperfecta superfície de la Lluna. Amb la geometria i els seus dibuixos, fins i tot va poder mesurar les seves alçades amb sorprenent precisió.

En aquesta conferència farem un recorregut per l’espai i el temps, coneixent conceptes astronòmics generals a partir de les obres que la humanitat ha creat des de la més remota prehistòria fins a l’aparició de la fotografia. Viatjarem des de les coves paleolítiques fins a finals del segle XIX, redescobrint en un viatge gràfic espectacular, que l’art pot ser un fabulós vector de comunicació científica.

També redescobrirem pistes sobre fenòmens astronòmics i meteorològics poc coneguts que han quedat enregistrats en obres artístiques que ara sabem que amagaven un rerefons científic, astronòmic i naturalista.

Avui va creixent de mica en mica l’interès per una nova visió transversal i integradora de la ciència amb l’art. A mesura que els conjunts de dades en astronomia es tornen cada vegada més grans i combinen mesuraments de molts tipus de telescopis, es necessiten noves tècniques per a treballar de forma amable amb la immensitat de la informació captada. Basant-se en els principis de l’art per crear visualitzacions científiques, els astrònoms poden veure (i també escoltar gràcies a la sonificació) el seu treball amb una nova perspectiva i, potser el més important, compartir els seus descobriments amb altres científics, i el públic en general, de manera més clara que amb les tècniques tradicionals.

L’aplicació de les tècniques de l’art definitivament influeix en la manera com els astrònoms interactuen amb les seves dades. La incorporació de l’art en la visualització astronòmica no pot quedar relegada a un segon pla per més temps, doncs realment millora la ciència dels descobriments que ens reconnecta amb l’univers…

Data: 14/08/2021
Hora: 21:30
Lloc: Can Verdaguer, Mediona

Nit de les estrelles a Can Verdaguer

Nit de les estrelles a Can Verdaguer

Trobareu més informació aquí.

També podeu veure imatges d’edicions anteriors a: GALERIA D’IMATGES

tag

Pluja d’estels Perseids 2021 – Palamós

Posted in: on 7 de juliol de 2021

Observació de la pluja d’estels dels Perseids.

Què podem esperar de la pluja d’enguany? Quan serà el màxim?
Els Perseids són una de les pluges i dinàmica de meteors més emocionants, visible als mesos de juliol i agost (17 de juliol al 24 d’agost). Basant-nos en les observacions de l’International Meteor Organization dels últims anys, esperem que el màxim d’activitat d’aproximadament 110 meteors per hora es produeixi entre les 21:00 i les 23:59 del dia 12 d’agost. Però hi ha possibilitats que el màxim s’estengui en horari, anant des de les 16:00 del dia 12, fins a les 05:00 del dia 13 d’agost. Això passa perquè els Perseids han anat generant una forta activitat des d’un màxim primari al llarg dels anys noranta. Les observacions millorades des de 2016 mostren pics addicionals a causa de passatges de la Terra a través de núvols de pols cometària secundaris. Per exemple, s’ha recuperat un encreuament amb filaments secundaris a partir de les dades del 2018. Es creu que el filament secundari principal és una acumulació de meteoroides en una ressonància de moviment mitjana. I per al 2021 NO es preveu una trobada amb aquest filament, però sí amb un filament més feble, cap a les 17:30 +- 5 hores del dia 12 d’agost.

La lluna nova del dia 8 d’agost ens permetrà unes condicions d’observació òptimes aquest 2021. La nit ideal per observar aquesta pluja serà la de dijous 12 a divendres 13 d’agost, esperant poder gaudir respectivament de l’increment i la minva d’activitat del màxim. De tota manera, aquests dies ja podem estar ben atents al cel perquè fins el dia 10 podem esperar veure fins a 15 meteors/hora. El dia 11 i 12 serà fàcil observar-ne entre 50 i 80 per hora, i passat el màxim el ritme decaurà fins a 10 meteors/hora.

La pluja de meteors dels Perseids ens va sorprendre en diverses ocasions durant les últimes dues dècades, mostrant esclats de 150 a 400 meteors/hora a causa que la Terra passa per les regions de major densitat en el flux de pols (per exemple, THZ ~ 200 l’any 2009).

Enguany però no tindrem tanta sort doncs no travessarem el núvol de meteoroides tan directament. S’espera poder observar alguns bòlids ràpids i multicolors (meteors més brillants que el planeta Venus, de magnitud -5), en moments anteriors i posteriors al màxim del dia 12. Per aconseguir observar alguns meteors caldrà buscar un lloc d’observació el més fosc possible, fora dels nuclis urbans.

Perquè té lloc aquesta pluja d’estels (també coneguda com a Llàgrimes de Sant Llorenç, cada any?
El cometa 109P/Swift-Tuttle descriu una trajectòria que dóna la volta al Sol cada 135 anys, però cada any la Terra travessa els núvols de restes del cometa atrapades per la gravetat solar. En fer-ho, les partícules de pols cometari travessen l’atmosfera terrestre a una velocitat de 59 km/s (212.400 km/h); a causa d’aquesta velocitat extrema, les minúscules partícules del cometa, la majoria de les quals no són més grans que un gra de sorra, poden produir impressionants traces de llum. Els brins de pols interestel·lar es cremen per complet a una alçada de 100 km per sobre de la superfície terrestre.

Ah!, recordeu que això no serà una pluja de meteorits, sinó de meteors! A les partícules dels cometes en òrbita les anomenem meteoroides, quan aquestes es desintegren en la nostra atmosfera i deixen el seu característic rastre de llum s’anomenen meteors, i si finalment algun fragment important arriba a impactar amb la superfície terrestre, aquest fragment recuperat s’anomena meteorit.

En el gràfic següent podeu apreciar com les òrbites dels meteoroides dels Perseids (les tres línies verdes), intersecten la de la Terra (el puntet blau), donant origen a la pluja de meteors de les Llàgrimes de Sant Llorenç.

Òrbita de la Terra travessant el núvol de restes del cometa 109P/Swift-Tuttle
NASA’s Meteoroid Environment Office

Radiant Persèids
International Meteor Organization

Quina és la millor manera d’observar-la?
En condicions ideals, els Perseids s’observen millor després de la mitjanit local, quan guanya alçada Perseus (el radiant) al cel de l’horitzó Est. Enguany, amb Lluna nova, l’observació pot resultar espectacular. Tradicionalment, les taxes més altes de meteors són visibles cap a la matinada, quan el radiant arriba al seu punt més alt.

La millor manera d’observar meteors és a ull nu, estirats còmodament a terra, abrigats moderadament, en un lloc el més fosc possible. També podeu fer fotografies de gran camp del cel nocturn, per intentar capturar les traces lumíniques dels meteors.

Per estar ben informats podem consultar els següents gràfics que mostren la ubicació dels radiants de les pluges de meteors tal i com es detecten en temps gairebé real pel Canadian Meteor Orbit Radar (CMOR). Cada dia, aproximadament 4000-5000 òrbites de meteoroides individuals es mesuren pel CMOR i la quantitat d’agrupaments de meteors en aquests radiants determina la ubicació de les pluges d’estels.

CMOR, activitat

La gràfica superior mostra l’activitat dels radiants en un mapa del cel vist des de l’estació de radar (43N, 81W) en el moment indicat. El sol i la Lluna també es mostren.

La següent imatge mostra la mateixa vista amb els radiants amb colors individuals codificats per la velocitat dels meteors associats.

CMOR, velocitat dels meteors

Vols venir a gaudir de la pluja amb nosaltres?
L’Associació Astronòmica de Girona instal·larà el seu camp d’observació a Can Pere Tià, a Palamós, on a partir de les 21:00 del dia 12 d’agost muntarem guàrdia per observar si es compleixen les previsions, i també és clar altres astres que aquella nit tinguin la delicadesa de deixar-se espiar, com Júpiter i Saturn! No cal dir que tothom hi està convidat, l’observació telescòpica i meteòrica serà de franc!

ATENCIÓ: PER TEMES D’AFORAMENT, CAL CONTACTAR AMB L’AJUNTAMENT DE PALAMÓS PER INSCRIURE-US A L’ACTIVITAT, QUE ÉS DE FRANC, COMPLETANT AQUEST FORMULARI.

I per acabar, una petita curiositat. Si voleu, podeu intentar capturar un possible fragment de meteorit d’una manera molt senzilla. Només cal que podeu recollir l’aigua de la pluja del vostre sostre durant el primer episodi de precipitació que s’esdevingui a la vostra localitat just després de la pluja de meteors. Podeu fer servir diverses galledes per tenir més possibilitats d’èxit. Un cop teniu les galledes plenes, haureu de filtrar l’aigua recollida amb un drap ben fi i blanc. Allí, us hi hauran quedat atrapades diverses partícules sòlides, minúscules. I ara ve la part més divertida d’aquest experiment! Mireu de disposar d’un imant el més potent possible, de neodimi per exemple, i passeu-lo per sobre de la vostra collita de partícules. Si alguna d’elles s’adhereix a l’imant hi ha alguna possibilitat que provingui de l’espai exterior, potser de la generació d’estels anterior al Sol… qui sap? Potser haureu capturat un fragment de cometa, un petit tros dels fòssils de la formació del nostre sistema solar. No cal dir que per a confirmar aquesta procedència caldria una anàlisi molt detallada de la mostra, però l’experiència és emocionant i divertida i us permetrà gaudir de les pluges de meteors durant molt més temps i d’una forma original, sobre tot si ho feu amb nens. Si a més disposeu d’un microscopi ja podeu començar la vostra pròpia recerca “meteorítica”. Que tingueu bons cels i bona caça!

Rafael Balaguer Rosa.

tag

Pluja d’estels Perseids 2021 – Sils

Posted in: on 7 de juliol de 2021

Observació de la pluja d’estels dels Perseids.

Què podem esperar de la pluja d’enguany? Quan serà el màxim?
Els Perseids són una de les pluges i dinàmica de meteors més emocionants, visible als mesos de juliol i agost (17 de juliol al 24 d’agost). Basant-nos en les observacions de l’International Meteor Organization dels últims anys, esperem que el màxim d’activitat d’aproximadament 110 meteors per hora es produeixi entre les 21:00 i les 23:59 del dia 12 d’agost. Però hi ha possibilitats que el màxim s’estengui en horari, anant des de les 16:00 del dia 12, fins a les 05:00 del dia 13 d’agost. Això passa perquè els Perseids han anat generant una forta activitat des d’un màxim primari al llarg dels anys noranta. Les observacions millorades des de 2016 mostren pics addicionals a causa de passatges de la Terra a través de núvols de pols cometària secundaris. Per exemple, s’ha recuperat un encreuament amb filaments secundaris a partir de les dades del 2018. Es creu que el filament secundari principal és una acumulació de meteoroides en una ressonància de moviment mitjana. I per al 2021 NO es preveu una trobada amb aquest filament, però sí amb un filament més feble, cap a les 17:30 +- 5 hores del dia 12 d’agost.

La lluna nova del dia 8 d’agost ens permetrà unes condicions d’observació òptimes aquest 2021. La nit ideal per observar aquesta pluja serà la de dijous 12 a divendres 13 d’agost, esperant poder gaudir respectivament de l’increment i la minva d’activitat del màxim. De tota manera, aquests dies ja podem estar ben atents al cel perquè fins el dia 10 podem esperar veure fins a 15 meteors/hora. El dia 11 i 12 serà fàcil observar-ne entre 50 i 80 per hora, i passat el màxim el ritme decaurà fins a 10 meteors/hora.

La pluja de meteors dels Perseids ens va sorprendre en diverses ocasions durant les últimes dues dècades, mostrant esclats de 150 a 400 meteors/hora a causa que la Terra passa per les regions de major densitat en el flux de pols (per exemple, THZ ~ 200 l’any 2009).

Enguany però no tindrem tanta sort doncs no travessarem el núvol de meteoroides tan directament. S’espera poder observar alguns bòlids ràpids i multicolors (meteors més brillants que el planeta Venus, de magnitud -5), en moments anteriors i posteriors al màxim del dia 12. Per aconseguir observar alguns meteors caldrà buscar un lloc d’observació el més fosc possible, fora dels nuclis urbans.

Perquè té lloc aquesta pluja d’estels (també coneguda com a Llàgrimes de Sant Llorenç, cada any?
El cometa 109P/Swift-Tuttle descriu una trajectòria que dóna la volta al Sol cada 135 anys, però cada any la Terra travessa els núvols de restes del cometa atrapades per la gravetat solar. En fer-ho, les partícules de pols cometari travessen l’atmosfera terrestre a una velocitat de 59 km/s (212.400 km/h); a causa d’aquesta velocitat extrema, les minúscules partícules del cometa, la majoria de les quals no són més grans que un gra de sorra, poden produir impressionants traces de llum. Els brins de pols interestel·lar es cremen per complet a una alçada de 100 km per sobre de la superfície terrestre.

Ah!, recordeu que això no serà una pluja de meteorits, sinó de meteors! A les partícules dels cometes en òrbita les anomenem meteoroides, quan aquestes es desintegren en la nostra atmosfera i deixen el seu característic rastre de llum s’anomenen meteors, i si finalment algun fragment important arriba a impactar amb la superfície terrestre, aquest fragment recuperat s’anomena meteorit.

En el gràfic següent podeu apreciar com les òrbites dels meteoroides dels Perseids (les tres línies verdes), intersecten la de la Terra (el puntet blau), donant origen a la pluja de meteors de les Llàgrimes de Sant Llorenç.

Òrbita de la Terra travessant el núvol de restes del cometa 109P/Swift-Tuttle
NASA’s Meteoroid Environment Office

Radiant Persèids
International Meteor Organization

Quina és la millor manera d’observar-la?
En condicions ideals, els Perseids s’observen millor després de la mitjanit local, quan guanya alçada Perseus (el radiant) al cel de l’horitzó Est. Enguany, amb Lluna nova, l’observació pot resultar espectacular. Tradicionalment, les taxes més altes de meteors són visibles cap a la matinada, quan el radiant arriba al seu punt més alt.

La millor manera d’observar meteors és a ull nu, estirats còmodament a terra, abrigats moderadament, en un lloc el més fosc possible. També podeu fer fotografies de gran camp del cel nocturn, per intentar capturar les traces lumíniques dels meteors.

Per estar ben informats podem consultar els següents gràfics que mostren la ubicació dels radiants de les pluges de meteors tal i com es detecten en temps gairebé real pel Canadian Meteor Orbit Radar (CMOR). Cada dia, aproximadament 4000-5000 òrbites de meteoroides individuals es mesuren pel CMOR i la quantitat d’agrupaments de meteors en aquests radiants determina la ubicació de les pluges d’estels.

CMOR, activitat

La gràfica superior mostra l’activitat dels radiants en un mapa del cel vist des de l’estació de radar (43N, 81W) en el moment indicat. El sol i la Lluna també es mostren.

La següent imatge mostra la mateixa vista amb els radiants amb colors individuals codificats per la velocitat dels meteors associats.

CMOR, velocitat dels meteors

Vols venir a gaudir de la pluja amb nosaltres?
L’Associació Astronòmica de Girona instal·larà el seu camp d’observació als Estanys de Sils, on a partir de les 21:00 dels dies 10 i 11 d’agost muntarem guàrdia per observar si es compleixen les previsions, i també és clar altres astres que aquella nit tinguin la delicadesa de deixar-se espiar, com Júpiter i Saturn! No cal dir que tothom hi està convidat, l’observació telescòpica i meteòrica serà de franc!

ATENCIÓ: PER TEMES D’AFORAMENT, CAL CONTACTAR AMB L’AJUNTAMENT DE SILS PER INSCRIURE-US A L’ACTIVITAT, QUE ÉS DE FRANC.

I per acabar, una petita curiositat. Si voleu, podeu intentar capturar un possible fragment de meteorit d’una manera molt senzilla. Només cal que podeu recollir l’aigua de la pluja del vostre sostre durant el primer episodi de precipitació que s’esdevingui a la vostra localitat just després de la pluja de meteors. Podeu fer servir diverses galledes per tenir més possibilitats d’èxit. Un cop teniu les galledes plenes, haureu de filtrar l’aigua recollida amb un drap ben fi i blanc. Allí, us hi hauran quedat atrapades diverses partícules sòlides, minúscules. I ara ve la part més divertida d’aquest experiment! Mireu de disposar d’un imant el més potent possible, de neodimi per exemple, i passeu-lo per sobre de la vostra collita de partícules. Si alguna d’elles s’adhereix a l’imant hi ha alguna possibilitat que provingui de l’espai exterior, potser de la generació d’estels anterior al Sol… qui sap? Potser haureu capturat un fragment de cometa, un petit tros dels fòssils de la formació del nostre sistema solar. No cal dir que per a confirmar aquesta procedència caldria una anàlisi molt detallada de la mostra, però l’experiència és emocionant i divertida i us permetrà gaudir de les pluges de meteors durant molt més temps i d’una forma original, sobre tot si ho feu amb nens. Si a més disposeu d’un microscopi ja podeu començar la vostra pròpia recerca “meteorítica”. Que tingueu bons cels i bona caça!

Rafael Balaguer Rosa.

tag

Taller pràctic d’astrofotografia amb Star Adventurer i Eq6-R Pro

Posted in: on 7 de juliol de 2021

Taller pràctic d’Astrofotografia amb Star Adventurer i Eq6-R Pro.

El proper dia 30 de juliol de 2021, a les 21:00 al Mas Roig II de Llagostera, Emili Martínez, soci d’Astrogirona, impartirà un taller, eminentment pràctic, per aprendre a treure profit de la plataforma de seguiment equatorial Star Adventurer i també de la muntura equatorial Eq6-R Pro.

Fotografia amb Star Adventurer, Emili Martínez

En aquesta sessió l’Emili ens mostrarà com muntar i posar en estació correctament les muntures, i ens donarà consells per optimitzar tant la muntura com els paràmetres de la càmera per obtenir millors fotografies. Serà una sessió pràctica d’astrofotografia directament al camp.

No cal cap requisit especial per participar en aquesta sessió, però si tens el teu equip i tens dubtes de com funciona, porta’l!

Amb l’Star Adventurer i una càmera rèflex es poden obtenir en pocs minuts interessants fotografies de paisatge, time lapse i grans camps estel·lars.

Fotografia amb Star Adventurer, Emili Martínez

Fotografia amb Star Adventurer, Emili Martínez

Fotografia amb Star Adventurer, Emili Martínez

Fotografia amb Star Adventurer, Emili Martínez

I ja amb la muntura equatorial Eq6-R Pro podem obtenir imatges més detallades, com per exemple:

Fotografia amb EQ6-R Pro, Emili Martínez

Fotografia amb EQ6-R Pro, Emili Martínez

Fotografia amb EQ6-R Pro, Emili Martínez

Fotografia amb EQ6-R Pro, Emili Martínez

El taller tindrà lloc el divendres 30 de juliol a les 21:00h al Mas Roig II (Llagostera).

Què cal portar?

 • Tot el teu equip d’observació que vulguis fer servir: càmera, telescopi, muntura, bateria…
 • Roba d’abric per si tens fresca a les nits d’estiu
 • Frontal
 • Si vols pots portar alguna cosa per sopar, cap problema!
 • Càmera i trípode fotogràfic si no tens muntura, sempre pots apilar fotos!
 • Recomanem que instal·lis al mòbil les apps “Polar Finder” o “Polar aligner pro”, que faciliten
  enormement l’alineació de l’eix polar. També recomanem l’app “GPS Status” per calibrar la brúixola
 • MASCARETA OBLIGATÒRIA
 • L’activitat és EXCLUSIVA per als socis d’AstroGirona.

  Mapa de situació del Mas Roig II:

  tag

  Nit a la fresca, observació a Vall-llobrega

  Posted in: on 7 de juliol de 2021

  NIT A LA FRESCA. PLANETARI NATURAL A VALL-LLOBREGA.

  ATENCIÓ NORMATIVA COVID, PLACES LIMITADES! CAL INSCRIPCIÓ PRÈVIA FENT CLICK AQUÍ!

  L’Associació Astronòmica de Girona us convida a participar en una vetllada astronòmica molt especial. Ens trobarem a l’església vella de Sant Mateu de Vall-llobrega per fer un viatge pel sistema solar.

  Planetari natural a Vall-llobrega
  Planetari natural a Vall-llobrega.

  L’activitat començarà reunint-nos a la Plaça de l’Ajuntament per, tot seguit, caminar fins a Sant Mateu (40 minuts aprox). Allà podrem sopar plegats a la fresca i en acabar, entrarem a l’església per gaudir d’un viatge interactiu que ens portarà a conèixer el sistema solar amb tota mena de detalls.

  Però això serà només el principi! Quan ja s’hagi fet ben fosc a l’exterior, sortirem al camp per aprendre a identificar els estels principals i les constel·lacions, i també podrem observar amb diversos telescopis els objectes visibles aquella nit, la Lluna, Júpiter, Saturn i alguns cúmuls d’estels, nebuloses…

  Persèid i observació al Mas Roig II, Simon Garcia
  Persèid i observació al Mas Roig II, Simon Garcia.

  ATENCIÓ NORMATIVA COVID, PLACES LIMITADES! CAL INSCRIPCIÓ PRÈVIA FENT CLICK AQUÍ!

  tag

  Conferència online “Meteorits, un petit passeig pel sistema solar. Quan les roques ens parlen d’altres mons”

  Posted in: on 24 de maig de 2021

  Conferència online “Meteorits, un petit passeig pel sistema solar. Quan les roques ens parlen d’altres mons”.

  DIVENDRES, 28 DE MAIG A LES 19:00.

  EL DIVENDRES, 28 DE MAIG, A LES 19:00, Astrogirona compartirà una conferència online.

  Xerrada telemàtica organitzada per la Societat Astronòmica de Figueres.

  La Societat Astronòmica de Figueres organitza cada mes una conferència online, i en aquest marc en aquesta ocasió Astrogirona compartirà una activitat des del nostre canal de Youtube.

  Així, la propera activitat telemàtica d’Astrogirona es celebrarà el proper DIVENDRES, 28 de maig, a les 19:00.

  La conferència s’emetrà en directe al canal de Youtube d’Astrogirona.

  Podreu accedir al vídeo amb l’enllaç exclusiu que trobareu tot seguit. En aquest mateix enllaç podreu recuperar la conferència en qualsevol moment, doncs ja quedarà enregistrada.

  “Meteorits, un petit passeig pel sistema solar. Quan les roques ens parlen d’altres mons”.

  Els meteorits són una finestra privilegiada al coneixement en primera mà de com són els nostres veïns planetaris. Ens aporten informació sobre la composició química i mineralògica d’aquests cossos, i fins i tot de les condicions prèvies a la formació del mateix sistema solar. Poden ser vectors de transmissió de vida entre planetes i/o sistemes estel·lars i poden ocultar, sota la seva aparença pètria inert, un patrimoni orgànic biòtic i prebiòtic impressionant. Per això és molt important poder recuperar-los i estudiar-los. I també poden tenir un altíssim valor econòmic a part de l’inqüestionable valor científic.

  En aquesta conferència, que també tindrà un component pràctic, farem un viatge pel sistema solar a partir dels meteorits. Serà una xerrada-taller per gaudir coneixent-los en detall, donarem algunes claus per poder començar a identificar-los sobre el terreny, veurem les polèmiques que inevitablement sorgeixen entre els científics i els “caçadors de meteorits”…

  La conferència anirà a càrrec de Rafael Balaguer, president d’Astrogirona.

  tag

  Eclipsi parcial de Sol, 10-06-2021

  Posted in: on 18 de maig de 2021

  El dia 10 de juny de 2021 hi ha un eclipsi parcial de Sol. Bé, serà parcial des de la nostra posició, quant més al nord ens desplacem, millor el podrem observar. En realitat, aquest eclipsi és anular, però només serà visible com a tal a Groenlàndia i al nord de Canadà i Rússia. A gran part d’Europa i Àsia es podrà veure com a eclipsi parcial.

  En la línia de la centralitat l’eclipsi es podrà veure complet durant 3 hores i 51 minuts.

  En aquesta imatge es pot comprovar fàcilment els llocs del món on la trajectòria de l’ombra lunar sobre la superfície de la Terra ens oferirà aquest espectacle magnífic!

  Zones de visibilitat de l'eclipsi

  La franja d’anularitat serà de 527,1 km. d’amplada.

  Malauradament, des de Girona només veurem aquest eclipsi com a parcial, però també serà un espectacle impressionant que no et pots perdre, la Lluna enfosquirà el Sol en gairebé un 2,5%.

  A continuació trobareu una simulació de com podrem observar l’eclipsi en el moment de màxima ocultació des del nostre observatori, Can Roig, ubicat a Llagostera. Cal notar que aquesta simulació elimina l’atmosfera de la Terra i que en realitat la corona solar no serà visible.

  Simulació del moment de màxim enfosquiment del Sol vist des de Llagostera

  A Llagostera l’eclipsi parcial començarà a les 11:20, el màxim de l’eclipsi es produirà a les 11:55, amb un 2,5% d’enfosquiment del Sol; i acabarà a les 12:33. Tot el fenomen a casa nostra tindrà una durada total d’una hora i 13 minuts. Aquests temps estan indicats en hora oficial.

  Dades de l'eclipsi

  Per tal que ningú no s’ho perdi, des de l’Associació Astronòmica de Girona posem al vostre abast l’Observatori Can Roig de Llagostera per tal de poder observar l’eclipsi de forma segura (ATENCIÓ: NO ES POT OBSERVAR EL SOL SENSE FILTRES ESPECÍFICS).

  Sí, des de les 10:30 i fins a les 13:00 podreu passar de franc per les nostres instal·lacions per observar el Sol amb els nostres telescopis equipats amb filtres d’hidrogen i calci-potassi.

  L’H-alfa ens permet gaudir de la textura granulosa de la fotosfera solar i apreciar fantàstiques estructures i protuberàncies en moviment sobre el limbe del Sol. En la següent imatge teniu destacada l’Estació Espacial Internacional en un trànsit sobre el Sol captat des de l’Observatori Can Roig.

  Trànsit de l'ISS en H-alfa
  En canvi, el telescopi CaK ens permet veure les anomenades “platges”, zones en les que es formaran les futures taques solars per alteracions locals del camp magnètic de la nostra estrella.

  El Sol en CaK

  També es podrà seguir l’eclipsi solar anular en directe a Youtube:

  L’Observatori Can Roig està situat al Carrer Lleó I, número 2 de Llagostera, al Centre Cultural Can Roig, Biblioteca Julià Cutiller.

  Us hi esperem!

  tag