bub
Blog

Eclipsi total de Lluna (visible)

Posted in: on 22 de setembre de 2015

“I Marduk va mirar el cel encès pel Sol i la Terra que trepitjava i va pensar que aquell seria un bon indret perquè els seus hi prosperessin i Marduk, en la seva saviesa i bondat, va dotar la Terra de Vida i a la Vida d’Intel·ligència. I, en efecte, els seus fills van prosperar i van créixer en nombre i van esdevenir Homes, i Marduk, en la seva generositat, va disposar que aparegués la Lluna i li va confiar la Nit, i la va fer la seva criatura de la foscor per sempre, per tal de mesurar el temps en dies i nits, i les nits i els dies en mesos i els mesos en anys, per tal que els Homes lloessin Marduk i no perdre el compte dels dies de llur Existència i recordar així eternament llur Naixement”.

Aquest és l’origen de la Lluna (i de passada del calendari) segons les llegendes assiri-babilòniques del segle VII a.C., llegendes que relaten la creació del Món d’una manera més o menys romàntica. El cert és, però, que l’origen de Selene, la nostra companya còsmica, va ser molt més caòtic i producte d’un dels cataclismes més greus que ha patit mai la nostra Terra.

Fa 4417 milions d’anys, quan la Terra era verge i jove, el nostre món va rebre l’impacte de grans objectes de mida planetària, residus del naixement del Sistema Solar, antics navegants com gegantines naus a la deriva, i com a conseqüència de les col·lisions gran quantitat de material terrestre i meteòric va ser expulsat i va quedar en òrbita al voltant de la Terra. Més tard, aquestes restes van xocar entre si infinitament i s’anaren fonent i amalgamant, i després, un cop refredades i extingida la calor dels xocs terribles, la Lluna pròpiament dita va rebre per primera vegada la llum del Sol. La gravetat terrestre la va col·locar a una distància mitjana de nosaltres de 352.000 km i des de llavors la seva presència acompanya les nostres nits i ens alleuja de la foscor del Temps.

Excepte quan en algunes nits de Lluna plena potser Selene es torna tímida als nostres ulls, curiosos, i mitjançant una gran carambola còsmica, la Lluna s’eclipsa.

Eclipsis de Lluna

Un eclipsi de Lluna es produeix quan la Lluna plena passa per la línia imaginària que uneix els centres del Sol i de la Terra i entra en el con d’ombra projectat per la Terra il·luminada pel Sol (S). La Terra projecta en l’espai un con de foscor total (ombra, U), envoltat d’una zona de foscor parcial (penombra, P) i, en conseqüència, poden donar-se tres tipus d’eclipsi: (1) eclipsi penombral, quan la Lluna entra en la zona de penombra; (2) eclipsi total, quan la Lluna entra totalment en la zona d’ombra; i (3) eclipsi parcial, quan la Lluna entra parcialment en l’ombra i la resta de Selene en la penombra.

Com podeu veure en el gràfic, el punt X determina el vèrtex del con d’ombra de foscor total i la Lluna queda més lluny. És per això que durant l’eclipsi la Lluna no queda enfosquida del tot i adquireix un to vermellós (r) ja que l’atmosfera (A) de la Terra (de fet el vapor d’aigua dels núvols) absorbeix tots els colors de l’espectre excepte el vermell, capricis de la refracció!. És el mateix que passa quan el Sol està baix sobre l’horitzó a la sortida o a la posta i se’ns mostra vermell tot decorant els nostres cels. Imagineu les sensacions de la Humanitat antiga en veure que la Lluna sobtadament es tornava vermella! De fet aquest espectacle poderós sempre ha impressionant profundament als humans. Al final d’aquest article trobareu una altre explicació sobre l’envermelliment de la Lluna.

Eclipsi total de Lluna durant la nit del 3 al 4 de març de 2007

Així, en definitiva, el que veiem durant un eclipsi és l’ombra de la Terra projectada sobre la Lluna. Ja Pitàgores i els seus seguidors al segle V a.C. van deduir que la Terra era una esfera i no plana com es creia aleshores en veure que l’ombra de la Terra sobre la Lluna era, de fet, rodona.

I com és que si els eclipsis es produeixen en Lluna plena no hi ha un eclipsi cada mes? Doncs perquè l’òrbita de la Lluna al voltant de la Terra no es desenvolupa sempre en el mateix pla, i en canvi se situa per sobre o per sota d’aquest pla evitant l’alineació amb la Terra i el Sol i, per tant, els eclipsis. Així tenim que la Lluna descriu un sinusoide al voltant del nostre planeta en lloc de traçar un cercle sense oscil·lacions.

D’aquesta manera arribem a la conclusió que Selene realment no és tímida, sinó que tal i com va dir Einstein “Déu no juga als daus”, però potser sí que Déu (o, sense anar més lluny, Marduk) juga al billar. Un billar còsmic del qual podrem gaudir com a observadors privilegiats d’un eclipsi total de Lluna la nit del proper dia 28 de setembre de 2015 (nit de diumenge a dilluns).

Informació detallada de l'eclipsi

En efecte, l’Associació Astronòmica de Girona www.astrogirona.com organitza una observació pública d’aquest eclipsi al Mas Roig II de Llagostera. No us ho perdeu doncs serà una ocasió especial ja que fins al 27 juliol del 2018 no es veurà un altre eclipsi total en bones condicions.

L’eclipsi començarà a ser espectacular a partir de les 03:06, i la màxima profunditat de l’eclipsi serà a les 04:47 i la fase penombral de l’eclipsi, que gairebé sempre és imperceptible a l’ull humà, s’iniciarà a les 02:10 del dia 28 de setembre. La fase de totalitat, amb la Lluna vermella, durarà pràcticament 73 minuts.

La Lluna estarà ben alta sobre l’horitzó i l’eclipsi serà fantàstic a ull nu i amb prismàtics, però amb els telescopis i els diferents equips de captura d’imatge que l’Associació Astronòmica de Girona posarà a l’abast del públic podreu comprovar com de sorprenent pot resultar la nostra germana còsmica, la turmentada superfície crateritzada de la Lluna és una visió inoblidable!

A més, aquest eclipsi serà també especial doncs la Lluna serà una súperlluna, amb Selene en la seva posició anual més propera a la Terra (el perigeu), situant-se a només 356.876 km a les 03:47. De manera que la podrem veure una mica més gran del que és habitual! Cada 14 mesos, aproximadament, coincideix el perigeu amb la fase de Lluna plena.

Si us voleu afegir al nostre camp d’observació amb els vostres telescopis sereu benvinguts, nosaltres ens trobarem al Mas Roig II de Llagostera a partir de les 02:00.

Les fases i els horaris expressats en hora local d’aquest eclipsi són els següents:

PRIMER CONTACTE AMB LA PENOMBRA 02:10
PRIMER CONTACTE AMB L’OMBRA 03:06
INICI DE LA FASE TOTAL 04:10
MÀXIM DE L’ECLIPSI 04:47
FI DE LA FASE TOTAL 05:23
DARRER CONTACTE AMB L’OMBRA 06:27
DARRER CONTACTE AMB LA PENOMBRA 07:23
ESCALA DE DANJON L=2.9, brillant

Horaris detallats de l'eclipsi en Hora Oficial

Eclipsi total de Lluna del 21/02/08

Recordeu que no calen instruments especials per a gaudir de l’eclipsi. A ull nu ja podeu fer veritable astronomia, com calcular el grau de foscor o profunditat a què arriba l’eclipsi. Aquesta foscor la mesurem segons l’escala de Danjon.

L’escala de Danjon estima el grau d’enfosquiment de la Lluna durant un eclipsi, a causa de l’opacitat dels núvols i la pols de l’atmosfera terrestre quan aquesta refracta la llum provinent del Sol. Va ser introduïda a l’any 1920 per l’astrònom francès André-Louis Danjon (Caen 1890, Paris 1967) conegut per les seves innovacions en la instrumentació astronòmica i els seus estudis sobre la rotació de la Terra.

Escala de Danjon

I per si tot això no fos suficient, només comentar-vos que els més pacients podran gaudir al final de la nit de l’observació dels planetes Venus, Júpiter i Mart sortint per l’horitzó est mentre la Lluna es pon per l’oest.

Animeu-vos a acompanyar-nos i gaudiu de l’espectacle, perquè el color vermellós de la Lluna fa que la nit adquireixi una màgia suggerent i estranya però, alhora, colpidora!

I ja per acabar, com que hem començat explicant una llegenda, sembla adient també acabar amb una altra. Aquesta però, substitueix l’èpica pel romanticisme i és que hi ha qui diu que la nostra amiga Selene envermelleix en descobrir als amants estimant-se, abraçats entre els llençols de la nit, al ser acaronats per la brillantor de la seva llum. Així doncs cada nit, en sortir, troba nous amants per satisfer la curiositat que sent vers l’amor dels humans… fins que de tant en tant descansa (s’eclipsa) i deixa que els amants la busquin de nou per compartir tendreses i secrets d’amor…

Rafael Balaguer Rosa.

Has de ser soci (i entrar a la web) per tal d'apuntar-te
FacebookTwitterGoogle+Compartir
tag

La Nit dels Llunàtics

Posted in: on 15 de setembre de 2015

La Lluna ha exercit des de l’inici dels temps una poderosa influència sobre els éssers humans. De fet, en bona part és gràcies a la nostra germana còsmica que la mateixa vida sobre la Terra va esdevenir possible i tal i com la coneixem avui.

La Lluna amb el telescopi de l'Observatori Can Roig. Rafael Balaguer

Dominadora de la nit, de cicle implacable, va esdevenir tant origen del calendari com deessa, rols que, entre altres, encara ara representa.

Per això des de sempre els humans hem estat en major o menor mesura “llunàtics”. Des dels més mítics i màgics licantrops, als primers xamans i als moderns científics.

Científics i filòsofs com els membres de la Societat Lunar, un club de debat de prominents emprenedors, filòsofs de la naturalesa i intel·lectuals que es reunien regularment entre 1765 i 1813 a Birmingham, Anglaterra. Al començament el grup es va anomenar “Cercle Lunar”, fins que al 1775 van adoptar el nom de “Societat Lunar”. El nom de la societat provenia de la pràctica d’organitzar les seves reunions en nits de lluna plena. Com que no hi havia il·luminació als carrers, la llum extra als carrers (fins a un 7% de la llum solar) feia el camí de tornada a casa més fàcil i segur. I és clar, els seus membres s’autodenominaven “llunàtics”. Entre altres seus, les reunions es feien sovint a la casa d’Erasmus Darwin, l’avi del gran Charles Darwin. De ben segur que la influència de l’avi i de retruc de la filosofia “lunar” es va deixar sentir en el caràcter inquiet i científic d’una de les persones que més han canviat el nostre món. Sempre, la Lluna…

A la Barcelona del segle XXI la Lluna no il·lumina les nostres vides com abans, però sí que brilla com sempre i com a anècdota personal us comentaré que recordo amb certa nostàlgia haver participat en algunes sessions hereves d’aquesta Societat Lunar, al mateix Castell dels Tres Dragons. Debats científics en la biblioteca de l’antic Museu de Zoologia… no es podria haver trobat un lloc més adient…

Però deixem de somiar i posem els peus de nou a la… Lluna! Precisament per renovar el nostre vincle amb Selene us proposem gaudir d’una nit de Lluna i astronomia. Es tracta de la Nit Internacional d’Observació de la Lluna. És un esdeveniment anual que busca animar la gent a mirar cap amunt i deixar-se captivar per la nostra veïna còsmica.

International Observe The Moon Night

Tant a ull nu com a través dels telescopis més sofisticats, tots els anys el mateix dia, astrònoms arreu del món duem a terme esdeveniments i activitats que celebren la nostra Lluna i apropen als ciutadans la importància de la Lluna en la cultura, la història, la ciència i l’exploració.

Enguany l’Associació Astronòmica de Girona participarà en aquesta nit màgica amb tres activitats simultànies. En totes, el dia 19 de setembre de les 20:30 en endavant podrem observar amb els nostres telescopis la Lluna i el planeta Saturn abans que no desapareguin sota l’horitzó.

Per una banda, obrirem les portes de la seu d’Astrogirona, l’Observatori Can Roig, situat al C/ Lleó I, 2 de Llagostera, a la Biblioteca Julià Cutiller.

I per arribar a més gent també desplegarem els nostres equips en un camp d’observació a l’Escala, a primera línia de mar, a l’aparcament de La Punta de l’Escala.

I també a Girona, al Pont de Sant Feliu, a tocar del Cul de la Lleona.

Evidentment, totes les activitats seran de franc. Te les perdràs? Vine a renovar el teu vincle amb el cel amb nosaltres, et sentiràs de nou ben “llunàtic/a”!

També, pots apuntar-te i compartir l’esdeveniment a Facebook.

Has de ser soci (i entrar a la web) per tal d'apuntar-te
tag

XII Trobada d’Associacions Astronòmiques de Girona

Posted in: on 13 de setembre de 2015

XII Trobada d’Associacions Astronòmiques de Girona.

La Trobada anual de l’astronomia gironina enguany es durà a terme a Olot, organitzada pels companys de l’Associació Astronòmica de la Garrotxa. Les xerrades són obertes al públic en general, en canvi el sopar i l’observació està reservada als socis de les Associacions.

Programa de Tarda:

Lloc: Casal Marià (C/ Francesc Xavier de Bolós, 3, 17800 Olot)
Horari: 16:00h – 20:30h

Programa

Sopar:

Lloc: Hostal dels Òssos (Carretera Santa Pau, Km. 2,7, 17812 Batet de la Serra)
Hora: 21:00h
Preu: 24€ per persona

Menú

Programa de Nit:

Lloc: Observatori de Batet de la Serra (Seu de l’Associació Astronòmica de la Garrotxa)
Hora: 23:00h (o quan acabi el sopar)
Activitats: Demostració nocturna d’astrofotografia Low Cost,observació d’objectes de cel profund

Has de ser soci (i entrar a la web) per tal d'apuntar-te
tag

XVI Aniversari d’Astrogirona

Posted in: on 24 d'agost de 2015

XVI aniversari de l’Associació Astronòmica de Girona.

XVI Aniversari AAGi

Com ja és tradició farem una caminada nocturna des de la Plaça Catalunya de Llagostera fins al Mas Roig II, on projectarem el gran film “Orígenes”, farem observació astronòmica i convidarem als assistents a coca i cava. Com sempre, tots els actes seran gratuïts, no t’ho perdis!

Pots compartir i afegir-te a l’esdeveniment a "Facebook".

Mapa de situació del Mas Roig II:

Has de ser soci (i entrar a la web) per tal d'apuntar-te
tag

Nit d’Estels a Mediona

Posted in: on 28 de juliol de 2015

Rafael Balaguer, president de l’Associació Astronòmica de Girona participa a la Nit d’Estels de Mediona, on pronunciarà la xerrada “Mística i misteris de la física quàntica”, on farem una introducció senzilla i divertida per a iniciar a tothom en la mística i els misteris de la física quàntica. Començarem pels inicis de la teoria atòmica clàssica, descobrint els seus principals teòrics (defensors i detractors), passant pels experiments que demostren que el món quàntic i els seus fenomens són més reals del què pensem i, per acabar, obrirem els ulls i la ment a la nova física que revolucionarà el món i la nostra relació amb l’Univers, tant a nivell científic com espiritual. Sens dubte estem a les portes d’un nou canvi de paradigma en la comprensió de la realitat, atreveix-te a descobrir-lo!

Nit de les estrelles a Can Verdaguer 2015

Just després es guiarà una sessió d’observació telescòpica.

Trobareu més informació aquí.

També Podeu veure imatges d’edicions anteriors a: GALERIA D’IMATGES

Has de ser soci (i entrar a la web) per tal d'apuntar-te

tag

Observació Astronòmica a Llagostera

Posted in: on 28 de juliol de 2015

El dia 13 d’agost, a les 22.00, durem a terme una observació amb telescopis a Llagostera, en el Campament d’Estiu del Casal d’Estiu de Llagostera.

Has de ser soci (i entrar a la web) per tal d'apuntar-te

tag

Observació Astronòmica a Canet d’Adri

Posted in: on 28 de juliol de 2015

El dia 4 d’agost, a les 22.00, durem a terme una observació amb telescopis a Canet d’Adri, en el Campament d’Estiu de l’Associació de Joves El 42, de Sant Gregori.

Has de ser soci (i entrar a la web) per tal d'apuntar-te

tag

Pluja d’estels del Perseids

Posted in: on 25 de juliol de 2015

Observació de la pluja d’estels dels Perseids.

Els Perseids són una de les pluges i dinàmica de meteors més emocionants, visible als mesos de juliol i agost (17 de juliol al 24 d’agost). Basant-nos en les observacions de l’International Meteor Organization dels últims anys, esperem que el màxim d’activitat d’aproximadament 100 meteors per hora es produeixi entre les 01:30 i les 14:00, però especialment pot ser més intens entre les 08:30 i les 11:00 (hora oficial), sempre del dia 13 d’agost. Malgrat tot ,hi ha una alta probabilitat d’observar un màxim secundari que podria ser també molt intens, que es produiria al voltant de les 20:39 del dia 12 d’agost, segons el model que ha preparat Jérémie Vaubaillon, i que acompanya aquest text, i que contempla com a responsables d’aquest màxim del dia 12 als meteoroides procedents del pas del cometa Swift-Tuttle de 1862. El gruix d’aquest núvol de partícules estarà a només 80.000 km de la Terra. Així que des de l’ocàs del dia 12 d’agost haurem d’estar ben atents al cel, especialment a partir de les 22-23 hores quan el radiant dels Perseids comença a guanyar alçada sobre l’horitzó.

La pluja de meteors ens va sorprendre en diverses ocasions durant les últimes dues dècades, mostrant esclats de 150 a 400 meteors/hora a causa que la Terra passa per les regions de major densitat en el flux de pols (per exemple, THZ ~ 200 l’any 2009).

Enguany però no tindrem tanta sort doncs no travessarem el núvol de meteoroides tan directament, però tenim un avantatge, la Lluna no ens molestarà dons el dia 14 ja serà Lluna nova, així que s’espera poder gaudir dels màxims secundaris com el que us hem comentat al principi. S’espera poder observar alguns bòlids ràpids i multicolors (meteors més brillants que el planeta Venus, de magnitud -5), en moments anteriors i posteriors al màxim del dia 13, diürn. Per aconseguir observar alguns meteors caldrà buscar un lloc d’observació el més fosc possible, fora dels nuclis urbans.

Les simulacions de Jérémie Vaubaillon indiquen que aquest any podrem observar una pluja no tan densa com la dels anys anteriors, ja que la Terra travessarà enguany les restes del cometa 109P/Swift-Tuttle que van quedar atrapades en òrbita al voltant del Sol de manera més indirecta que en ocasions anteriors (veure gràfic a continuació).

Òrbita de la Terra travessant el núvol de restes del cometa 109P/Swift-Tuttle

El cometa 109P/Swift-Tuttle descriu una trajectòria que dóna la volta al Sol cada 135 anys, però cada any la Terra travessa els núvols de restes del cometa atrapades per la gravetat solar. En fer-ho, les partícules de pols cometari travessen l’atmosfera terrestre a una velocitat de 59 km/s (212.400 km/h); a causa d’aquesta velocitat extrema, les minúscules partícules del cometa, la majoria de les quals no són més grans que un gra de sorra, poden produir impressionants traces de llum. Els brins de pols interestel·lar es cremen per complet a una alçada de 100 km per sobre de la superfície terrestre.

En el gràfic següent podeu apreciar com les òrbites dels meteoroides dels Perseids (les tres línies verdes), intersecten la de la Terra (el puntet blau), donant origen a la pluja de meteors de les Llàgrimes de Sant Llorenç.

Òrbita de la Terra travessant el núvol de restes del cometa 109P/Swift-Tuttle

Radiant Persèids

En condicions ideals, els Perseids s’observen millor després de la mitjanit local, quan guanya alçada Perseus (el radiant) al cel de l’horitzó Est.

De fet, les taxes més altes són visibles cap a la matinada, quan el radiant arriba al seu punt més alt.

La millor manera d’observar meteors és a ull nu, estirats còmodament a terra, abrigats moderadament, en un lloc el més fosc possible.

Per estar ben informats podem consultar els següents gràfics que mostren la ubicació dels radiants de les pluges de meteors tal i com es detecten en temps gairebé real pel Canadian Meteor Orbit Radar (CMOR). Cada dia, aproximadament 4000-5000 òrbites de meteoroides individuals es mesuren pel CMOR i la quantitat d’agrupaments de meteors en aquests radiants determina la ubicació de les pluges d’estels.

CMOR, activitat

La gràfica superior mostra l’activitat dels radiants en un mapa del cel vist des de l’estació de radar (43N, 81W) en el moment indicat. El sol i la Lluna també es mostren.

La següent imatge mostra la mateixa vista amb els radiants amb colors individuals codificats per la velocitat dels meteors associats.

CMOR, velocitat dels meteors

Per a observar una pluja d’estels no cal cap instrumental específic. Podeu gaudir-les a ull nu, estirats a terra en un indret ben fosc i ben abrigats, i podeu fer fotografies de gran camp del cel nocturn, per intentar capturar les traces lumíniques dels meteors. Ah!, recordeu que això no serà una pluja de meteorits, sinó de meteors! A les partícules dels cometes en òrbita les anomenem meteoroides, quan aquestes es desintegren en la nostra atmosfera i deixen el seu característic rastre de llum s’anomenen meteors, i si finalment algun fragment important arriba a impactar amb la superfície terrestre, aquest fragment recuperat s’anomena meteorit.

L’Associació Astronòmica de Girona instal·larà el seu camp d’observació al Mas Roig II de Llagostera, on a partir de les 21:00 del dia 12 d’agost muntarem guàrdia tota la nit per observar si es compleixen les previsions, i també és clar altres astres que aquella nit tinguin la delicadesa de deixar-se espiar, com la sempre atractiva Lluna, que mostrarà una lleu fase. No cal dir que tothom hi està convidat, l’observació telescòpica i meteòrica serà de franc.

I per acabar, una petita curiositat. Si voleu, podeu intentar capturar un possible fragment de meteorit d’una manera molt senzilla. Només cal que podeu recollir l’aigua de la pluja del vostre sostre durant el primer episodi de precipitació que s’esdevingui a la vostra localitat just després de la pluja de meteors. Podeu fer servir diverses galledes per tenir més possibilitats d’èxit. Un cop teniu les galledes plenes, haureu de filtrar l’aigua recollida amb un drap ben fi i blanc. Allí, us hi hauran quedat atrapades diverses partícules sòlides, minúscules. I ara ve la part més divertida d’aquest experiment! Mireu de disposar d’un imant el més potent possible, de neodimi per exemple, i passeu-lo per sobre de la vostra collita de partícules. Si alguna d’elles s’adhereix a l’imant hi ha alguna possibilitat que provingui de l’espai exterior, potser de la generació d’estels anterior al Sol… qui sap? Potser haureu capturat un fragment de cometa, un petit tros dels fòssils de la formació del nostre sistema solar. No cal dir que per a confirmar aquesta procedència caldria una anàlisi molt detallada de la mostra, però l’experiència és emocionant i divertida i us permetrà gaudir de les pluges de meteors durant molt més temps i d’una forma original, sobre tot si ho feu amb nens. Si a més disposeu d’un microscopi ja podeu començar la vostra pròpia recerca “meteorítica”. Que tingueu bons cels i bona caça!

En aquest vídeo d’agost de 2013 trobareu també informació sobre la pluja d’estels dels Persèids.

Has de ser soci (i entrar a la web) per tal d'apuntar-te
tag

XXI Caminada a la llum de la Lluna

Posted in: on 23 de juliol de 2015

XXI Caminada a la llum de la Lluna

El camp d’observació quedarà instal·lat a les 22:00 a càrrec dels membres d’Astrogirona a:


Has de ser soci (i entrar a la web) per tal d'apuntar-te

tag

Mercat Nocturn Chic & Cheap 2015

Posted in: on 16 de juny de 2015

Què passa quan surten les estrelles?

Doncs si vens al CHIC&CHEAP, podràs fer una observació astronòmica amb telescopis gràcies a l’Associació Astronòmica de Girona www.astrogirona.com.

T’ho perdràs?

Chic&Cheap
Chic&Cheap

Has de ser soci (i entrar a la web) per tal d'apuntar-te
tag