bub
Blog

La Nit dels Llunàtics. International Observe The Moon Night 2017

Posted in: on 30 de juliol de 2017

La Lluna ha exercit des de l’inici dels temps una poderosa influència sobre els éssers humans. De fet, en bona part és gràcies a la nostra germana còsmica que la mateixa vida sobre la Terra va esdevenir possible i tal i com la coneixem avui.

La Lluna amb el telescopi de l'Observatori Can Roig. Rafael Balaguer

Dominadora de la nit, de cicle implacable, va esdevenir tant origen del calendari com deessa, rols que, entre altres, encara ara representa.

Per això des de sempre els humans hem estat en major o menor mesura “llunàtics”. Des dels més mítics i màgics licantrops, als primers xamans i als moderns científics.

Científics i filòsofs com els membres de la Societat Lunar, un club de debat de prominents emprenedors, filòsofs de la naturalesa i intel·lectuals que es reunien regularment entre 1765 i 1813 a Birmingham, Anglaterra. Al començament el grup es va anomenar “Cercle Lunar”, fins que al 1775 van adoptar el nom de “Societat Lunar”. El nom de la societat provenia de la pràctica d’organitzar les seves reunions en nits de lluna plena. Com que no hi havia il·luminació als carrers, la llum extra als carrers (fins a un 7% de la llum solar) feia el camí de tornada a casa més fàcil i segur. I és clar, els seus membres s’autodenominaven “llunàtics”. Entre altres seus, les reunions es feien sovint a la casa d’Erasmus Darwin, l’avi del gran Charles Darwin. De ben segur que la influència de l’avi i de retruc de la filosofia “lunar” es va deixar sentir en el caràcter inquiet i científic d’una de les persones que més han canviat el nostre món. Sempre, la Lluna…

A la Barcelona del segle XXI la Lluna no il·lumina les nostres vides com abans, però sí que brilla com sempre i com a anècdota personal us comentaré que recordo amb certa nostàlgia haver participat en algunes sessions hereves d’aquesta Societat Lunar, al mateix Castell dels Tres Dragons. Debats científics en la biblioteca de l’antic Museu de Zoologia… no es podria haver trobat un lloc més adient…

Però deixem de somiar i posem els peus de nou a la… Lluna! Precisament per renovar el nostre vincle amb Selene us proposem gaudir d’una nit de Lluna i astronomia. Es tracta de la Nit Internacional d’Observació de la Lluna. És un esdeveniment anual que busca animar la gent a mirar cap amunt i deixar-se captivar per la nostra veïna còsmica.

International Observe The Moon Night

Tant a ull nu com a través dels telescopis més sofisticats, tots els anys el mateix dia, astrònoms arreu del món duem a terme esdeveniments i activitats que celebren la nostra Lluna i apropen als ciutadans la importància de la Lluna en la cultura, la història, la ciència i l’exploració.

Enguany l’Associació Astronòmica de Girona participarà en aquesta nit màgica amb quatre activitats simultànies. En totes, el dia 28 d’octubre de les 19:00 en endavant podrem observar amb els nostres telescopis la Lluna i el planeta Saturn abans que no desaparegui sota l’horitzó.

Per una banda, obrirem les portes de la seu d’Astrogirona, l’Observatori Can Roig, situat al C/ Lleó I, 2 de Llagostera, a la Biblioteca Julià Cutiller. A les 19:00 projectarem el fantàstic i multipremiat documental de David Sington “A l’ombra de la Lluna”.

A l'ombra de la Lluna

És un documental excepcional que ha recollit el testimoni de tots els astronautes, la majoria dels quals són, avui en dia, avis octogenaris, que van arribar a la lluna amb totes les missions del programa Apol·lo, vigent fins a l’any 1972. En aquest documental, que incorpora imatges inèdites fins ara ocultes en els arxius de la NASA, Michael Collins i Buzz Aldrin han estat només alguns dels noms que han narrat amb les seves pròpies paraules el somni d’arribar a la lluna.

És el millor documental sobre les missions Apol·lo, explicades en primera persona pels propis astronautes.

Tot seguit i/o simultàniament doncs l’observatori ja estarà operatiu durant la projecció, es podrà observar la Lluna i Saturn amb els telescopis.

Mapa del cel a les 20:44 des de Catalunya

I per arribar a més gent també desplegarem els nostres equips en un camp d’observació a l’Escala, a primera línia de mar, a l’aparcament de La Punta de l’Escala.

I també a Girona, al Pont de Sant Feliu, a tocar del Cul de la Lleona.

I enguany com a novetat, també podrem observar la Lluna des de l’Obsservatori Albanyà, distingit amb la Certificació Starlight, que el reconeix com un indret òptim per a l’observació del cel ateses les condicions de foscor ambiental de l’entorn.

Evidentment, totes les activitats seran de franc. Te les perdràs? Vine a renovar el teu vincle amb el cel amb nosaltres, et sentiràs de nou ben “llunàtic/a”!

Esdeveniment a Facebook.

Has de ser soci (i entrar a la web) per tal d'apuntar-te
FacebookTwitterGoogle+Compartir
tag

XVIII Aniversari d’Astrogirona

Posted in: on 29 de juliol de 2017

XVIII aniversari de l’Associació Astronòmica de Girona.

XVIII Aniversari AAGi

Com ja és tradició farem una caminada nocturna des de la Plaça Catalunya de Llagostera fins al Mas Roig II, on projectarem la pel·lícula de ciència ficció “La Llegada”, farem observació astronòmica i convidarem als assistents a coca i cava. Com sempre, tots els actes seran gratuïts, no t’ho perdis!

Programa:
21:30 Caminada nocturna fins al Mas Roig II, amb trobada per a la sortida al Casino Llagosterenc, Plaça Catalunya de Llagostera
22:15 Presentació de la pel·lícula a càrrec de Rafael Balaguer
22:30 Projecció del film “LA LLEGADA”, de Dennis Villeneuve (2016), 112 minuts
00:30 Observació amb telescopis

Recordeu portar frontal o llanterna per la caminada nocturna!

Sinopsi de la pel·lícula:

Quan unes misterioses naus extraterrestres arriben a diferents punts del planeta, el coronel Weber (Forest Whitaker) reuneix a un equip d’elit per investigar-les, que inclou a la lingüista Louise Banks (Amy Adams) i al físic Ian Donnelly (Jeremy Renner). Mentre la humanitat s’acosta a una guerra global, Banks i el seu equip treballen a contrarellotge buscant respostes. En un gir inesperat, ella correrà un risc que no només posarà en perill la seva vida, sinó possiblement la de tota la humanitat.

Pots compartir i afegir-te a l’esdeveniment a "Facebook".

Mapa de situació del Mas Roig II:

Has de ser soci (i entrar a la web) per tal d'apuntar-te
tag

Eclipsi parcial de Lluna

Posted in: on 28 de juliol de 2017

Eclipsi parcial de Lluna

L’eclipsi complet dura 5 hores, des de les 17:50 fins a les 22:50 hores. Des de Catalunya veurem sortir la Lluna ja eclipsada i en la seva fase final de l’eclipsi i, per tant, quan més cap a l’est ens trobem, millor i durant més temps podrem observar bé l’eclipsi.

Des de Girona només podrem veure el final de l’eclipsi just quan la Lluna surti. D’aquí en endavant es podrà veure la fase penombral final de l’eclipsi, que és difícil d’observar a ull nu, però enregistrable fàcilment en fotografia.

Dades de l'eclipsi

Has de ser soci (i entrar a la web) per tal d'apuntar-te
tag

La música del Cosmos. Astrogirona al Tempo sota les estrelles

Posted in: on 28 de juliol de 2017

ASTROGIRONA PARTICIPA AL FESTIVAL TEMPO SOTA LES ESTRELLES

El dia 9 d’agost Astrogirona participa al Festival Tempo sota les estrelles, el festival del barri vell de Girona.

Tempo sota les estrelles 2017

Podrem gaudir d’un concert sorprenent al Village del Festival. Serà un concert-taller de música experimental.

Però serà un taller? Serà un concert? És una experiència que us proposem des de TEMPO i Astro Girona i que segur recordareu. Gaudir de les explicacions d’en Rafael Balaguer i d’en Xavier de Palau sota les estrelles i escoltar al mateix temps la música que ens arriba del Cosmos. Carl Sagan es posa els cascs de DJ per una nit!

“La música del Cosmos” és un espectacle interactiu, on podràs escoltar la veritable música de les esferes celestes. Gràcies al talent del músic i informàtic Xavier de Palau, que ha desenvolupat un software que permet traduir a música els sons captats amb les tècniques de la radioastronomia, i també convertir en música la llum dels astres analitzada espectroscòpicament per Rafael Balaguer, podràs gaudir de la música generada a partir de les emissions de ràdio de Júpiter, la llum de la Luna, Saturn, diversos estels… i comprovar, en un concert sorprenent en directe, que l’Univers no està en silenci…

Per completar la vetllada, si el cel ho permet, podrem observar amb telescopis diversos objectes. L’observació serà guiada per l’astrònom Jordi Arnella.

Trobareu tota la informació aquí.

Has de ser soci (i entrar a la web) per tal d'apuntar-te
tag

Pluja d’estels dels Perseids

Posted in: on 27 de juliol de 2017

Observació de la pluja d’estels dels Perseids.

Què podem esperar de la pluja d’enguany? Quan serà el màxim?
Els Perseids són una de les pluges i dinàmica de meteors més emocionants, visible als mesos de juliol i agost (17 de juliol al 24 d’agost). Basant-nos en les observacions de l’International Meteor Organization dels últims anys, esperem que el màxim d’activitat d’aproximadament 150 meteors per hora es produeixi entre les 16:00 del dia d’agost i les 4:30 del dia 13 d’agost. Com que una bona part del màxim tindrà lloc de dia, les nits ideals per observar aquesta pluja seran la de divendres a dissabte i la de dissabte a diumenge. De tota manera, aquests dies ja podem estar ben atents al cel perquè fins el dia 10 podem esperar veure fins a 15 meteors/hora. El dia 11 i 12 serà fàcil observar-ne entre 50 i 80 per hora, i passat el màxim el ritme decaurà fins a 10 meteors/hora.

La pluja de meteors dels Perseids ens va sorprendre en diverses ocasions durant les últimes dues dècades, mostrant esclats de 150 a 400 meteors/hora a causa que la Terra passa per les regions de major densitat en el flux de pols (per exemple, THZ ~ 200 l’any 2009).

Enguany però no tindrem tanta sort doncs no travessarem el núvol de meteoroides tan directament. S’espera poder observar alguns bòlids ràpids i multicolors (meteors més brillants que el planeta Venus, de magnitud -5), en moments anteriors i posteriors al màxim del dia 12. Per aconseguir observar alguns meteors caldrà buscar un lloc d’observació el més fosc possible, fora dels nuclis urbans.

Perquè té lloc aquesta pluja d’estels (també coneguda com a Llàgrimes de Sant Llorenç, cada any?
El cometa 109P/Swift-Tuttle descriu una trajectòria que dóna la volta al Sol cada 135 anys, però cada any la Terra travessa els núvols de restes del cometa atrapades per la gravetat solar. En fer-ho, les partícules de pols cometari travessen l’atmosfera terrestre a una velocitat de 59 km/s (212.400 km/h); a causa d’aquesta velocitat extrema, les minúscules partícules del cometa, la majoria de les quals no són més grans que un gra de sorra, poden produir impressionants traces de llum. Els brins de pols interestel·lar es cremen per complet a una alçada de 100 km per sobre de la superfície terrestre.

Ah!, recordeu que això no serà una pluja de meteorits, sinó de meteors! A les partícules dels cometes en òrbita les anomenem meteoroides, quan aquestes es desintegren en la nostra atmosfera i deixen el seu característic rastre de llum s’anomenen meteors, i si finalment algun fragment important arriba a impactar amb la superfície terrestre, aquest fragment recuperat s’anomena meteorit.

En el gràfic següent podeu apreciar com les òrbites dels meteoroides dels Perseids (les tres línies verdes), intersecten la de la Terra (el puntet blau), donant origen a la pluja de meteors de les Llàgrimes de Sant Llorenç.

Òrbita de la Terra travessant el núvol de restes del cometa 109P/Swift-Tuttle

Radiant Persèids

Quina és la millor manera d’observar-la?
En condicions ideals, els Perseids s’observen millor després de la mitjanit local, quan guanya alçada Perseus (el radiant) al cel de l’horitzó Est, tot i que enguany la Lluna pot molestar una mica. De fet, les taxes més altes són visibles cap a la matinada, quan el radiant arriba al seu punt més alt.

La millor manera d’observar meteors és a ull nu, estirats còmodament a terra, abrigats moderadament, en un lloc el més fosc possible. També podeu fer fotografies de gran camp del cel nocturn, per intentar capturar les traces lumíniques dels meteors.

Per estar ben informats podem consultar els següents gràfics que mostren la ubicació dels radiants de les pluges de meteors tal i com es detecten en temps gairebé real pel Canadian Meteor Orbit Radar (CMOR). Cada dia, aproximadament 4000-5000 òrbites de meteoroides individuals es mesuren pel CMOR i la quantitat d’agrupaments de meteors en aquests radiants determina la ubicació de les pluges d’estels.

CMOR, activitat

La gràfica superior mostra l’activitat dels radiants en un mapa del cel vist des de l’estació de radar (43N, 81W) en el moment indicat. El sol i la Lluna també es mostren.

La següent imatge mostra la mateixa vista amb els radiants amb colors individuals codificats per la velocitat dels meteors associats.

CMOR, velocitat dels meteors


Vols venir a gaudir de la pluja amb nosaltres?

L’Associació Astronòmica de Girona instal·larà el seu camp d’observació al Mas Roig II de Llagostera, on a partir de les 22:00 del dia 12 d’agost muntarem guàrdia tota la nit per observar si es compleixen les previsions, i també és clar altres astres que aquella nit tinguin la delicadesa de deixar-se espiar, com Júpiter i Saturn, i la sempre atractiva Lluna, que mostrarà una fase minvant. No cal dir que tothom hi està convidat, l’observació telescòpica i meteòrica serà de franc.

Pots apuntar-te al següent esdeveniment del Facebook.

I per acabar, una petita curiositat. Si voleu, podeu intentar capturar un possible fragment de meteorit d’una manera molt senzilla. Només cal que podeu recollir l’aigua de la pluja del vostre sostre durant el primer episodi de precipitació que s’esdevingui a la vostra localitat just després de la pluja de meteors. Podeu fer servir diverses galledes per tenir més possibilitats d’èxit. Un cop teniu les galledes plenes, haureu de filtrar l’aigua recollida amb un drap ben fi i blanc. Allí, us hi hauran quedat atrapades diverses partícules sòlides, minúscules. I ara ve la part més divertida d’aquest experiment! Mireu de disposar d’un imant el més potent possible, de neodimi per exemple, i passeu-lo per sobre de la vostra collita de partícules. Si alguna d’elles s’adhereix a l’imant hi ha alguna possibilitat que provingui de l’espai exterior, potser de la generació d’estels anterior al Sol… qui sap? Potser haureu capturat un fragment de cometa, un petit tros dels fòssils de la formació del nostre sistema solar. No cal dir que per a confirmar aquesta procedència caldria una anàlisi molt detallada de la mostra, però l’experiència és emocionant i divertida i us permetrà gaudir de les pluges de meteors durant molt més temps i d’una forma original, sobre tot si ho feu amb nens. Si a més disposeu d’un microscopi ja podeu començar la vostra pròpia recerca “meteorítica”. Que tingueu bons cels i bona caça!

En aquest vídeo d’agost de 2013 trobareu també informació sobre la pluja d’estels dels Persèids.

Has de ser soci (i entrar a la web) per tal d'apuntar-te
tag

Nit d’estels a Mediona 2017

Posted in: on 25 de juliol de 2017

Rafael Balaguer, president de l’Associació Astronòmica de Girona participa a la Nit d’Estels de Mediona, on pronunciarà la xerrada “Els altres apocalipsis, arqueoastronomia de la fi del món”. Anirem veient els diferents episodis cataclísmics naturals, molts d’ells ja en èpoques històriques recents, que han amenaçat la humanitat i la nostra civilització situant-nos en autèntics colls d’ampolla evolutius. Alguns d’aquests esdeveniments han quedat gravats a foc en la memòria col·lectiva, cultural i arqueològica de la humanitat i recuperarem les proves que indiquen que en diverses ocasions… ens va anar de ben poc. Estudiant el passat podrem treure l’entrellat sobre com podríem sobreviure al proper cataclisme que, com les benediccions i les malediccions, ens acostumen a caure del cel…”

Nit de les estrelles a Can Verdaguer 2017

Just després es guiarà una sessió d’observació telescòpica.

Trobareu més informació aquí.

També Podeu veure imatges d’edicions anteriors a: GALERIA D’IMATGES

Has de ser soci (i entrar a la web) per tal d'apuntar-te

tag

Assemblea General de Socis d’Astrogirona

Posted in: on 14 de juny de 2017

Assemblea General Ordinària de Socis d’Astrogirona.

Se celebrarà el dia 30 de juny de 2017 al Mas Roig II de Llagostera, a les 20:30.

Un cop acabada la reunió, farem observació amb telescopis.

ACTIVITAT EXCLUSIVA PER ALS SOCIS D’ASTROGIRONA.

Has de ser soci (i entrar a la web) per tal d'apuntar-te
tag

Astrobarbacoa

Posted in: on 14 de juny de 2017

L’Associació Astronòmica de Girona www.astrogirona.com celebrarà un sopar de germanor per als socis de l’Associació, amics i familiars, al Mas Roig II de Llagostera.

Podeu portar els vostres telescopis i el sopar serà també una excusa per a realitzar observació astronòmica i donar consells als qui tenen dubtes sobre com fer servir el material, etc. Així, combinarem el sopar amb un taller de telescopis i observació.

També serà una trobada amb els companys d’Astrobanyoles www.astrobanyoles.org.

Per al sopar cal inscripció prèvia enviant un email a astro@astrogirona.com o identificant-vos al web com a socis.

El preu per persona és de 9 euros que s’abonaran en el mateix sopar. Es servirà carn a la brasa (feta al gust), pa amb tomàquet, refrescs, cava i coca. Cal que tothom porti els seus propis coberts!

Has de ser soci (i entrar a la web) per tal d'apuntar-te
tag

XIV Trobada d’Agrupacions Astronòmiques de Girona

Posted in: on 23 de maig de 2017

XIV Trobada d’Agrupacions Astronòmiques de Girona.

Programa de la Trobada

El proper dissabte 10 de juny se celebrarà a Banyoles la XIV Trobada d’Agrupacions Astronòmiques de Girona. Enguany l’organització recau en els companys d’Astrobanyoles, que per tal de fer la festa encara més gran, celebren també aquest cap de setmana el seu 15 aniversari. Astrobanyoles es va constituir a l’octubre de 2002.

Per tal d’apropar l’Astronomia a tots els públics, han programat dues jornades amb activitats molt interessants, tant al Museu Darder com als Jardins de la Muralla. Així doncs, a més de celebrar l’aniversari, també serà la III Festa de l’Astronomia i la XIV Trobada d’Associacions d’Astronomia de les comarques gironines.

Totes les activitats són de franc, no us les perdeu!

Has de ser soci (i entrar a la web) per tal d'apuntar-te
tag

Pint of Science – Ciència i art (dilluns 15)

Posted in: on 1 de maig de 2017

Pint of ScienceEl festival Pint of Science té com a objectiu oferir xerrades interessants, divertides, importants, sobre les últimes investigacions científiques, en un format accessible al públic. I tot això en un bar! S’ofereix una plataforma que permet a la gent discutir la investigació amb les persones que la porten a terme.

Pint of Science és una organització sense ànim de lucre, dirigida per voluntaris, i que va ser creada per una comunitat d’investigadors de postgrau i postdoctorals l’any 2012. El festival se celebra anualment durant tres dies simultàniament en bars de tot el món.

El primer festival Pint of Science es va dur a terme l’any 2012 al Regne Unit. Fa dos anys va ser la primera vegada que es va realitzar a Espanya, i l’any passat va tenir lloc la primera edició a Girona, promoguda per AstroGirona. Enguany el festival tindrà lloc els vespres del dilluns 15 al dimecres 17 de maig, celebrant-se simultàniament a varis països del món.

La temàtica del Pint of Science de dilluns a la cafeteria Un Sol Món està dedicada a la relació entre la ciència i l’art. De quina manera es poden inspirar i ajudar l’una a l’altra?

Lloc: Cafeteria Un Sol Món

19:30
LA IL·LUSTRACIÓ CIENTÍFICA, ENTRE L’ART I LA CIÈNCIA
per Blanca Martí de Ahumada

Il·lustració
Breu introducció a l’il.lustració científica que ens permetrà conèixer aquesta disciplina tant desconeguda de primera mà. La xerrada serà teòrico-pràctica. No cal saber dibuixar, només tenir-ne ganes!

Blanca Martí
Blanca Martí de Ahumada
Il·lustradora científica i naturalista
Historiadora de l’Art per la Universitat de Barcelona, s’especialitza en il.lustració científica i naturalista i il.lustració infantil a L’Escola de la Dona de la Diputació de Barcelona i en cursos formatius a la Universitat de València i a la Universitat de Barcelona. Treballa per diferents editorials, revistes i entitats d’àmbit estatal i mundial, com l’institut Jane Goodall o a Costa Rica entre d’altres. Ha exercit com a docent d’il.lustració científica i naturalista en diversos cursos per a associacions naturalistes, ajuntaments, museus d’història natural i escoles d’art així com a nivell universitari en el Màster d’Etología de la Universitat de Granada i actualment en el màster de Primatología de la Universitat de Girona i Fundació Mona i el Postgrau de Coneixement del món animal de la Universitat de Barcelona i Animal latitude.
www.blancamarti.com

 

20:30
CAÇANT ESPECTRES
per Rafael Balaguer

Espectres
Breu introducció a l’espectroscopia astronòmica. Com podem analitzar els espectres de planetes, estrelles i altres cossos celestes? Què ens expliquen aquests espectres? Vine a descobrir els secrets químics de la llum.
Rafael Balaguer

Rafael Balaguer
President de l’Associació Astronòmica de Girona
http://www.telurium.net
http://www.astrogirona.com

 

 

 

 

21:00
SUITE PER A UN PLANETA VERMELL
per Xavier de Palau

Espectres
Vols saber com sona Mart? Què ens explica? A partir de l’espectre del nostre planeta veí, el músic Xavier de Palau ha creat la “Suite per a un planeta vermell”. T’explicarem el procés científic d’obtenció de l’espectre i de la música de Mart, i podràs escoltar-lo en primícia!
Xavier de Palau

Xavier de Palau i Juncà
Membre d’AstroBanyoles (Associació Astronòmica de Banyoles i el Pla de l’estany)
http://www.xavierdepalau.net
http://www.astrobanyoles.com

 

 

Per finalitzar, posarem a disposició dels assitents varis telescopis per poder observar Júpiter i altres objectes visibles.

Podeu trobar més informació sobre el festival al web de Pint of Science, així com els programes d’altres ciutats com Barcelona i Blanes, molt recomanables!

També us podeu apuntar a l’esdeveniment de Facebook.

Us hi esperem!!

Les activitats tindran lloc a la Cafeteria Un Sol Món de Girona.

Entrada gratuïta, consumicions a part. AFORAMENT MOLT LIMITAT.

Us hi esperem!!

Has de ser soci (i entrar a la web) per tal d'apuntar-te
tag