bub
Blog

De què fa olor la Lluna?

Posted in: on 3 de febrer de 2016

De què fa olor la Lluna?

T’has preguntat mai de què fa olor la Lluna? O quin gust té? T’agradaria sentir-te astronauta per un dia? Vine a fer realitat els teus somnis amb nosaltres! En aquesta activitat per a tots els públics t’ensenyarem la Lluna com no s’havia fet mai abans.

Efectivament, des d’Astrogirona posarem la Lluna al teu abast d’una forma original i transversal.

El fil conductor de l’activitat serà una xerrada multimèdia sobre la nostra germana còsmica, on podrem aprendre algunes curiositats sobre la Lluna, fotografiar-nos com si estiguéssim a la seva superfície, olorar-la, veure com es formen els seus cràters en un fantàstic i comestible taller d’impactes de meteorits i, fins i tot, observar un fragment de la Lluna al microscopi i tocar-la!

També presentarem, amb una magnífica interpretació en directe, alguns temes musicals composats directament a partir de l’autèntica música de la Lluna!

Sí, sí, hem après a fer sonar la Lluna!

I també, evidentment, podrem observar la Lluna amb els telescopis de l’Observatori Can Roig.

I per acabar-ho de celebrar com cal, podrem fer un tast de cervesa artesana elaborada seguint principis biodinàmics i lunars.

No t’ho perdis, mai hauràs tingut la Lluna tan a prop!

L’entrada a l’activitat és lliure i tindrà lloc a la Sala Gran del Centre Cultural Can Roig-Biblioteca Julià Cutiller, C/ Lleó I, 2 de Llagostera, el dia 13 de febrer a les 19.30 hores.

PROGRAMA D’ACTIVITATS:

De què fa olor la Lluna? Aquesta experiència multisensorial total començarà amb la xerrada “De què fa olor la Lluna?”, a càrrec de Rafael Balaguer, president d’Astrogirona. En aquest xerrada introductòria a Selene descobrirem els aspectes més curiosos i desconeguts de la Lluna i podrem fins i tot olorar-la i escoltar directament com sona!

Interpretació en directe de la música de Selene, per Xavier de Palau, Astrobanyoles. Aquesta presentació serà una continuació natural de l’anterior, gràcies al talent del músic i informàtic Xavier de Palau, que ha desenvolupat un software que permet traduir a música els sons captats amb les tècniques de la radioastronomia i l’espectroscòpia. Així, podràs gaudir de la música generada a partir de la llum de la Lluna i comprovar, en un miniconcert sorprenent en directe, que l’Univers i la Lluna no estan en silenci…

Música lunar

Formació de cràters lunars, a càrrec de Jordi Arnella, Astrogirona. Recreació dels cràters de la Lluna a partir de l’impacte de “meteorits” sobre una superfície de farina i cacau en pols. Podràs fer els teus propis cràters amb diferents variables d’alçada i velocitat. Podrem observar com, després del xoc, es formen les parets laterals, de vegades el pic central i, fins i tot, els radis de material ejectat.

Formació de cràters

Photocall astronàutic. Podràs sentir-te com un autèntic astronauta passant a la història de l’astronomia i la ciència participant en el nostre “Photocall Astronàutic”.

Photocall

Photocall

Observació al microscopi d’un fragment lunar. Podràs veure ben d’aprop la Lluna i, tot just abans de pujar a la cúpula per observar la Lluna amb un telescopi, li podràs fer un cop d’ull amb un microscopi. Observaràs una petita part de la Lluna que va arribar a la Terra en forma de meteorit i que va caure a Àfrica.

Projecció de diapositives vintage. Durant tota l’activitat ens acompanyarà una col·lecció de diapositives dels anys 1969-1972, sobre les missions Apollo. Un dels projectors de diapositives és de l’any 1950!

Tast de cervesa artesana. Per aquesta activitat tan especial, el prestigiós i multipremiat mestre cerveser Pepe Cubillo, de la Casa Rural Cervesera Les Canyes, ens presentarà en exclusiva la seva nova cervesa “Dark side of the Moon”, elaborada expressament per a compartir-la amb nosaltres. Es tracta d’una extraordinària cervesa negra, stout, que ha estat cuinada segons els principis biodinàmics a partir de la Lluna plena del mes de desembre de 2015 per així estar al seu punt òptim avui!

Observació amb telescopi de la Lluna. I abans de marxar cap a casa, no us perdeu l’oportunitat d’observar la Lluna amb els nostres telescopis des de la cúpula de l’Observatori Can Roig!

La Lluna amb el telescopi de l'Observatori Can Roig. Rafael Balaguer

Aquesta activitat a la Biblioteca Julià Cutiller també s’enmarca en el Menú de Lletres de les Biblioteques Gironines, que enguany té com a eix central la ciència.

No t’ho perdis i acompanya’ns, mai hauràs tingut la Lluna tant a tocar com ara!

Pots apuntar-te a aquest esdeveniment a Facebook.

No saps en està el Centre Cultural Can Roig? Consulta aquest mapa!

Has de ser soci (i entrar a la web) per tal d'apuntar-te
FacebookTwitterGoogle+Compartir
tag

Monogràfic sobre Exoplanetes a Barcelona

Posted in: on 15 de gener de 2016

Exoplanetes a Barcelona

El proper dia 29 de gener durem a terme una vetllada monogràfica sobre els exoplanetes, els planetes que orbiten una estrella que no és el Sol. I ho farem des d’una triple perspectiva per tal de no perdre’ns cap aspecte dels molts diversos, i molt interessants, que envolten aquest tema apassionant i que ens parla de com de divers i exòtic pot ser el nostre univers i la vida que s’hi podria trobar.

Per això, comptarem amb la presència de tres experts en la matèria que impartiran tres xerrades que aclariran tots els nostres dubtes sobre els planetes extrasolars.

PROGRAMA:

“Exoplanetes, a la recerca de nous móns”, a càrrec de Àlex Pagès Pérez, membre d’Astrogirona, Graduat en Física per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i Màster en Física d’Altes Energies, Astrofísica i Cosmologia, també per la UAB.

Ell mateix ens explica quins temes tractarà en la seva conferència:

Des de l’antiguitat, l’ésser humà sempre s’ha mostrat curiós per l’entorn que l’envolta, incloent la observació dels cossos celestes i l’espai exterior. Aquesta curiositat va portar a la invenció de nous instruments que facilitessin l’observació dels astres, des d’instruments com el telescopi utilitzat per Galileo Galilei, amb el qual va descobrir els 4 satèl·lits més grans de Júpiter, fins als telescopis espacials llançats per dur a terme missions específiques, com és el cas del famós Telescopi Espacial Hubble. Paral·lelament, l’interès popular en conèixer si hi ha vida en altres planetes ha donat lloc a la recerca de mons extrasolars, coneguts com exoplanetes. Des del descobriment del primer exoplaneta l’any 1995, la recerca i l’exploració en aquesta branca de l’astronomia ha anat en augment continu, fins a conèixer més de 1800 exoplanetes confirmats avui dia.

En aquesta xerrada es presentaran algunes de les tècniques més exitoses utilitzades per a la cerca d’exoplanetes, com són la tècnica de la velocitat radial i el mètode del trànsit. També es donaran a conèixer algunes de les missions espacials llançades amb l’objectiu de trobar nous mons, així com futures missions dissenyades amb la intenció d’assolir objectius específics en l’àmbit de la cerca i l’estudi dels exoplanetes. Es farà especial èmfasi en la Missió Kepler, ja que ha establert un punt d’inflexió en aquesta branca de l’astrofísica, havent descobert més de 1000 exoplanetes, mitjançant el mètode del trànsit, i incloent una llista important de planetes potencialment habitables.

Finalment, i per donar context a la utilitat de trobar possibles sinergies entre vàries missions, acabarem la presentació mostrant l’objectiu i conclusió principal del meu últim treball, realitzat durant el màster; la determinació del període de revolució orbital d’un planeta disposant únicament de la informació proporcionada per la detecció d’un únic trànsit. El coneixement d’aquest paràmetre ens permet estimar la distància del planeta a la seva estrella, mitjançant una llei física coneguda: la Tercera Llei de Kepler.

“Aspectes Institucionals relatius a la recerca i a la trobada de vida d’orígen no terrestre”, a càrrec de Jordi Sandalinas. Doctorand en Estudis de l’Espai. Jurista i Màster per la Universitat de Nijmegen (Païssos Baixos) en Negocis Internacionals, Observador per l’Institut Internacional de l’Espai a l’Oficina de les Nacions Unides sobre els Usos Pacífics de l’Espai Exterior i Doctorand en Estudis satel·litaris relatius a l’observació de la Terra des de l’Espai Exterior.

La recerca d’una possible vida alienígena ha estat sempre marcada i “distreta” per factors tant diversos, entre d’altres, com els religiosos, els polítics, els econòmics i, fins i tot, els conspiracionistes. El coneixement respecte a una possible vida alienígena ens envolta tant a nivell històric com a nivell artístic I a nivell cultural. Òbviament a nivell científic hi han una sèrie de paràmetres que haurien de complir-se per considerar l’existència de vida en altres cossos celestials. En aquesta presentació tractarem el tema del posicionament institucional per conèixer el plantejament de les entitats internacionals més importants tant pel que fa a la recerca com a la trobada de vida alienígena.

Així, després de passar pel primer apartat de tipus històric i sociològic tractarem el posicionament de la Agència Americana de l’Espai (NASA) i les darreres notícies. NASA planteja un paradigma relatiu a la recerca (astrobiologia), la trobada i la defensa planetària pel que fa a l’entrada de cossos celestials que suposin un perill potencial pel planeta Terra. Així mateix farem el mateix respecte a l’Agència Europea de l’Espai (ESA) i com entén la possible existència de vida extraterrestre. Un apartat posterior analitzarà quin és el posicionament de les Nacions Unides al respecte i les darreres notícies sobre el nomenament d’un representant planetari en cas de contactar amb vida o una intel·ligència alienígena. En aquest cas caldrà destacar l’existència de l’anomenada Oficina relativa als Assumptes de l’Espai Exterior. També serà interessant aleshores tractar quin és l’històric que ha cridat més l’atenció del ponent relatiu a les declaracions dels principals líders de països com els Estats Units i Ministres de Canadà.

Finalment la presentació conclourà amb l’exposició de l’opinió dels principals científics mundials (Michio Kaku i Stephen Hawking) sobre quin hauria d’ésser el paper institucional si i quan es trobés vida intel·ligent i l’exposició dels projectes de recerca i comunicació més importants existents (SETI i BETI). A més, el ponent tractarà sobre els possibles escenaris a plantejar des d’un punt de vista teòric a títol de reflexió final.

“Consideracions filosòfiques respecte al minut després de la trobada de vida extraterrestre”, a càrrec d’Àlex Hernàndez, Comunicador, Coach-Assessor Personal i Escriptor (pseudònim Àlex Heroll). Llicenciat en Ciències de la Informació (UAB), Postgrau en Societat de la Informació (UdG) i Màster en Comunicació Institucional (UAB).

Durant dècades, la ciència astronòmica i la filosofia no tenien punts de contacte. La pura tecnologia davant la pura reflexió semblaven condemnades a la pura divergència.
Però a partir de la dècada dels 70 i 80, els programes de les naus robòtiques exploradores i el programa SETI, astrònoms i filòsofs van trobar un camp comú : la astrobiologia.
Sí, la recerca de vida extraterrestre és pura ciència. Però el què esdevindrà la Humanitat el minut després de trobar vida al Cosmos ens porta, obligatòriament, a la filosofia, a la teosofia, a l’ètica…

Hem de reflexionar qui som, què volem ser, quin paper jugarem en el nou Cosmos compartit amb altres formes de vida… i evidentment, com manipularem els impulsos Sàpiens tant difícils de controlar com a espècie: la violència que podem arribar a generar, l’ànsia de poder, de control, el menyspreu a qualsevol forma de vida… Davant de vida extraterrestre, podríem tenir desitjos de jugar a ser Déus Totpoderosos?

Astrobiologia i Filosofia caminen juntes des de fa uns anys per explorar com podem reaccionar, quines reaccions cal evitar i quines actituds humanes són les més adequades per a endinsar-nos en la comunitat biològica còsmica.

No et perdis aquesta oportunitat única de conèixer de primera mà aquest apassionant món de la recerca d’altres móns! Les conferències tindran una durada de 30 minuts i al final es disposarà d’un torn obert de preguntes de 30 minuts. Aquest monogràfic és de franc i es durà a terme el dia 29 de gener a les 20.40 a la Sala d’Actes de la botiga Kaburi Rol & Games, situada al Passeig de Sant Joan, 11, de Barcelona. Aquesta activitat també està promoguda i coordinada per Mensa Barcelona.

No saps on està Kaburi? Consulta aquest mapa!

Has de ser soci (i entrar a la web) per tal d'apuntar-te
tag

Curs d’Astronomia

Posted in: on 15 de gener de 2016

CURS D’INICIACIÓ A L’ASTRONOMIA.

M51

Aquest curs permetrà als alumnes introduir-se en el món de l’Astronomia tant a nivell teòric com pràctic.

Coneixeran les característiques dels astres i s’endinsaran en els misteris de l’Univers.

Pensat tant per als afeccionats avançats com pels que tot just comencen a interessar-se per l’Astronomia, està estructurat en 14 sessions (11 teòriques + 3 pràctiques) de 120 minuts aproximadament, 3 de les quals són sortides a l’exterior per a realitzar observacions astronòmiques amb prismàtics i telescopi.

Les classes són multimèdia i al final del curs es lliura material procedent de les observacions realitzades durant les sortides per tal que els alumnes puguin seguir treballant pel seu compte.

A nivell particular sempre ens agrada pensar que amb aquest curs tothom puja un nivell en els seus coneixements astronòmics i, sobretot, el que es busca és motivar a l’alumne a continuar aprenent i experimentant.

EL CURS S’IMPARTIRÀ A LLAGOSTERA:
Lloc: Aula Polivalent – Biblioteca Julià Cutiller i Observatori Can Roig. Carrer Lleó I, 2.
Horari: Dilluns, de les 20:00 a les 22:00.
Preu: 65.- € el curs sencer.
Calendari: 14 sessions de gener a abril de 2016.
Inici del curs: dilluns, 18 de gener.
Inscripció mínima: 10 persones.
Per a informació i inscripcions contacteu amb:
Astrogirona. C/Lleó I, 2, Centre Cultural Can Roig. 17240 Llagostera (Girona).
972831312 / 6262295490 (també Whatsapp).
Adreça electrònica:
presidencia@astrogirona.com
Professor: Rafael Balaguer Rosa, prehistoriador i astrònom amateur, especialment interessat i compromès amb la divulgació científica, es centra en la tasca de comunicació de l’Astronomia i de la Paleoantropologia impartint cursos i conferències, en les què destaquen els suports audiovisuals, així com realitzant observacions astronòmiques públiques, especialment amb Astrogirona, Associació Astronòmica de Girona www.astrogirona.com, de la que n’és president i a on realitza estudis sobre l’activitat solar.

Fruit de la seva vocació integradora de l’Astronomia amb altres ciències, actualment està realitzant una investigació totalment pionera en el camp de l’Arqueoastronomia que estudia la relació entre la ubicació i l’orientació dels monuments megalítics amb el camp magnètic de la Terra.

Tot el temari s’imparteix en suport audiovisual, amb presentacions extremadament visuals.

L’estructura del curs és la següent:

1.- HISTÒRIA DE L’ASTRONOMIA.

• Repàs exhaustiu a tota la història de l’Astronomia, des de la prehistòria fins a l’actualitat.
• Astronomia a ull nu, diferents cosmologies dels pobles caçadors – recol•lectors: Àfrica, Austràlia.
• Les civilitzacions clàssiques.
• L’Edat Mitja.
• El Renaixement.
• La invenció del telescopi, tipus de telescopis.
• Principals fites de l’Astronomia i l’Astronàutica.

2.- ESFERA CELESTE I ORIENTACIÓ. MATERIAL D’OBSERVACIÓ. (*)

• Esfera celeste, coordenades astronòmiques.
• Estacions.
• Punts orbitals.
• Eclíptica.
• Moviments del sistema Sol – Terra.
• Material d’observació i com ajustar-lo.
• Prismàtics.
• Tipus de telescopis.
• L’augment.
• Accessoris diversos, lents de Barlow, reductors de focal…
• Consells per ajustar i adquirir material d’observació astronòmica.

3.- FÍSICA ESTEL•LAR. (*)

• Física i química estel•lars.
• Cicle vital dels estels.
• La dinàmica solar.
• Tipus d’estels.

4.- EL SISTEMA SOLAR INTERIOR.

• El Sol.
• Sistema Sol – Terra – Lluna.
• Mercuri.
• Venus.
• Terra.
• Meteorits.
• Mart.

5.- EL SISTEMA SOLAR EXTERIOR.

• Asteroides.
• Júpiter.
• Saturn.
• Urà.
• Neptú.
• Planetes nans.
• Els cometes.
• Es límits del sistema solar.

6.- EL CEL PROFUND.

• Els maons de l’Univers.
• Cúmuls d’estels.
• Nebuloses.
• Galàxies.
• Quasars.
• GRB’s,
• Relativitat.

7.- SOFTWARE ASTRONÒMIC I BIBLIOGRAFIA.

• Utilització dels programes més habituals de simulació del cel i de control de telescopis.
• Software de captura i processat d’imatges astronòmiques. En aquesta sessió es tractaran les captures realitzades en la sessió d’observació. En el cas que l’observació pràctica no hagués estat possible es tractaran altres captures.
• Bibliografia recomanada.

8.- INTRODUCCIÓ A LA COSMOLOGIA.

• El naixement de la Consciència.
• Models d’univers.
• El Big Bang.
• Els 5 pilars bàsics de la Cosmologia.
• Les llavors de l’Univers.
• L’estructura íntima de la matèria.
• El principi antròpic.
• La “fletxa del temps”.
• Origen de la vida.

9.- OBSERVACIÓ ASTRONÒMICA NOCTURNA X 2.

• Orientació i identificació de constel•lacions, estels i planetes a ull nu.
• Observació amb prismàtics.
• Observació amb telescopi computeritzat.
• Captura d’imatges astronòmiques.

10.- OBSERVACIÓ SOLAR.

• Observació segura del Sol a ull nu.
• Observació segura del Sol amb telescopi.
• Fotografia segura del Sol.

(*) SESSIONS AMB CONTINGUTS DE MAJOR DIFICULTAT.

Has de ser soci (i entrar a la web) per tal d'apuntar-te
tag

Curs de Paleoantropologia

Posted in: on 15 de gener de 2016

CURS D’INTRODUCCIÓ A L’EVOLUCIÓ HUMANA
Indústria lítica

Tot seguint les petjades dels nostres avantpassats més remots i a l’ombra de la senzilla però revolucionària idea de l’evolució de les espècies, una idea que va canviar la concepció que nosaltres mateixos teníem de l’ésser humà i del lloc que ocupa a l’univers, us proposem un curs d’iniciació a l’apassionant món de l’evolució humana. Per conèixer de primera mà d’on venim i com s’ha gestat l’aparició de la nostra espècie, Homo sapiens, sobre la Terra. Des de l’origen de la vida fins al naixement de la consciència, farem un fascinant viatge per la prehistòria on, de la mà d’eines lítiques, treball de laboratori, sortides de camp i reproduccions de cranis d’homínids fòssils, podrem entendre els nostres orígens i, potser, el nostre futur com a humans…

El curs consta de 10 sessions teòriques-pràctiques de 120 minuts i 2 sortides de camp. Durant les pràctiques de craniometria i antropologia física coneixerem detalladament com eren els nostres avantpassats i a nosaltres mateixos. El curs inclou una visita a la Fundació MONA, Centre de Recuperació de Primats, i una sortida d’un dia de durada per a estudiar els principals monuments megalítics dels massissos de les Gavarres i l’Ardenya.

EL CURS S’IMPARTIRÀ A LLAGOSTERA:
Lloc: Aula Polivalent – Biblioteca Julià Cutiller i Observatori Can Roig. Carrer Lleó I, 2.
Horari: Dimecres, de les 20:00 a les 22:00.
Preu: 65.- € el curs sencer.
Calendari: 12 sessions de gener a abril de 2016.
Inici del curs: dimecres, 20 de gener.
Inscripció mínima: 10 persones.
Per a informació i inscripcions contacteu amb:
Astrogirona. C/Lleó I, 2, Centre Cultural Can Roig. 17240 Llagostera (Girona).
972831312 / 6262295490 (també Whatsapp).
Adreça electrònica:
presidencia@astrogirona.com
Professor: Rafael Balaguer Rosa, prehistoriador i astrònom amateur, especialment interessat i compromès amb la divulgació científica, es centra en la tasca de comunicació de l’Astronomia i de la Paleoantropologia impartint cursos i conferències, en les què destaquen els suports audiovisuals, així com realitzant observacions astronòmiques públiques, especialment amb Astrogirona, Associació Astronòmica de Girona www.astrogirona.com, de la que n’és president i a on realitza estudis sobre l’activitat solar.

Fruit de la seva vocació integradora de l’Astronomia amb altres ciències, actualment està realitzant una investigació totalment pionera en el camp de l’Arqueoastronomia que estudia la relació entre la ubicació i l’orientació dels monuments megalítics amb el camp magnètic de la Terra.

Tot el temari s’imparteix en suport audiovisual, amb presentacions extremadament visuals. Es lliura diploma acreditatiu.

L’estructura del curs és la següent:

1.- ORIGEN DE L’UNIVERS I DE LA VIDA.

• Model cosmològic estàndard.
• Origen de l’univers.
• Origen del sistema solar.
• Origen de la vida.
• L’empremta de la vida, la vida fora de la Terra.

2.- L’EVOLUCIÓ DE LES ESPÈCIES NO ÉS UNA TEORIA, ÉS UN FET.

• Antecedents.
• La selecció natural.
• Els pares de la idea.
• Els quatre errors del capità FitzRoy.
• L’estructura de l’evolució.
• Polèmiques i tendències actuals.

3.- L’ORDRE PRIMAT.

• Origen i radiació evolutiva dels primats.
• Morfologia.
• Classificació.
• Esquelet i dentició.
• Etologia.

4.- PROCÉS D’HOMINITZACIÓ.

• Què és un homínid?
• Què és un hominí?
• Bipedisme.
• Esquelet i dentició.
• Radiació evolutiva.
• Caracterització de les principals espècies.
• Indústria lítica?

5.- PROCÉS D’HUMANITZACIÓ.

• Fills d’un altre canvi climàtic.
• Radiació adaptativa.
• Esquelet i dentició.
• Radiació evolutiva.
• Caracterització de les principals espècies.
• Indústria lítica.

6.- LA HUMANITAT MODERNA.

• Sortides d’Àfrica.
• Ocupem un planeta.
• Esquelet i dentició.
• Caracterització de les principals espècies.
• Indústria lítica.
• El naixement de la consciència.
• Art prehistòric.
• Revolució neolítica.
• Selecció tècnica i cultural.
• Genètica de poblacions.

7.- ANTROPOLOGIA FÍSICA I TECNOLOGIA PREHISTÒRICA.

• Craniometria.
• Anatomia recreativa.
• Indústria lítica: tècniques, materials i tipologia.
• Ceràmica.

8.- BIBLIOGRAFIA I FILMOGRAFIA.

9.- VIATGE AL PASSAT.

• El perills de l’etnografia comparada.
• El poble massai del nord de Tanzània.
• Els hadzabe del llac Eyasi, Tanzània, els darrers caçadors-recol·lectors.

10.- EL FACTOR HUMÀ?

• El regne animal i els reis dels animals.
• Etologia humana, people watching.
• Què ens fa humans?
• La jungla d’asfalt.
• Es pot treure al mico de la selva?

11.- ENS MIREM AL MIRALL.

• Visita a la Fundació MONA, Centre de Recuperació de Primats.

12.- ENCARA SOM NEOLÍTICS.

• Sortida d’un dia de durada per a estudiar els principals monuments megalítics dels massissos de les Gavarres i l’Ardenya.

Trobada arqueològica a Font Bona, 04-09-14 des d’El Poll TV a Vimeo.
 

 

Has de ser soci (i entrar a la web) per tal d'apuntar-te
tag

Curs d’Astronomia

Posted in: on 7 de gener de 2016

CURS D’INICIACIÓ A L’ASTRONOMIA.

M51

Aquest curs permetrà als alumnes introduir-se en el món de l’Astronomia tant a nivell teòric com pràctic.

Coneixeran les característiques dels astres i s’endinsaran en els misteris de l’Univers.

Pensat tant per als afeccionats avançats com pels que tot just comencen a interessar-se per l’Astronomia, està estructurat en 14 sessions (11 teòriques + 3 pràctiques) de 120 minuts aproximadament, 3 de les quals són sortides a l’exterior per a realitzar observacions astronòmiques amb prismàtics i telescopi.

Les classes són multimèdia i al final del curs es lliura material procedent de les observacions realitzades durant les sortides per tal que els alumnes puguin seguir treballant pel seu compte.

A nivell particular sempre ens agrada pensar que amb aquest curs tothom puja un nivell en els seus coneixements astronòmics i, sobretot, el que es busca és motivar a l’alumne a continuar aprenent i experimentant.

EL CURS S’IMPARTIRÀ A LLAGOSTERA:
Lloc: Aula Polivalent – Biblioteca Julià Cutiller i Observatori Can Roig. Carrer Lleó I, 2.
Horari: Dilluns, de les 20:00 a les 22:00.
Preu: 65.- € el curs sencer.
Calendari: 14 sessions de gener a abril de 2016.
Inici del curs: dilluns, 18 de gener.
Inscripció mínima: 10 persones.
Per a informació i inscripcions contacteu amb:
Astrogirona. C/Lleó I, 2, Centre Cultural Can Roig. 17240 Llagostera (Girona).
972831312 / 6262295490 (també Whatsapp).
Adreça electrònica:
presidencia@astrogirona.com
Professor: Rafael Balaguer Rosa, prehistoriador i astrònom amateur, especialment interessat i compromès amb la divulgació científica, es centra en la tasca de comunicació de l’Astronomia i de la Paleoantropologia impartint cursos i conferències, en les què destaquen els suports audiovisuals, així com realitzant observacions astronòmiques públiques, especialment amb Astrogirona, Associació Astronòmica de Girona www.astrogirona.com, de la que n’és president i a on realitza estudis sobre l’activitat solar.

Fruit de la seva vocació integradora de l’Astronomia amb altres ciències, actualment està realitzant una investigació totalment pionera en el camp de l’Arqueoastronomia que estudia la relació entre la ubicació i l’orientació dels monuments megalítics amb el camp magnètic de la Terra.

Tot el temari s’imparteix en suport audiovisual, amb presentacions extremadament visuals.

L’estructura del curs és la següent:

1.- HISTÒRIA DE L’ASTRONOMIA.

• Repàs exhaustiu a tota la història de l’Astronomia, des de la prehistòria fins a l’actualitat.
• Astronomia a ull nu, diferents cosmologies dels pobles caçadors – recol•lectors: Àfrica, Austràlia.
• Les civilitzacions clàssiques.
• L’Edat Mitja.
• El Renaixement.
• La invenció del telescopi, tipus de telescopis.
• Principals fites de l’Astronomia i l’Astronàutica.

2.- ESFERA CELESTE I ORIENTACIÓ. MATERIAL D’OBSERVACIÓ. (*)

• Esfera celeste, coordenades astronòmiques.
• Estacions.
• Punts orbitals.
• Eclíptica.
• Moviments del sistema Sol – Terra.
• Material d’observació i com ajustar-lo.
• Prismàtics.
• Tipus de telescopis.
• L’augment.
• Accessoris diversos, lents de Barlow, reductors de focal…
• Consells per ajustar i adquirir material d’observació astronòmica.

3.- FÍSICA ESTEL•LAR. (*)

• Física i química estel•lars.
• Cicle vital dels estels.
• La dinàmica solar.
• Tipus d’estels.

4.- EL SISTEMA SOLAR INTERIOR.

• El Sol.
• Sistema Sol – Terra – Lluna.
• Mercuri.
• Venus.
• Terra.
• Meteorits.
• Mart.

5.- EL SISTEMA SOLAR EXTERIOR.

• Asteroides.
• Júpiter.
• Saturn.
• Urà.
• Neptú.
• Planetes nans.
• Els cometes.
• Es límits del sistema solar.

6.- EL CEL PROFUND.

• Els maons de l’Univers.
• Cúmuls d’estels.
• Nebuloses.
• Galàxies.
• Quasars.
• GRB’s,
• Relativitat.

7.- SOFTWARE ASTRONÒMIC I BIBLIOGRAFIA.

• Utilització dels programes més habituals de simulació del cel i de control de telescopis.
• Software de captura i processat d’imatges astronòmiques. En aquesta sessió es tractaran les captures realitzades en la sessió d’observació. En el cas que l’observació pràctica no hagués estat possible es tractaran altres captures.
• Bibliografia recomanada.

8.- INTRODUCCIÓ A LA COSMOLOGIA.

• El naixement de la Consciència.
• Models d’univers.
• El Big Bang.
• Els 5 pilars bàsics de la Cosmologia.
• Les llavors de l’Univers.
• L’estructura íntima de la matèria.
• El principi antròpic.
• La “fletxa del temps”.
• Origen de la vida.

9.- OBSERVACIÓ ASTRONÒMICA NOCTURNA X 2.

• Orientació i identificació de constel•lacions, estels i planetes a ull nu.
• Observació amb prismàtics.
• Observació amb telescopi computeritzat.
• Captura d’imatges astronòmiques.

10.- OBSERVACIÓ SOLAR.

• Observació segura del Sol a ull nu.
• Observació segura del Sol amb telescopi.
• Fotografia segura del Sol.

(*) SESSIONS AMB CONTINGUTS DE MAJOR DIFICULTAT.

Has de ser soci (i entrar a la web) per tal d'apuntar-te
tag

Last quarter 10:14pm

Posted in: on 1 de gener de 2016
tag

Full moon 11:34am

Posted in: on 1 de gener de 2016
tag

Full moon 11:34am

Posted in: on 1 de gener de 2016
tag

First quarter 7:47pm

Posted in: on 1 de gener de 2016
tag

First quarter 7:47pm

Posted in: on 1 de gener de 2016
tag