bub
Blog

La màgia: la prehistòria de la ciència

Posted in: on 11 d'octubre de 2016

Conferència “La màgia: la prehistòria de la ciència”.

“La màgia: la prehistòria de la ciència”. En aquesta conferència reflexionarem sobre el pensament màgic com a primer generador del pensament científic i experimentarem de primera ma com des de la primera forma de religió i cultura organitzada, el xamanisme, la humanitat ha avançat gràcies a la ciència desplegada en tots els àmbits del coneixement. Quan els mecanismes científics que ordenen el Cosmos ens eren complicats d’entendre, obscurs i desconeguts, la màgia i els seus rituals van dotar de sentit a la nostra existència i el seus misteris, apropant-nos a una explicació científica i naturalitzada de l’Univers i de la nostra mateixa espiritualitat i dimensió màgica.

La xerrada tindrà lloc el dia 22 d’octubre a les 20:00, a la Sala d’Exposicions de “La Caixa”, situada a l’Avinguda Ridaura, 1, a Santa Cristina d’Aro.

Has de ser soci (i entrar a la web) per tal d'apuntar-te
FacebookTwitterGoogle+Compartir
tag

La Nit dels Llunàtics

Posted in: on 1 d'octubre de 2016

La Lluna ha exercit des de l’inici dels temps una poderosa influència sobre els éssers humans. De fet, en bona part és gràcies a la nostra germana còsmica que la mateixa vida sobre la Terra va esdevenir possible i tal i com la coneixem avui.

La Lluna amb el telescopi de l'Observatori Can Roig. Rafael Balaguer

Dominadora de la nit, de cicle implacable, va esdevenir tant origen del calendari com deessa, rols que, entre altres, encara ara representa.

Per això des de sempre els humans hem estat en major o menor mesura “llunàtics”. Des dels més mítics i màgics licantrops, als primers xamans i als moderns científics.

Científics i filòsofs com els membres de la Societat Lunar, un club de debat de prominents emprenedors, filòsofs de la naturalesa i intel·lectuals que es reunien regularment entre 1765 i 1813 a Birmingham, Anglaterra. Al començament el grup es va anomenar “Cercle Lunar”, fins que al 1775 van adoptar el nom de “Societat Lunar”. El nom de la societat provenia de la pràctica d’organitzar les seves reunions en nits de lluna plena. Com que no hi havia il·luminació als carrers, la llum extra als carrers (fins a un 7% de la llum solar) feia el camí de tornada a casa més fàcil i segur. I és clar, els seus membres s’autodenominaven “llunàtics”. Entre altres seus, les reunions es feien sovint a la casa d’Erasmus Darwin, l’avi del gran Charles Darwin. De ben segur que la influència de l’avi i de retruc de la filosofia “lunar” es va deixar sentir en el caràcter inquiet i científic d’una de les persones que més han canviat el nostre món. Sempre, la Lluna…

A la Barcelona del segle XXI la Lluna no il·lumina les nostres vides com abans, però sí que brilla com sempre i com a anècdota personal us comentaré que recordo amb certa nostàlgia haver participat en algunes sessions hereves d’aquesta Societat Lunar, al mateix Castell dels Tres Dragons. Debats científics en la biblioteca de l’antic Museu de Zoologia… no es podria haver trobat un lloc més adient…

Però deixem de somiar i posem els peus de nou a la… Lluna! Precisament per renovar el nostre vincle amb Selene us proposem gaudir d’una nit de Lluna i astronomia. Es tracta de la Nit Internacional d’Observació de la Lluna. És un esdeveniment anual que busca animar la gent a mirar cap amunt i deixar-se captivar per la nostra veïna còsmica.

International Observe The Moon Night

Tant a ull nu com a través dels telescopis més sofisticats, tots els anys el mateix dia, astrònoms arreu del món duem a terme esdeveniments i activitats que celebren la nostra Lluna i apropen als ciutadans la importància de la Lluna en la cultura, la història, la ciència i l’exploració.

Enguany l’Associació Astronòmica de Girona participarà en aquesta nit màgica amb quatre activitats simultànies. En totes, el dia 8 d’octubre de les 19:30 en endavant podrem observar amb els nostres telescopis la Lluna i el planeta Saturn abans que no desapareguin sota l’horitzó.

Per una banda, obrirem les portes de la seu d’Astrogirona, l’Observatori Can Roig, situat al C/ Lleó I, 2 de Llagostera, a la Biblioteca Julià Cutiller. A les 19:30 en Rafael Balaguer, president d’Astrogirona, impartirà la conferència “El frau de la Lluna”, a on exposarà els dubtes raonables sobre si realment vam arribar o no a la Lluna el 1969.

Tot seguit i/o simultàniament doncs l’observatori ja estarà operatiu durant la conferència, es podrà observar la Lluna i Saturn amb els telescopis.

Mapa del cel a les 20:30 des de Catalunya

I per arribar a més gent també desplegarem els nostres equips en un camp d’observació a l’Escala, a primera línia de mar, a l’aparcament de La Punta de l’Escala.

I també a Girona, al Pont de Sant Feliu, a tocar del Cul de la Lleona.

I enguany com a novetat, també podrem observar la Lluna des del Càmping Bassegoda Park, distingit amb la Certificació Starlight, que el reconeix com un indret òptim per a l’observació del cel ateses les condicions de foscor ambiental de l’entorn.

Evidentment, totes les activitats seran de franc. Te les perdràs? Vine a renovar el teu vincle amb el cel amb nosaltres, et sentiràs de nou ben “llunàtic/a”!

Esdeveniment a Facebook.

Has de ser soci (i entrar a la web) per tal d'apuntar-te
tag

Mercat de la Volta (Art km 0)

Posted in: on 1 d'octubre de 2016

Mercat La Volta
El dissabte 8 d’octubre AstroGirona participarà a la setzena edició del mercat de La Volta (Art Km0) de Girona!

La plaça de l’Assumpció del barri de Sant Narcís es vesteix amb les millors parades d’artesania, art i disseny de proximitat.

Per celebrar la nova temporada de tardor, a les 12h ens acompanya Paula Grande amb el seu primer àlbum “Viatge Interestel·lar” en què el jazz, el hip hop i el soul conviuen en un conjunt irresistible de melodies.

L’associació cultural AMEBA, que participa en l’organització d’aquesta edició, ens ha convidat a formar col·laborar amb observació solar, taller de cràters i photocall astronàutic.

També hi col·labora el Tecnoateneu de Vilablareix amb un taller de gravetat amb el qual podrem entendre com enviar un satèl·lit en òrbita a un altre planeta!!

Altres propostes culturals de les quals podreu gaudir seran les de Maràndula Artesenal (taller de paper reciclat), i Savagge Music Selector ens proposa una selecció musical diferent per amenitzar el dia.

A les 13:13h l’artista multimèdia Quelic Berga presenta l’exposició “Insaciables (putes màquines)” a La Cova de La Volta.

L’oferta cultural i pedagògica es completa amb els tallers i exhibicions dels paradistes i els artistes convidats de La Volta, les estructures de tensió integral de Víctor Masferrer i Quelic Berga, l’exhibició musical d’Instruments Trastocats i moltes sorpreses més.

I a partir de quarts de dues, el xef Ramon ens serveix el dinar popular: vedella amb bolets o menú vegà.

Has de ser soci (i entrar a la web) per tal d'apuntar-te
tag

Curs de Paleoantropologia

Posted in: on 31 d'agost de 2016

CURS D’INTRODUCCIÓ A L’EVOLUCIÓ HUMANA
Indústria lítica

Tot seguint les petjades dels nostres avantpassats més remots i a l’ombra de la senzilla però revolucionària idea de l’evolució de les espècies, una idea que va canviar la concepció que nosaltres mateixos teníem de l’ésser humà i del lloc que ocupa a l’univers, us proposem un curs d’iniciació a l’apassionant món de l’evolució humana. Per conèixer de primera mà d’on venim i com s’ha gestat l’aparició de la nostra espècie, Homo sapiens, sobre la Terra. Des de l’origen de la vida fins al naixement de la consciència, farem un fascinant viatge per la prehistòria on, de la mà d’eines lítiques, treball de laboratori, sortides de camp i reproduccions de cranis d’homínids fòssils, podrem entendre els nostres orígens i, potser, el nostre futur com a humans…

El curs consta de 10 sessions teòriques-pràctiques de 120 minuts i 2 sortides de camp. Durant les pràctiques de craniometria i antropologia física coneixerem detalladament com eren els nostres avantpassats i a nosaltres mateixos. El curs inclou una visita a la Fundació MONA, Centre de Recuperació de Primats, i una sortida d’un dia de durada per a estudiar els principals monuments megalítics dels massissos de les Gavarres i l’Ardenya.

EL CURS S’IMPARTIRÀ A LLAGOSTERA:
Lloc: Aula Polivalent – Biblioteca Julià Cutiller i Observatori Can Roig. Carrer Lleó I, 2.
Horari: Dimarts, de les 20:00 a les 22:00.
Preu: 65.- € el curs sencer.
Calendari: 12 sessions de gener a maig de 2017.
Inici del curs: dimarts, 17 de gener.
Inscripció mínima: 10 persones.
Per a informació i inscripcions contacteu amb:
Astrogirona. C/Lleó I, 2, Centre Cultural Can Roig. 17240 Llagostera (Girona).
972831312 / 6262295490 (també Whatsapp).
Adreça electrònica:
presidencia@astrogirona.com
Professor: Rafael Balaguer Rosa, prehistoriador i astrònom amateur, especialment interessat i compromès amb la divulgació científica, es centra en la tasca de comunicació de l’Astronomia i de la Paleoantropologia impartint cursos i conferències, en les què destaquen els suports audiovisuals, així com realitzant observacions astronòmiques públiques, especialment amb Astrogirona, Associació Astronòmica de Girona www.astrogirona.com, de la que n’és president i a on realitza estudis sobre l’activitat solar, planetes extrasolars i espectròscopia.

Fruit de la seva vocació integradora de l’Astronomia amb altres ciències, actualment està realitzant una investigació totalment pionera en el camp de l’Arqueoastronomia que estudia la relació entre la ubicació i l’orientació dels monuments megalítics amb el camp magnètic de la Terra.

Tot el temari s’imparteix en suport audiovisual, amb presentacions extremadament visuals. Es lliura diploma acreditatiu.

L’estructura del curs és la següent:

1.- ORIGEN DE L’UNIVERS I DE LA VIDA.

• Model cosmològic estàndard.
• Origen de l’univers.
• Origen del sistema solar.
• Origen de la vida.
• L’empremta de la vida, la vida fora de la Terra.

2.- L’EVOLUCIÓ DE LES ESPÈCIES NO ÉS UNA TEORIA, ÉS UN FET.

• Antecedents.
• La selecció natural.
• Els pares de la idea.
• Els quatre errors del capità FitzRoy.
• L’estructura de l’evolució.
• Polèmiques i tendències actuals.

3.- L’ORDRE PRIMAT.

• Origen i radiació evolutiva dels primats.
• Morfologia.
• Classificació.
• Esquelet i dentició.
• Etologia.

4.- PROCÉS D’HOMINITZACIÓ.

• Què és un homínid?
• Què és un hominí?
• Bipedisme.
• Esquelet i dentició.
• Radiació evolutiva.
• Caracterització de les principals espècies.
• Indústria lítica?

5.- PROCÉS D’HUMANITZACIÓ.

• Fills d’un altre canvi climàtic.
• Radiació adaptativa.
• Esquelet i dentició.
• Radiació evolutiva.
• Caracterització de les principals espècies.
• Indústria lítica.

6.- LA HUMANITAT MODERNA.

• Sortides d’Àfrica.
• Ocupem un planeta.
• Esquelet i dentició.
• Caracterització de les principals espècies.
• Indústria lítica.
• El naixement de la consciència.
• Art prehistòric.
• Revolució neolítica.
• Selecció tècnica i cultural.
• Genètica de poblacions.

7.- ANTROPOLOGIA FÍSICA I TECNOLOGIA PREHISTÒRICA.

• Craniometria.
• Anatomia recreativa.
• Indústria lítica: tècniques, materials i tipologia.
• Ceràmica.

8.- BIBLIOGRAFIA I FILMOGRAFIA.

9.- VIATGE AL PASSAT.

• El perills de l’etnografia comparada.
• El poble massai del nord de Tanzània.
• Els hadzabe del llac Eyasi, Tanzània, els darrers caçadors-recol·lectors.

10.- EL FACTOR HUMÀ?

• El regne animal i els reis dels animals.
• Etologia humana, people watching.
• Què ens fa humans?
• La jungla d’asfalt.
• Es pot treure al mico de la selva?

11.- ENS MIREM AL MIRALL.

• Visita a la Fundació MONA, Centre de Recuperació de Primats.

12.- ENCARA SOM NEOLÍTICS.

• Sortida d’un dia de durada per a estudiar els principals monuments megalítics dels massissos de les Gavarres i l’Ardenya.

Trobada arqueològica a Font Bona, 04-09-14 des d’El Poll TV a Vimeo.
 

 

Has de ser soci (i entrar a la web) per tal d'apuntar-te
tag

Curs d’Astronomia

Posted in: on 31 d'agost de 2016

CURS D’INICIACIÓ A L’ASTRONOMIA.

M51

Aquest curs permetrà als alumnes introduir-se en el món de l’Astronomia tant a nivell teòric com pràctic.

Coneixeran les característiques dels astres i s’endinsaran en els misteris de l’Univers.

Pensat tant per als afeccionats avançats com pels que tot just comencen a interessar-se per l’Astronomia, està estructurat en 14 sessions (11 teòriques + 3 pràctiques) de 120 minuts aproximadament, 3 de les quals són sortides a l’exterior per a realitzar observacions astronòmiques amb prismàtics i telescopi.

Les classes són multimèdia i al final del curs es lliura material procedent de les observacions realitzades durant les sortides per tal que els alumnes puguin seguir treballant pel seu compte.

A nivell particular sempre ens agrada pensar que amb aquest curs tothom puja un nivell en els seus coneixements astronòmics i, sobretot, el que es busca és motivar a l’alumne a continuar aprenent i experimentant.

EL CURS S’IMPARTIRÀ A LLAGOSTERA:
Lloc: Aula Polivalent – Biblioteca Julià Cutiller i Observatori Can Roig. Carrer Lleó I, 2.
Horari: Dilluns, de les 20:00 a les 22:00.
Preu: 65.- € el curs sencer.
Calendari: 14 sessions de gener a maig de 2017.
Inici del curs: dilluns, 16 de gener.
Inscripció mínima: 10 persones.
Per a informació i inscripcions contacteu amb:
Astrogirona. C/Lleó I, 2, Centre Cultural Can Roig. 17240 Llagostera (Girona).
972831312 / 6262295490 (també Whatsapp).
Adreça electrònica:
presidencia@astrogirona.com
Professor: Rafael Balaguer Rosa, prehistoriador i astrònom amateur, especialment interessat i compromès amb la divulgació científica, es centra en la tasca de comunicació de l’Astronomia i de la Paleoantropologia impartint cursos i conferències, en les què destaquen els suports audiovisuals, així com realitzant observacions astronòmiques públiques, especialment amb Astrogirona, Associació Astronòmica de Girona www.astrogirona.com, de la que n’és president i a on realitza estudis sobre l’activitat solar, planetes extrasolars i espectròscopia.

Fruit de la seva vocació integradora de l’Astronomia amb altres ciències, actualment està realitzant una investigació totalment pionera en el camp de l’Arqueoastronomia que estudia la relació entre la ubicació i l’orientació dels monuments megalítics amb el camp magnètic de la Terra.

Tot el temari s’imparteix en suport audiovisual, amb presentacions extremadament visuals.

L’estructura del curs és la següent:

1.- HISTÒRIA DE L’ASTRONOMIA.

• Repàs exhaustiu a tota la història de l’Astronomia, des de la prehistòria fins a l’actualitat.
• Astronomia a ull nu, diferents cosmologies dels pobles caçadors – recol·lectors: Àfrica, Austràlia.
• Les civilitzacions clàssiques.
• L’Edat Mitja.
• El Renaixement.
• La invenció del telescopi, tipus de telescopis.
• Principals fites de l’Astronomia i l’Astronàutica.

2.- ESFERA CELESTE I ORIENTACIÓ. MATERIAL D’OBSERVACIÓ. (*)

• Esfera celeste, coordenades astronòmiques.
• Estacions.
• Punts orbitals.
• Eclíptica.
• Moviments del sistema Sol – Terra.
• Material d’observació i com ajustar-lo.
• Prismàtics.
• Tipus de telescopis.
• L’augment.
• Accessoris diversos, lents de Barlow, reductors de focal…
• Consells per ajustar i adquirir material d’observació astronòmica.

3.- FÍSICA ESTEL•LAR. (*)

• Física i química estel•lars.
• Cicle vital dels estels.
• La dinàmica solar.
• Tipus d’estels.

4.- EL SISTEMA SOLAR INTERIOR.

• El Sol.
• Sistema Sol – Terra – Lluna.
• Mercuri.
• Venus.
• Terra.
• Meteorits.
• Mart.

5.- EL SISTEMA SOLAR EXTERIOR.

• Asteroides.
• Júpiter.
• Saturn.
• Urà.
• Neptú.
• Planetes nans.
• Els cometes.
• Es límits del sistema solar.

6.- EL CEL PROFUND.

• Els maons de l’Univers.
• Cúmuls d’estels.
• Nebuloses.
• Galàxies.
• Quasars.
• GRB’s,
• Relativitat.

7.- SOFTWARE ASTRONÒMIC I BIBLIOGRAFIA.

• Utilització dels programes més habituals de simulació del cel i de control de telescopis.
• Software de captura i processat d’imatges astronòmiques. En aquesta sessió es tractaran les captures realitzades en la sessió d’observació. En el cas que l’observació pràctica no hagués estat possible es tractaran altres captures.
• Bibliografia recomanada.

8.- INTRODUCCIÓ A LA COSMOLOGIA.

• El naixement de la Consciència.
• Models d’univers.
• El Big Bang.
• Els 5 pilars bàsics de la Cosmologia.
• Les llavors de l’Univers.
• L’estructura íntima de la matèria.
• El principi antròpic.
• La “fletxa del temps”.
• Origen de la vida.

9.- OBSERVACIÓ ASTRONÒMICA NOCTURNA X 2.

• Orientació i identificació de constel•lacions, estels i planetes a ull nu.
• Observació amb prismàtics.
• Observació amb telescopi computeritzat.
• Captura d’imatges astronòmiques.

10.- OBSERVACIÓ SOLAR.

• Observació segura del Sol a ull nu.
• Observació segura del Sol amb telescopi.
• Fotografia segura del Sol.

(*) SESSIONS AMB CONTINGUTS DE MAJOR DIFICULTAT.

Has de ser soci (i entrar a la web) per tal d'apuntar-te
tag

1ª JORNADA DE DIVULGACIÓ CIENTÍFICA A FIGUERES: “RELATIVITAT LA CIÈNCIA DEL FUTUR”

Posted in: on 29 d'agost de 2016

1ª JORNADA DE DIVULGACIÓ CIENTÍFICA A FIGUERES: “RELATIVITAT LA CIÈNCIA DEL FUTUR”.

Primera Jornada de Divulgació Científica a Figueres

Jornada de Relativitat “La ciència del futur”. Dissabte 29 d’octubre a la Sala La Cate. Durant tot el dia programa d’activitats amb conferències, astrofotografia, projecció audiovisual, concert de piano i observació astronòmica.

T’acostem la Relativitat i l’Astronomia de manera entenedora, de la mà de grans científics i divulgadors. Pretenem fer entenedors fàcils i familiars els coneixements que ens ajuden a comprendre l’Univers en què vivim. Però sense deixar de banda l’aspecte humà. Per això incloem a la jornada el vessant històric i et mostrem com Ciència i Art estan íntimament entrellaçats. En definitiva, volem estimular els teus sentits amb humor, música i imatges captivadores. Tot això amb un caràcter marcadament empordanès.

No hi faltis! “Science needs you!”

DESCÀRREGUES:
Més informació i programa complet

ENLLAÇOS:
Reserves obligatòries per assistència a conferències gratuïtes
Reserva opcional d’allotjament al Càmping Bassegoda

Has de ser soci (i entrar a la web) per tal d'apuntar-te
tag

II Festival Astronòmic a Gualba

Posted in: on 29 d'agost de 2016

II FESTIVAL ASTRONÒMIC DE GUALBA.Gualba, 24 i 25 de setembre de 2016.

II Festival astronòmic de Gualba

Un any més, us volem fer partíceps del Festival Astronòmic del Montseny, per segon any consecutiu el celebrarem els dies 24 i 25 de setembre de 2016 al Parc Mediambiental de Gualba.

Tothom que tingui interès per l´astronomia hi tindrà cabuda al Parc Mediambiental de Gualba, independentment de si és o no afiliat a cap entitat.

Diferents entitats i agrupacions astronòmiques muntaran una sèrie de paradetes que descriguin les activitats respectives. Xerrades divulgatives s´alternaran amb tallers durant el dia i finalitzarem amb una observació comuna amb actes previstos durant bona part de la nit. Tot això esdevindrà en el meravellós entorn del Parc Mediambiental de Gualba que oferirà les seves instal·lacions als participants.

L´accés al Parc i totes les activitats de l´encontre tindran un cost de 10 €/adult i 5 €/nen

Podeu descarregar el programa en aquest document: http://www.parcdegualba.cat/sites/default/files/images/ii_jornada_astronomica_a_gualba.pdf

Us hem preparat diferents propostes per si voleu dinar tots plegats, al restaurant del Parc, sopar a la fresca o dormir al càmping!

Dinar de germanor (amanida + paella + gelat + beguda) 10€/adult, 8€/nen
Dinar al Restaurant del Parc (menú 21,50 €)
Sopar a la fresca (entrepà + beguda) per 6 €
Pernoctació 6€/adult, 5€/nen
Tenda,caravana,autocaravana, 15 €(màx. 4 persones)
Lloguer Glàmping , 40€ (màx. 4 persones)
A la recepció del Parc Mediambiental de Gualba, a la vostra arribada podreu comprar el tiquet o si us voleu assegurar la plaça, podeu fer la reserva de plaça online:

http://www.parcdegualba.cat/noticia/ii-festival-astronomic-gualba-24-i-25-de-setembre

Director i Organitzador:

Albert Sànchez, Observatori de Gualba i Astro Girona http://www.astrogirona.com/

Co-Organitzadors de l´encontre:

Tofol Tobab (OAG)
Mª Àngels Gil, Cosmik
Rafael Balaguer , Astrogirona
Dra. Nanda Rea, IECC – CSIC
Pep Pujols, AAOsona
Sergi Torrents
Mercè Marimon
Xavier Miret, OAG
Diego Rodriguez, Grupo M1
Carles Puncernau, Astrobanyoles
Francesc Campos

Esperem gaudiu del cel de Gualba!

Us hi esperem !!!

PROGRAMA:

MATI Dissabte

10.00.- Benvinguda i Presentacio al Parc Mediambiental de Gualba (Tallers i Planetari per als nens i families)
10.15 Ponencia : Albert Sánchez (MPC 442 Gualba Observatory) QUARK H-ALPHA, EL SOL AMB
MEDIS AMATEURS
10.40 Ponencia: per Tofol Tobal (OAG) SURVEY Y CLASSIFICACIÓ DE PROTUBERANCIES SOLARS EN H-ALFA: EL SEGUIMENT DEL CICLE 24
11.00 Ponencia: Mª Angels Gil (Cosmik) ”ESTRELLES PER UN TUBO” TELESCOPIS I ACCESORIS PER OBSERVAR EL CEL
11.30 Ponencia: Rafael Balaguer (Astrogirona) CANÇONS DEL LLUNYA JUPITER-TASTETS DE RADIOASTRONOMIA AMATEUR
*Decans- TALLER HELIOFISICA ESPLANADA PARC MEDIAMBIENTAL
13.10 Conferencia: Dra.Nanda Rea (IEEC-CSIC) EXPLOSIONS A L’UNIVERS

DINAR

TARDA dissabte

16.15 Ponencia: Pep Pujols (A. A .Osona) METEORS-LA INCERTESA EN LA RECERCA
16.45 Ponencia: Sergi Torrents-Merce Marimon PLANETARIA- OBSERVACIO I ANALISI PER PART DEL AMATEUR

Descans 15’

18.00 Ponencia: Tòfol Tobal i Xavier Miret (OAG) DETECCIÓ DE SISTEMES BINARIS I MÚLTIPLES AMB L’OBSERVATORI VIRTUAL
18.30 Ponencia: Diego Rodriguez- (Grupo M1) OBSERVACIÓ DE VARIABLES EXPLOSIVAS (SUPERNOVAS)
19.00 Ponencia: Albert Sánchez (MPC 442 Gualba Observatory) FOTOMETRIA I ASTROMETRIA CCD, POSIBILITATS I RESULTATS PRO-AM

SOPAR

21.30 TALLER DE TELESCOPIS I OBSERVACIO SESSIÓ NOCTURNA FINS LES TANTES…

Mati Diumenge

10.30 Ponencia: Carles Puncernau (Astrobanyoles) QUÈ ENS DIUEN LES ESTRELLES?
11.00 Ponencia: Francesc Campos- ESPECTROSCOPIA ASTRONÒMICA,UN CAMP POC EXPLOTAT PLE DE POSSIBILITATS PER L’AMATEUR
11.30 Ponencia: Albert Sánchez(MPC442 Gualba Observatory) BENVINGUTS AL USB 3

Cloenda II Jornada

Has de ser soci (i entrar a la web) per tal d'apuntar-te
tag

De què fa olor la Lluna? Biblioteca Carles Rahola, Girona

Posted in: on 29 d'agost de 2016

T’has preguntat mai de què fa olor la Lluna? O quin gust té? T’agradaria sentir-te astronauta per un dia? Vine a fer realitat els teus somnis amb nosaltres! En aquesta activitat per a tots els públics t’ensenyarem la Lluna com no s’havia fet mai abans.

Efectivament, des d’Astrogirona posarem la Lluna al teu abast d’una forma original i transversal.

El fil conductor de l’activitat serà una xerrada multimèdia sobre la nostra germana còsmica, on podrem aprendre algunes curiositats sobre la Lluna, olorar-la, veure com es formen els seus cràters en un fantàstic i comestible taller d’impactes de meteorits i, fins i tot, observar un fragment de la Lluna al microscopi i tocar-la!

També presentarem, amb una magnífica interpretació en directe, alguns temes musicals composats directament a partir de l’autèntica música de la Lluna!

Sí, sí, hem après a fer sonar la Lluna!

No t’ho perdis, mai hauràs tingut la Lluna tan a prop!

L’activitat tindrà lloc a la Biblioteca Carles Rahola de Girona, en el marc dels actes de celebració del 50 aniversari d’Star Trek, el dissabte 17 de setembre a les 16:30. Pots consultar tota la programació d’aquest aniversari al web oficial.

De què fa olor la Lluna? Aquesta experiència multisensorial total començarà amb la xerrada “De què fa olor la Lluna?”, a càrrec de Rafael Balaguer, president d’Astrogirona. En aquest xerrada introductòria a Selene descobrirem els aspectes més curiosos i desconeguts de la Lluna i podrem fins i tot olorar-la i escoltar directament com sona!

Interpretació en directe de la música de Selene, per Xavier de Palau, Astrobanyoles. Aquesta presentació serà una continuació natural de l’anterior, gràcies al talent del músic i informàtic Xavier de Palau, que ha desenvolupat un software que permet traduir a música els sons captats amb les tècniques de la radioastronomia i l’espectroscòpia. Així, podràs gaudir de la música generada a partir de la llum de la Lluna i comprovar, en un miniconcert sorprenent en directe, que l’Univers i la Lluna no estan en silenci…

Música lunar

Formació de cràters lunars. A càrrec de Jordi Arnella. Recreació dels cràters de la Lluna a partir de l’impacte de “meteorits” sobre una superfície de farina i cacau en pols. Podràs fer els teus propis cràters amb diferents variables d’alçada i velocitat. Podrem observar com, després del xoc, es formen les parets laterals, de vegades el pic central i, fins i tot, els radis de material ejectat.

Formació de cràters

Observació al microscopi d’un fragment lunar. Podràs veure ben d’aprop la Lluna, li podràs fer un cop d’ull amb un microscopi. Observaràs una petita part de la Lluna que va arribar a la Terra en forma de meteorit i que va caure a Àfrica.

La Lluna amb el telescopi de l'Observatori Can Roig. Rafael Balaguer

No t’ho perdis i acompanya’ns, mai hauràs tingut la Lluna tant a tocar com ara!

Has de ser soci (i entrar a la web) per tal d'apuntar-te
tag

Girona, l’última frontera. 50 aniversari d’Star Trek

Posted in: on 29 d'agost de 2016

Girona, l’última frontera. 50 ANIVERSARI D’STAR TREK.

“L’espai, l’ultima frontera… Aquests són els viatges de la nau estel·lar Enterprise, en missió permanent d’explorar nous móns, de cercar noves vides i civilitzacions, anant allà on no ha anat mai ningú!”

Fa molt de temps, Gene Roddenberry va imaginar-se el futur de la humanitat. D’aquí va sorgir una sèrie de televisió de ciència ficció visionaria pel seu temps, anomenada Star Trek. 50 anys més tard, encara gaudim d’aquella visió d’un futur ple d’optimisme, i de les aventures d’un conjunt de persones descobrint noves formes de vida i móns estranys i desconeguts.

Aquest mes de setembre celebrem els 50 anys d’Star Trek, i com no podia ser de cap altre forma, volem convidar-vos a participar d’aquesta celebració.

La jornada tindrà lloc el divendres 16 i el dissabte 17 de setembre, a la Biblioteca Carles Rahola de Girona (c/ Emili Grahit 4-6, Girona).

Ens veiem a l’última frontera!!!

Pots consultar tota la programació al web oficial.

Pòster Star Trek, 50 aniversari

Activitats Star Trek, 50 aniversari

Has de ser soci (i entrar a la web) per tal d'apuntar-te
tag

XVII Aniversari d’Astrogirona

Posted in: on 22 d'agost de 2016

XVII aniversari de l’Associació Astronòmica de Girona.

XVII Aniversari AAGi

Com ja és tradició farem una caminada nocturna des de la Plaça Catalunya de Llagostera fins al Mas Roig II, on projectarem el gran clàssic “Star Trek, la pel·lícula”, farem observació astronòmica i convidarem als assistents a coca i cava. Enguany celebrarem dos aniversaris, el d’Astrogirona i el 50 aniversari de la creació de la mítica sèrie de ciència ficció Star Trek. Com sempre, tots els actes seran gratuïts, no t’ho perdis!

Pots compartir i afegir-te a l’esdeveniment a "Facebook".

Mapa de situació del Mas Roig II:

Has de ser soci (i entrar a la web) per tal d'apuntar-te
tag