bub
Blog

Swing Castanyada Còsmica

Posted in: on 22 d'octubre de 2017

Ets un devorador de castanyes? T’agrada el swing? T’agrada l’astronomia? Doncs no et pots perdre la segona edició de la Swing Castanyada Còsmica! Serà una castanyada lúdico-cultural totalment transversal on aniran de la mà la música, el ball, la ciència i les castanyes! Astrogirona i Drunken Sailors agermanaran el Lindy Hop, l’astronomia i les nostres tradicions en una vetllada diferent. Te la perdràs?

Swing Castanyada Còsmica

A partir de les 18:00 tindrem música swing que ens acompanyarà i per tal que no et quedis sense ballar ni un segon, tindrem la sort de gaudir d’una classe oberta de Lindy Hop! Així que no tindràs excusa per no moure’t!, podràs aprendre Lindy i practicar immediatament!

El Lindy Hop és el ball en parella de la mítica era del Swing, nascut de la tradició musical negra desenvolupada a Amèrica del Nord des dels inicis del Jazz fins als nostres dies. El caracteritzen la varietat dels seus passos, la creativitat que dóna als balladors, el seu ritme i musicalitat, així com el bon rotllo de les mogudes swing.

A part del bon rotllo, el que farà que realment els teus peus no puguin evitar ballar serà la música de “The Explosive Swing Trio”, un conjunt de saxo tenor (Adrià Bauzó), guitarra i veu (Marc Massagué) i contrabaix (Alejandro García).

Explosive Swing Trio

Per descansar una mica del ball, res millor que relaxar-te observant l’univers. L’Observatori Can Roig estarà obert al públic, i els astrònoms d’Astrogirona estaran encantats d’ensenyar-te què hi ha allà dalt al cel i respondre a les teves preguntes.

I per agafar energies per una tarda tan intensa i especial, oferirem castanyes i hi haurà cervesa artesana del mestre cerveser multipremiat Pepe Cubillo i la Food Truck Cafe Racer.

Com? Què no saps a on farem aquesta Swing Castanyada Còsmica?! Serà el dia 1 de novembre al carrer Lleó I, 2 de Llagostera, al Centre Cultural i Observatori Can Roig. Amb aquest mapa no et perdràs:

Aquesta activitat és gratuïta, així que no t’ho perdis!

Si t’agrada aquesta moguda, pots apuntar-te i compartir aquest esdeveniment a Facebook.

Has de ser soci (i entrar a la web) per tal d'apuntar-te
FacebookTwitterGoogle+Compartir
tag

La Nit dels Llunàtics. International Observe The Moon Night 2017

Posted in: on 22 d'octubre de 2017

La Lluna ha exercit des de l’inici dels temps una poderosa influència sobre els éssers humans. De fet, en bona part és gràcies a la nostra germana còsmica que la mateixa vida sobre la Terra va esdevenir possible i tal i com la coneixem avui.

La Lluna amb el telescopi de l'Observatori Can Roig. Rafael Balaguer

Dominadora de la nit, de cicle implacable, va esdevenir tant origen del calendari com deessa, rols que, entre altres, encara ara representa.

Per això des de sempre els humans hem estat en major o menor mesura “llunàtics”. Des dels més mítics i màgics licantrops, als primers xamans i als moderns científics.

Científics i filòsofs com els membres de la Societat Lunar, un club de debat de prominents emprenedors, filòsofs de la naturalesa i intel·lectuals que es reunien regularment entre 1765 i 1813 a Birmingham, Anglaterra. Al començament el grup es va anomenar “Cercle Lunar”, fins que al 1775 van adoptar el nom de “Societat Lunar”. El nom de la societat provenia de la pràctica d’organitzar les seves reunions en nits de lluna plena. Com que no hi havia il·luminació als carrers, la llum extra als carrers (fins a un 7% de la llum solar) feia el camí de tornada a casa més fàcil i segur. I és clar, els seus membres s’autodenominaven “llunàtics”. Entre altres seus, les reunions es feien sovint a la casa d’Erasmus Darwin, l’avi del gran Charles Darwin. De ben segur que la influència de l’avi i de retruc de la filosofia “lunar” es va deixar sentir en el caràcter inquiet i científic d’una de les persones que més han canviat el nostre món. Sempre, la Lluna…

A la Barcelona del segle XXI la Lluna no il·lumina les nostres vides com abans, però sí que brilla com sempre i com a anècdota personal us comentaré que recordo amb certa nostàlgia haver participat en algunes sessions hereves d’aquesta Societat Lunar, al mateix Castell dels Tres Dragons. Debats científics en la biblioteca de l’antic Museu de Zoologia… no es podria haver trobat un lloc més adient…

Però deixem de somiar i posem els peus de nou a la… Lluna! Precisament per renovar el nostre vincle amb Selene us proposem gaudir d’una nit de Lluna i astronomia. Es tracta de la Nit Internacional d’Observació de la Lluna. És un esdeveniment anual que busca animar la gent a mirar cap amunt i deixar-se captivar per la nostra veïna còsmica.

International Observe The Moon Night

Tant a ull nu com a través dels telescopis més sofisticats, tots els anys el mateix dia, astrònoms arreu del món duem a terme esdeveniments i activitats que celebren la nostra Lluna i apropen als ciutadans la importància de la Lluna en la cultura, la història, la ciència i l’exploració.

Enguany l’Associació Astronòmica de Girona participarà en aquesta nit màgica amb quatre activitats simultànies. En totes, el dia 28 d’octubre de les 19:00 en endavant podrem observar amb els nostres telescopis la Lluna i el planeta Saturn abans que no desaparegui sota l’horitzó.

Per una banda, obrirem les portes de la seu d’Astrogirona, l’Observatori Can Roig, situat al C/ Lleó I, 2 de Llagostera, a la Biblioteca Julià Cutiller. A les 19:00 projectarem el fantàstic i multipremiat documental de David Sington “A l’ombra de la Lluna”.

A l'ombra de la Lluna

És un documental excepcional que ha recollit el testimoni de tots els astronautes, la majoria dels quals són, avui en dia, avis octogenaris, que van arribar a la lluna amb totes les missions del programa Apol·lo, vigent fins a l’any 1972. En aquest documental, que incorpora imatges inèdites fins ara ocultes en els arxius de la NASA, Michael Collins i Buzz Aldrin han estat només alguns dels noms que han narrat amb les seves pròpies paraules el somni d’arribar a la lluna.

És el millor documental sobre les missions Apol·lo, explicades en primera persona pels propis astronautes.

Tot seguit i/o simultàniament doncs l’observatori ja estarà operatiu durant la projecció, es podrà observar la Lluna i Saturn amb els telescopis.

Mapa del cel a les 20:44 des de Catalunya

I per arribar a més gent també desplegarem els nostres equips en un camp d’observació a l’Escala, a primera línia de mar, a l’aparcament de La Punta de l’Escala.

I també a Girona, a prop del Mercat, a la Plaça Calvet i Rubalcaba.

I enguany com a novetat, també podrem observar la Lluna des de l’Obsservatori Albanyà, distingit amb la Certificació Starlight, que el reconeix com un indret òptim per a l’observació del cel ateses les condicions de foscor ambiental de l’entorn.

Evidentment, totes les activitats seran de franc. Te les perdràs? Vine a renovar el teu vincle amb el cel amb nosaltres, et sentiràs de nou ben “llunàtic/a”!

Esdeveniment a Facebook.

Has de ser soci (i entrar a la web) per tal d'apuntar-te
tag

Mercat de la Volta (Art km 0)

Posted in: on 16 d'octubre de 2017

El dissabte 21 d’octubre AstroGirona participarà a una nova edició del mercat de La Volta (Art Km0) de Girona!

La plaça de l’Assumpció del barri de Sant Narcís es vesteix amb les millors parades d’artesania, art i disseny de proximitat.

Per celebrar la nova temporada de tardor, a la plaça de l’Assumpció, el dissabte 21 d’octubre de 10 a 18h, tindrà lloc el 22è Mercat de La Volta. El cap de setmana abans de les Fires de Sant Narcís el barri acollirà més de 20 espais amb l’obra d’artistes, creadors i artesans, activitats lúdiques i pedagògiques, així com el concert de l’Orchestra Fireluche (12h) i la visita comentada a l’exposició “Estampes de Sant Narcís” de l’artista en residència Joanic Geniüt i a la instal·lació “San Narciso, Conservas y Ultramarinos” (13:13h) de Juan Righetti i Joanic Geniüt a La Cova de La Volta, i presentada a l’edició d’enguany del Festival Inund’ART. Durant tot el dia es celebrarà el Concurs d’Art Urbà “Lluïment”, una iniciativa de Ryan O’Shaughnessy amb la col·laboració del Bòlit i amb el suport de WHYM i RedBull.

Astrogirona, oferirà diversos tallers com creació de cràters lunars, creació de galàxies i nebuloses en conserva, a més de facilitar l’observació segura del Sol.

Mercat La Volta

Mercat La Volta

Mercat La Volta

Has de ser soci (i entrar a la web) per tal d'apuntar-te
tag

Curs Paleoantropologia 2018

Posted in: on 30 de setembre de 2017

CURS D’INTRODUCCIÓ A L’EVOLUCIÓ HUMANA
Indústria lítica

Tot seguint les petjades dels nostres avantpassats més remots i a l’ombra de la senzilla però revolucionària idea de l’evolució de les espècies, una idea que va canviar la concepció que nosaltres mateixos teníem de l’ésser humà i del lloc que ocupa a l’univers, us proposem un curs d’iniciació a l’apassionant món de l’evolució humana. Per conèixer de primera mà d’on venim i com s’ha gestat l’aparició de la nostra espècie, Homo sapiens, sobre la Terra. Des de l’origen de la vida fins al naixement de la consciència, farem un fascinant viatge per la prehistòria on, de la mà d’eines lítiques, treball de laboratori, sortides de camp i reproduccions de cranis d’homínids fòssils, podrem entendre els nostres orígens i, potser, el nostre futur com a humans…

El curs consta de 10 sessions teòriques-pràctiques de 120 minuts i 2 sortides de camp. Durant les pràctiques de craniometria i antropologia física coneixerem detalladament com eren els nostres avantpassats i a nosaltres mateixos. El curs inclou una visita a la Fundació MONA, Centre de Recuperació de Primats, i una sortida d’un dia de durada per a estudiar els principals monuments megalítics dels massissos de les Gavarres i l’Ardenya.

EL CURS S’IMPARTIRÀ A LLAGOSTERA:
Lloc: Aula Polivalent – Biblioteca Julià Cutiller i Observatori Can Roig. Carrer Lleó I, 2.
Horari: Dimecres, de les 20:00 a les 22:00.
Preu: 70.- € el curs sencer.
Calendari: 17 sessions de gener a abril de 2016.
Inici del curs: dimecres, 17 de gener.
Inscripció mínima: 10 persones.
Per a informació i inscripcions contacteu amb:
Astrogirona. C/Lleó I, 2, Centre Cultural Can Roig. 17240 Llagostera (Girona).
972831312 / 6262295490 (també Whatsapp).
Adreça electrònica:
presidencia@astrogirona.com
Professor: Rafael Balaguer Rosa, prehistoriador i astrònom amateur, especialment interessat i compromès amb la divulgació científica, es centra en la tasca de comunicació de l’Astronomia i de la Paleoantropologia impartint cursos i conferències, en les què destaquen els suports audiovisuals, així com realitzant observacions astronòmiques públiques, especialment amb Astrogirona, Associació Astronòmica de Girona www.astrogirona.com, de la que n’és president i a on realitza estudis sobre l’activitat solar.

Fruit de la seva vocació integradora de l’Astronomia amb altres ciències, actualment està realitzant una investigació totalment pionera en el camp de l’Arqueoastronomia que estudia la relació entre la ubicació i l’orientació dels monuments megalítics amb el camp magnètic de la Terra.

Tot el temari s’imparteix en suport audiovisual, amb presentacions extremadament visuals. Es lliura diploma acreditatiu.

L’estructura del curs és la següent:

1.- ORIGEN DE L’UNIVERS I DE LA VIDA.

• Model cosmològic estàndard.
• Origen de l’univers.
• Origen del sistema solar.
• Origen de la vida.
• L’empremta de la vida, la vida fora de la Terra.

2.- L’EVOLUCIÓ DE LES ESPÈCIES NO ÉS UNA TEORIA, ÉS UN FET.

• Antecedents.
• La selecció natural.
• Els pares de la idea.
• Els quatre errors del capità FitzRoy.
• L’estructura de l’evolució.
• Polèmiques i tendències actuals.

3.- L’ORDRE PRIMAT.

• Origen i radiació evolutiva dels primats.
• Morfologia.
• Classificació.
• Esquelet i dentició.
• Etologia.

4.- PROCÉS D’HOMINITZACIÓ.

• Què és un homínid?
• Què és un hominí?
• Bipedisme.
• Esquelet i dentició.
• Radiació evolutiva.
• Caracterització de les principals espècies.
• Indústria lítica?

5.- PROCÉS D’HUMANITZACIÓ.

• Fills d’un altre canvi climàtic.
• Radiació adaptativa.
• Esquelet i dentició.
• Radiació evolutiva.
• Caracterització de les principals espècies.
• Indústria lítica.

6.- LA HUMANITAT MODERNA.

• Sortides d’Àfrica.
• Ocupem un planeta.
• Esquelet i dentició.
• Caracterització de les principals espècies.
• Indústria lítica.
• El naixement de la consciència.
• Art prehistòric.
• Revolució neolítica.
• Selecció tècnica i cultural.
• Genètica de poblacions.

7.- ANTROPOLOGIA FÍSICA I TECNOLOGIA PREHISTÒRICA.

• Craniometria.
• Anatomia recreativa.
• Indústria lítica: tècniques, materials i tipologia.
• Ceràmica.

8.- BIBLIOGRAFIA I FILMOGRAFIA.

9.- VIATGE AL PASSAT.

• El perills de l’etnografia comparada.
• El poble massai del nord de Tanzània.
• Els hadzabe del llac Eyasi, Tanzània, els darrers caçadors-recol·lectors.

10.- EL FACTOR HUMÀ?

• El regne animal i els reis dels animals.
• Etologia humana, people watching.
• Què ens fa humans?
• La jungla d’asfalt.
• Es pot treure al mico de la selva?

11.- ENS MIREM AL MIRALL.

• Visita a la Fundació MONA, Centre de Recuperació de Primats.

12.- ENCARA SOM NEOLÍTICS.

• Sortida d’un dia de durada per a estudiar els principals monuments megalítics dels massissos de les Gavarres i l’Ardenya.

Trobada arqueològica a Font Bona, 04-09-14 des d’El Poll TV a Vimeo.
 

 

Has de ser soci (i entrar a la web) per tal d'apuntar-te
tag

Curs d’Astronomia 2018

Posted in: on 30 de setembre de 2017

CURS D’INICIACIÓ A L’ASTRONOMIA.

M51

Aquest curs permetrà als alumnes introduir-se en el món de l’Astronomia tant a nivell teòric com pràctic.

Coneixeran les característiques dels astres i s’endinsaran en els misteris de l’Univers.

Pensat tant per als afeccionats avançats com pels que tot just comencen a interessar-se per l’Astronomia, està estructurat en 14 sessions (11 teòriques + 3 pràctiques) de 120 minuts aproximadament, 3 de les quals són sortides a l’exterior per a realitzar observacions astronòmiques amb prismàtics i telescopi.

Les classes són multimèdia i al final del curs es lliura material procedent de les observacions realitzades durant les sortides per tal que els alumnes puguin seguir treballant pel seu compte.

A nivell particular sempre ens agrada pensar que amb aquest curs tothom puja un nivell en els seus coneixements astronòmics i, sobretot, el que es busca és motivar a l’alumne a continuar aprenent i experimentant.

EL CURS S’IMPARTIRÀ A LLAGOSTERA:
Lloc: Aula Polivalent – Biblioteca Julià Cutiller i Observatori Can Roig. Carrer Lleó I, 2.
Horari: Dilluns, de les 20:00 a les 22:00.
Preu: 70.- € el curs sencer.
Calendari: 15 sessions de gener a maig de 2017.
Inici del curs: dilluns, 15 de gener.
Inscripció mínima: 10 persones.
Per a informació contacteu amb:
Astrogirona. C/Lleó I, 2, Centre Cultural Can Roig. 17240 Llagostera (Girona).
972831312 / 6262295490 (també Whatsapp).
Adreça electrònica:
presidencia@astrogirona.com
INSCRIPCIONS AQUÍ

Professor: Rafael Balaguer Rosa, prehistoriador i astrònom amateur, especialment interessat i compromès amb la divulgació científica, es centra en la tasca de comunicació de l’Astronomia i de la Paleoantropologia impartint cursos i conferències, en les què destaquen els suports audiovisuals, així com realitzant observacions astronòmiques públiques, especialment amb Astrogirona, Associació Astronòmica de Girona www.astrogirona.com, de la que n’és president i a on realitza estudis sobre l’activitat solar, planetes extrasolars i espectròscopia.

Fruit de la seva vocació integradora de l’Astronomia amb altres ciències, actualment està realitzant una investigació totalment pionera en el camp de l’Arqueoastronomia que estudia la relació entre la ubicació i l’orientació dels monuments megalítics amb el camp magnètic de la Terra.

Tot el temari s’imparteix en suport audiovisual, amb presentacions extremadament visuals.

L’estructura del curs és la següent:

1.- HISTÒRIA DE L’ASTRONOMIA.

• Repàs exhaustiu a tota la història de l’Astronomia, des de la prehistòria fins a l’actualitat.
• Astronomia a ull nu, diferents cosmologies dels pobles caçadors – recol·lectors: Àfrica, Austràlia.
• Les civilitzacions clàssiques.
• L’Edat Mitja.
• El Renaixement.
• La invenció del telescopi, tipus de telescopis.
• Principals fites de l’Astronomia i l’Astronàutica.

2.- ESFERA CELESTE I ORIENTACIÓ. MATERIAL D’OBSERVACIÓ. (*)

• Esfera celeste, coordenades astronòmiques.
• Estacions.
• Punts orbitals.
• Eclíptica.
• Moviments del sistema Sol – Terra.
• Material d’observació i com ajustar-lo.
• Prismàtics.
• Tipus de telescopis.
• L’augment.
• Accessoris diversos, lents de Barlow, reductors de focal…
• Consells per ajustar i adquirir material d’observació astronòmica.

3.- FÍSICA ESTEL•LAR. (*)

• Física i química estel•lars.
• Cicle vital dels estels.
• La dinàmica solar.
• Tipus d’estels.

4.- EL SISTEMA SOLAR INTERIOR.

• El Sol.
• Sistema Sol – Terra – Lluna.
• Mercuri.
• Venus.
• Terra.
• Meteorits.
• Mart.

5.- EL SISTEMA SOLAR EXTERIOR.

• Asteroides.
• Júpiter.
• Saturn.
• Urà.
• Neptú.
• Planetes nans.
• Els cometes.
• Es límits del sistema solar.

6.- EL CEL PROFUND.

• Els maons de l’Univers.
• Cúmuls d’estels.
• Nebuloses.
• Galàxies.
• Quasars.
• GRB’s,
• Relativitat.

7.- SOFTWARE ASTRONÒMIC I BIBLIOGRAFIA.

• Utilització dels programes més habituals de simulació del cel i de control de telescopis.
• Software de captura i processat d’imatges astronòmiques. En aquesta sessió es tractaran les captures realitzades en la sessió d’observació. En el cas que l’observació pràctica no hagués estat possible es tractaran altres captures.
• Bibliografia recomanada.

8.- INTRODUCCIÓ A LA COSMOLOGIA.

• El naixement de la Consciència.
• Models d’univers.
• El Big Bang.
• Els 5 pilars bàsics de la Cosmologia.
• Les llavors de l’Univers.
• L’estructura íntima de la matèria.
• El principi antròpic.
• La “fletxa del temps”.
• Origen de la vida.

9.- OBSERVACIÓ ASTRONÒMICA NOCTURNA X 2.

• Orientació i identificació de constel•lacions, estels i planetes a ull nu.
• Observació amb prismàtics.
• Observació amb telescopi computeritzat.
• Captura d’imatges astronòmiques.

10.- OBSERVACIÓ SOLAR.

• Observació segura del Sol a ull nu.
• Observació segura del Sol amb telescopi.
• Fotografia segura del Sol.

(*) SESSIONS AMB CONTINGUTS DE MAJOR DIFICULTAT.

Has de ser soci (i entrar a la web) per tal d'apuntar-te
tag

Convenció d’Astronomia 2017 al Cosmocaixa

Posted in: on 21 de setembre de 2017

Convenció d’Astronomia 2017 al Cosmocaixa.

Programa de la Trobada

El dies 27-28-29 d’octubre se celebrarà al Cosmocaixa la Convenció d’Astronomia 2017, organitzada per l’Agrupació Astronòmica de Sabadell.

La Convenció d’Astronomia és una trobada de totes les persones interessades en l’astronomia, dels astrònoms amateurs i dels astrofotògrafs. Si t’agrada i t’interessa l’astronomia, vine a compartir la teva afició amb tots nosaltres.

CAL PAGAMENT INSCRIPCIÓ PRÈVIA. Més informació aquí.

PROGRAMACIÓ:

Divendres, 27 d’octubre a la tarda. Sala Àgora.

· Obertura.
· Projecció d’astrofotografies de membres de l’Agrupació.
· Conferència: Pròxima B, el nostre planeta veí. Ignasi Ribas.
· Exoplanetes: Pròxima B. Guillem Anglada (Skype).

Dissabte, 28 d’octubre al matí. Sala Àgora.

· Heliofísica: resultats i propostes d’observació. Ricard Gaju – Ricard Casas.
· Observació visual d’estrelles variables eclipsants. Xavier Domingo.
· Eclipsi total de Sol d’agost de 2017. A determinar.
· Observació de meteors i estrelles fugaces. Armand Oliva.
· Determinació del període de les variables pulsants. Josep M. Vilalta.
· Conferència: Treballs d’investigació CCD en un observatori urbà. Ramon Naves.
· Conferència: Fotografia de banda estreta. Sara Wager.
· Els cometes i la seva observació 2014-2017. Carles Labordena.
· Resum del registre d’ocultacions 2014-2017. Antoni Selva.

Dissabte, 28 d’octubre al matí. Sala Tau.

· Taller: Adquisició d’imatges mitjançant el software SGP. Sara Wagner.

Dissabte, 28 d’octubre a la tarda. Sala Àgora.

· Comparativa de tres càmeres pel registre d’ocultacions. Carles Schnabel.
· Registre de l’ocultació d’una estrella pel planeta nan Plutó. Carles Perelló.
· Col·laboració Pro-Am del grup RR Lyr de l’Agrupació dins del GEOS. Mercè Correa, Jean F. Le Borgne (Skype).
· Revista «Astronomía»: punt de trobada entre aficionats. Ángel Gómez.
· Conferencia: Astrofotografia paisatgística. Manuel Soria.
· Imatge planetària: importància de l’adquisició de la imatge. Jordi Delpeix.
· Campanyes de Mart, Júpiter i Saturn 2015-2017. Josep M. Oliver.
· Conferència: Estudi de les atmosferes planetàries. Agustín Sánchez-Lavega.

Dissabte, 28 d’octubre a la tarda. Sala Tau.

· Taller: Processat d’imatges planetàries mitjançant Win-Juppo. Jordi Ortega.
· Taula rodona: Telescopis robòtics comercials. Josep M. Drudis, Justí Poch, Carles Perelló.

Dissabte, 28 d’octubre a la nit

· Sopar de germanor. Lloc a determinar.

Diumenge, 29 d’octubre al matí. Sala Tau.

· Astrofotografia i observatori remot: les meves experiències. Lluís Romero.
· Taller: Fotometria amb el programa FOCAS. Julio Castellano.
· Programari lliure amb la plataforma INDY (Linux). Ramon Naves.

Diumenge, 29 d’octubre al matí. Sala Àgora.

· Homenatge a Ricard Gaju.
· Fotometria de cometes: Cometas_obs: tècniques i resultats. Julio Castellano.
· Projecte «Centre astronòmic Muntanyes de Prades ». Aleix Roig.
· Conferència: Conceptes bàsics d’espectrografia. Juan Fabregat.
· Construcció d’un espectrògraf amateur i els seus resultats.
· Joan Guarro. Espectrografia amateur de supernoves. Ricard Casas. Clausura.

Has de ser soci (i entrar a la web) per tal d'apuntar-te
tag

25 Aniversari de la Societat Astronòmica de Figueres

Posted in: on 21 de setembre de 2017

25 Aniversari de la Societat Astronòmica de Figueres.

Programa de la Trobada

El proper dissabte 23 de setembre se celebrarà a Figueres el 25 Aniversari de la Societat Astronòmica de Figueres.

De 16:00 a 20,15, a la Cate, es faran distintes ponències. També hi haurà un planetari inflable per a nens; a partir de les 21 hores, al Castell de Sant Ferran, a on hi haurà també una plantada de telescopis, a la que hi podeu participar amb els vostres instruments, si voleu. Per raons de l’apretat horari Astrofigueres ha decidit no fer sopar de germanor, però al mateix Castell de Sant Ferran hi ha restaurant.

Totes les activitats són de franc, no us les perdeu!

Has de ser soci (i entrar a la web) per tal d'apuntar-te
tag

XVIII Aniversari d’Astrogirona

Posted in: on 29 de juliol de 2017

XVIII aniversari de l’Associació Astronòmica de Girona.

XVIII Aniversari AAGi

Com ja és tradició farem una caminada nocturna des de la Plaça Catalunya de Llagostera fins al Mas Roig II, on projectarem la pel·lícula de ciència ficció “La Llegada”, farem observació astronòmica i convidarem als assistents a coca i cava. Com sempre, tots els actes seran gratuïts, no t’ho perdis!

Programa:
21:30 Caminada nocturna fins al Mas Roig II, amb trobada per a la sortida al Casino Llagosterenc, Plaça Catalunya de Llagostera
22:15 Presentació de la pel·lícula a càrrec de Rafael Balaguer
22:30 Projecció del film “LA LLEGADA”, de Dennis Villeneuve (2016), 112 minuts
00:30 Observació amb telescopis

Recordeu portar frontal o llanterna per la caminada nocturna!

Sinopsi de la pel·lícula:

Quan unes misterioses naus extraterrestres arriben a diferents punts del planeta, el coronel Weber (Forest Whitaker) reuneix a un equip d’elit per investigar-les, que inclou a la lingüista Louise Banks (Amy Adams) i al físic Ian Donnelly (Jeremy Renner). Mentre la humanitat s’acosta a una guerra global, Banks i el seu equip treballen a contrarellotge buscant respostes. En un gir inesperat, ella correrà un risc que no només posarà en perill la seva vida, sinó possiblement la de tota la humanitat.

Pots compartir i afegir-te a l’esdeveniment a "Facebook".

Mapa de situació del Mas Roig II:

Has de ser soci (i entrar a la web) per tal d'apuntar-te
tag

Eclipsi parcial de Lluna

Posted in: on 28 de juliol de 2017

Eclipsi parcial de Lluna

L’eclipsi complet dura 5 hores, des de les 17:50 fins a les 22:50 hores. Des de Catalunya veurem sortir la Lluna ja eclipsada i en la seva fase final de l’eclipsi i, per tant, quan més cap a l’est ens trobem, millor i durant més temps podrem observar bé l’eclipsi.

Des de Girona només podrem veure el final de l’eclipsi just quan la Lluna surti. D’aquí en endavant es podrà veure la fase penombral final de l’eclipsi, que és difícil d’observar a ull nu, però enregistrable fàcilment en fotografia.

Dades de l'eclipsi

Has de ser soci (i entrar a la web) per tal d'apuntar-te
tag

La música del Cosmos. Astrogirona al Tempo sota les estrelles

Posted in: on 28 de juliol de 2017

ASTROGIRONA PARTICIPA AL FESTIVAL TEMPO SOTA LES ESTRELLES

El dia 9 d’agost Astrogirona participa al Festival Tempo sota les estrelles, el festival del barri vell de Girona.

Tempo sota les estrelles 2017

Podrem gaudir d’un concert sorprenent al Village del Festival. Serà un concert-taller de música experimental.

Però serà un taller? Serà un concert? És una experiència que us proposem des de TEMPO i Astro Girona i que segur recordareu. Gaudir de les explicacions d’en Rafael Balaguer i d’en Xavier de Palau sota les estrelles i escoltar al mateix temps la música que ens arriba del Cosmos. Carl Sagan es posa els cascs de DJ per una nit!

“La música del Cosmos” és un espectacle interactiu, on podràs escoltar la veritable música de les esferes celestes. Gràcies al talent del músic i informàtic Xavier de Palau, que ha desenvolupat un software que permet traduir a música els sons captats amb les tècniques de la radioastronomia, i també convertir en música la llum dels astres analitzada espectroscòpicament per Rafael Balaguer, podràs gaudir de la música generada a partir de les emissions de ràdio de Júpiter, la llum de la Luna, Saturn, diversos estels… i comprovar, en un concert sorprenent en directe, que l’Univers no està en silenci…

Per completar la vetllada, si el cel ho permet, podrem observar amb telescopis diversos objectes. L’observació serà guiada per l’astrònom Jordi Arnella.

Trobareu tota la informació aquí.

Has de ser soci (i entrar a la web) per tal d'apuntar-te
tag