bub
Blog

Xerrada sobre Ufologia a Lloret de Mar

Posted in: on 16 de maig de 2015

Xerrada sobre Ufologia a Lloret de Mar

Has de ser soci (i entrar a la web) per tal d'apuntar-te
FacebookTwitterGoogle+Compartir
tag

Curs de processat bàsic en astrofotografia

Posted in: on 16 de maig de 2015

Curs bàsic de processat per astrofotografia amb trípode.

Per a completar el Curs d’Iniciació a l’Astronomia que tot just hem acabat el dia 4 de maig us proposem participar en aquest curs per veure el funcionament de les nostres càmeres DSLR i la importància d’alguns dels seus elements, tot aplicant aquests coneixements a la pràctica de la fotografia nocturna.

Ara, el més interessant serà descobrir que no cal un telescopi per obtenir espectaculars astrofotografies, tot incorporant el paisatge a les nostres composicions!

En aquesta sessió, que serà principalment pràctica, aprendrem la tècnica de captura de dades i del seu pre-processament, és a dir, farem les fotografies i amb el software gratuït Startrails aprendrem a compondre la fotografia circumpolar.

Circumpolar de José Manuel Sánchez Bosch

Circumpolar de José Manuel Sánchez Bosch

Circumpolar de José Manuel Sánchez Bosch

També aprendrem com es fan les fotografies de la Via Làctia.

Triangle d'estiu. Fotografia de José Manuel Sánchez Bosch i Daniel Bosch Portell

Autor: Josep Maria Petit Prats

Material a portar:

Reflex digital (cal saber com funciona en mode manual).
Intervalòmetre (cal portar disparador manual programable i conèixer el seu funcionament).
Trípode.
Roba adient, menjar i beure, il·luminació, bateries…
PC Portàtil amb el programa StarTrails instal·lat si voleu fer la vostre foto in situ, si no escollirem una sola del grup i la compondrem allà mateix. Porteu les vostres fotografies i així les processarem tots junts amb Lightroom i Startrails!

Serà una sessió formativa on tractarem el processament de la fotografia obtinguda i que ens permetrà passar d’una sola fotografia original a la final, composta i processada:

Objectes Messier a la Via Làctia. Fotografia de José Manuel Sánchez Bosch

Objectes Messier a la Via Làctia. Fotografia de José Manuel Sánchez Bosch

El curs s’impartirà al Mas Roig II de Llagostera, el dia 22 de maig a les 20:30.

Professor: José Manuel Sánchez Bosch, astrònom de l’Associació Astronòmica de Girona. Aquí podreu veure una mostra dels seus darrers treballs a Islàndia.

INSCRIPCIONS:
Assistència i inscripció gratuïtes. Les persones que no siguin sòcies d’Astrogirona han d’enviar un email a presidencia@astrogirona.com per apuntar-se al curs.

Has de ser soci (i entrar a la web) per tal d'apuntar-te

Fotografies realitzades per:
Josep Maria Petit Prats, Daniel Bosch Portell i José Manuel Sánchez Bosch.

tag

Xerrada i observació a Riells i Viabrea

Posted in: on 14 de maig de 2015

Aquest dissabte 16 de maig, a les 22.00h, hi ha una xerrada sobre els planetes del Sistema Solar i una posterior observació nocturna al Centre Cultural la Casa Nova de Can Plana, a Riells i Viabrea. L’activitat és a càrrec del Dr. Josep Ma Trigo, astrofísic de l’Institut de Ciències de l’Espai (CSIC-IEEC) i és oberta a tothom i gratuïta.

Diversos socis d’AstroGirona hi assistirem amb els nostres equips, us convidem a acompanyar-nos per gaudir d’una vetllada d’astronomia.

Casa Nova de Can Plana

Has de ser soci (i entrar a la web) per tal d'apuntar-te
tag

Astrometria i fotometria d’asteroides i cometes

Posted in: on 2 de maig de 2015

El dia 29 de maig, a les 20:30, Albert Sánchez Caso, astronòm d’Astrogirona i de l’Observatori de Gualba MPC442, impartirà la xerrada “Astrometria i fotometria d’asteroides i cometes amb mitjans amateurs”.

Es pretén presentar exemples de la col·laboració professional-amateur i la sortida científica dels resultats obtinguts, així com motivar a un grup de persones que vulguin iniciar la recerca astromètrica als observatoris d’Astrogirona.

L’activitat es durà a terme al Mas Roig II de Llagostera, on tot seguit podrem observar el cel amb els telescopis dels socis d’Astrogirona.

Has de ser soci (i entrar a la web) per tal d'apuntar-te
tag

I Festival Astronòmic del Montseny

Posted in: on 2 de maig de 2015

I Festival Astronòmic del Montseny

I FESTIVAL ASTRONÒMIC DEL MONTSENY.

PARC MEDIAMBIENTAL DE GUALBA.

Dies 23 i 24 de MAIG de 2015

El massís del Montseny és un lloc emblemàtic amb un Parc Natural reconegut per la UNESCO i que sovint acull afeccionats a l’astronomia d’arreu el país. Amb aquesta iniciativa pretenem donar a conèixer aquest indret privilegiat i promoure una trobada astronòmica on investigadors i entusiastes de l’astronomia puguin establir ponts comuns envers l’acostament al públic. Amb el català com a llengua comuna volem donar visibilitat a la tasca divulgativa realitzada tant pels centres de recerca com ara per les agrupacions astronòmiques, a la cerca d’establir nexes d’unió amb el públic.

Tothom que tingui interès per l’astronomia hi tindrà cabuda al Parc Mediambiental de Gualba, independentment de si és o no afiliat a cap entitat. A la tarda del dissabte entitats i agrupacions astronòmiques muntaran una sèrie de paradetes que descriguin les activitats respectives. Xerrades divulgatives s’alternaran amb tallers durant el dia i finalitzarem amb una observació comuna amb actes previstos durant bona part de la nit. Tot això esdevindrà en el meravellós entorn del Parc Mediambiental de Gualba que oferirà les seves instal·lacions als participants.

El I Festival Astronòmic del Montseny està dedicat enguany a homenatjar els 25 anys de vida del telescopi espacial Hubble, autor des de el seu punt de vista privilegiat a l’espai d’algunes de les més impressionants imatges que hem vist del nostre univers.

L’accés al Parc i a totes les activitats de l’encontre tindrà un cost de 10 €/persona i podrà ser abonat bé a compte o bé in situ. Els participants podran fer acampada al mateix parc (en abonar 5 € addicionals per persona) o bé establir-se a algun dels allotjaments rurals que hi ha a Gualba o al seu entorn.

PROGRAMA D’ACTES 23-24 de MAIG:

10h Recepció i introducció a l’encontre

ACTIVITATS A L’AIRE LLIURE (explanada d’entrada al Parc):

10h15 Taller: Observació del Sol amb filtres convencionals i d’hidrogen Alfa. A càrrec de Carles Lozano (AASCV) i Albert Sànchez (Obs. Gualba/AstroGirona)

11h00 Taller infantil: El Sol com a estrella: Pintant l’espectre solar. A càrrec de Josep M. Trigo, Cristina Jiménez i Marina Martínez (CSIC-IEEC)

11h45 Taller infantil: Com reconèixer un meteorit, però saps d’on venen? A càrrec de Marina
Martínez i Josep M. Trigo (CSIC-IEEC)

12h30 Taller “Enlairant coets i fent galàxies” A càrrec de Jordi Arnella (AstroGirona)

16h-20h Fira d’entitats i agrupacions astronòmiques

22h. Plantada conjunta de telescopis. A càrrec de les agrupacions astronòmiques

22h00. Taller nocturn: “Passejada telescòpica per la Lluna” A càrrec de Sergi Torrents (GAT) i Albert Sànchez (Obs. Gualba/AstroGirona)

22h30. Taller nocturn: “Visita guiada del firmament amb làser” Pere Closes (ASTER)

23h00. Taller nocturn: “Observació de planetes”. A càrrec de Sergi Torrents (GAT) i Albert Sànchez (Obs. Gualba/AstroGirona)

00h00. Taller nocturn: “Passejada telescòpica per objectes Messier i de cel profund”. A càrrec de Sergi Torrents (GAT) i Josep M. Trigo (CSIC-IEEC)

01h00. Taller nocturn: “Introducció a l’observació dels estels variables” A càrrec de Pere Closes (ASTER)

02h00. Taller nocturn: “Estudi de Supernoves amb mitjans amateurs II” A càrrec de Xavier Puig (AAS)

03h00. Taller nocturn: “Pràctica fotogràfica per capturar el cometa C/2014 Q2 Lovejoy”. A càrrec d’Iko Margalef i Dídac Mesa (Cel de Vinaròs). Porteu trípode i càmera pròpia.

ACTIVITATS A LA SALA DE TALLERS:

10h30. Taller: “Experiències amb la llum”. A càrrec de Ramón Vilaseca (AASCV)

11h15. Taller “Com realitzar astrofotografies de cometes?” A càrrec d’Iko Margalef i Dídac Mesa (Cel de Vinaròs)

12h00. Taller “Astrometria i fotometria d’asteroides i cometes” A càrrec d’Albert Sànchez (Obs.Gualba/AstroGirona) i Diego Rodríguez (Cosmos Mataró)

12h45. Taller “Estudiant Supernoves amb mitjans amateurs” A càrrec de Xavier Puig (AAS)

15h30. Xerrada divulgativa. Dr. Ignasi Ribas (CSIC-IEEC) “Què en sabem d’exoplanetes?”

16h15 Taller “Técnicas de fotografía planetaria con Webcam, TheImagingSource en color y CCD rápida monocromática” A càrrec de Christian Grabenbauer

17h00 Xerrada divulgativa. Dr. Mauricio Misquero Castro (UCM) “Una introducción a la evolución estelar para todos los públicos”

17h45 Taller: “L’estació de videodetecció de meteors i bòlids de Folgueroles en el marc de la Xarxa SPMN” A càrrec de Pep Pujols (AAO)

18h30 Xerrada divulgativa. “El Sistema Solar descobert pel Telescopi Hubble i les missions Dawn i New Horizons de NASA” Dr. Josep M. Trigo (CSIC-IEEC)

19h15 Taller “Ocultacions d’estelles per asteroides pel mètode Driftscan” A càrrec de Ramón Naves

INFORMACIÓ PRÀCTICA:

L’accés al Parc i a totes les activitats de l’encontre tindrà un cost de 10 €/persona (excepte els que figuren al programa com organitzadors d’activitats). El pagament de l’entrada podrà ser abonat bé a compte o bé in situ el mateix dia. Els participants podran fer acampada al mateix parc (en abonar 5 € addicionals per persona) o bé establir-se a algun dels allotjaments rurals que hi ha a Gualba o al seu entorn. Moltes d’aquestes cases rurals ofereixen apartaments amb capacitat per 6 ó 8 persones amb preus a partir d’uns 30 €/persona.

La reserva d’entrades i d’espai d’acampada es farà a través del correu-e del Parc Mediambiental de Gualba: info@parcdegualba.cat

La reserva d’allotjament rural es farà mitjançant contacte directe amb els propietaris que es proporciona a continuació.

ALLOTJAMENTS RURALS A GUALBA:

1.Rural Montseny
Propietari: Josep Maria Llorca; Telèfons: 649994178 o 938487266
Correu-e: info@ruralmontseny.com
Descompte ofert als participants: 10%

2. Casa Colònies El Pinatar
Propietari: Francesc; Telèfon: 646976101
Correu-e: consultes@elpinatar.com

3. Can Joan Barnedas
Propietari: Sr.Parera; Telèfon: 938487100
Correu-e: info@canjoanbarnedas.com

4. Casa Rural Cal Moro
Propietari: Francesc; Telèfon: 635491991
Correu-e: info@calmoro.com

5. Hotel Masferrer
Propietari: Manel; Telèfon: 938487705
Correu-e: hm@hotelmasferrer.com

O bé en altres allotjaments a municipis propers com ara: Breda, Hostalric o Sant Celoni.

DINAR I SOPAR:

A la recepció del Parc Mediambiental de Gualba es podran treure el tiquets per les diferents opcions de dinar i sopar:

Dinar de germanor (botifarrarra a la brasa + pa amb tomàquet + refresc) per 5 € o Dinar al Restaurant del Parc (menú 19,50 €)

Sopar a la fresca (entrepà + begura) per 5 € o Sopar al Restaurant del Parc (menú 25 €)

Director i Organitzador:

Dr. Josep M Trigo i Rodriguez, Científic Titular CSIC, I.P. Grup Meteorits, cóssos menors i Ciències Planetàries de l’ICE http://www.ice.cat/es/view_staff.php?MID=13

Co-Organitzadors de l´encontre:

Carles Lozano , Associació Astronòmica Sant Cugat-Valldoreix, AASCV http://www.astronomia.cat/
Albert Sànchez, Observatori de Gualba i Astro Girona http://www.astrogirona.com/
Cristina Jiménez, Comunicació Científica IEEC
Marina Martínez, CSIC-IEEC, http://www.ice.csic.es/view_staff.php?MID=163&ap=1
Jordi Arnella, astrònom d´Astrogirona http://www.astrogirona.com/
Sergi Torrents, GAT https://plus.google.com/+SergiTorrents/posts
Pere Closes, ASTER , Agrupació Astronòmica de Barcelona, http://aster.cat/ca/index.html
Xavier Puig, President de l´Agrupació Astronòmica de Sabadel, AAS, http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Xavier_Puig_%28AAS%29_2014.JPG
Iko Margalef, Cel de Vinaròs, http://www.astrobin.com/users/iko/?active=2351&public=&sub=gear http://celdevinaros.es.tl/Inicio.htm
Dídac Mesa, Cel de Vinaròs, http://www.lacalamanda.com/territori_cultural/2563/didac-mesa-romeu-es-mes-facil-que-desapareguem-com-a-civilitzacio-a-consequencia-de-lautodestruccio-que-perque-el-sol-es-converteixi-en-una-gegant-roja
Ramón Vilaseca, Associació Astronòmica Sant Cugat-Valldoreix, AASCV http://www.astronomia.cat/
Diego Rodríguez, Cosmos Mataró http://www.cosmosmataro.org/
Dr. Ignasi Ribas, CSIC-IEEC http://www.ice.csic.es/view_staff.php?MID=11
Christian Grabenbauer, http://astrotiana.org/en
Dr. Mauricio Misquero Castro, UCM https://www.linkedin.com/pub/mauricio-misquero-castro/a8/a53/a98
Pep Pujols, membre d´Agrupació Astronòmica d´Osona, AAO http://astroosona.net/blog/?s=pep+pujols
Ramón Naves, http://www.astrosurf.com/cometas/

Organitzadors del I Festival Astronòmic del Montseny

Has de ser soci (i entrar a la web) per tal d'apuntar-te
tag

Curs de fotografia nocturna amb trípode

Posted in: on 2 de maig de 2015

Curs bàsic de fotografia nocturna amb trípode.

Per a completar el Curs d’Iniciació a l’Astronomia que tot just hem acabat el dia 4 de maig us proposem participar en aquest curs per veure el funcionament de les nostres càmeres DSLR i la importància d’alguns dels seus elements, tot aplicant aquests coneixements a la pràctica de la fotografia nocturna.

Ara, el més interessant serà descobrir que no cal un telescopi per obtenir espectaculars astrofotografies, tot incorporant el paisatge a les nostres composicions!

En aquesta sessió, que serà principalment pràctica, aprendrem la tècnica de captura de dades i del seu pre-processament, és a dir, farem les fotografies i amb el software gratuït Startrails aprendrem a compondre la fotografia circumpolar.

Circumpolar de José Manuel Sánchez Bosch

També aprendrem com es fan les fotografies de la Via Làctia.

Triangle d'estiu. Fotografia de José Manuel Sánchez Bosch i Daniel Bosch Portell

Autor: Josep Maria Petit Prats

Autor: Carles Corney Cufí

Material a portar:

Reflex digital (cal saber com funciona en mode manual).
Intervalòmetre (cal portar disparador manual programable i conèixer el seu funcionament).
Trípode.
Roba adient, menjar i beure, il·luminació, bateries…
PC Portàtil amb el programa StarTrails instal·lat si voleu fer la vostre foto in situ, si no escollirem una sola del grup i la compondrem allà mateix.

Mes endavant és farà una altra sessió formativa on tractarem el processament de la fotografia obtinguda i que ens permetrà passar d’una sola fotografia original a la final, composta i processada:

Objectes Messier a la Via Làctia. Fotografia de José Manuel Sánchez Bosch

Objectes Messier a la Via Làctia. Fotografia de José Manuel Sánchez Bosch

El curs s’impartirà al Mas Roig II de Llagostera, el dia 8 de maig a les 20:30. En acabar segurament anirem a la costa a fotografiar el cel amb el paisatge de la Costa Brava.
Professor: José Manuel Sánchez Bosch, astrònom de l’Associació Astronòmica de Girona. Aquí podreu veure una mostra dels seus darrers treballs a Islàndia.

INSCRIPCIONS:
Assistència i inscripció gratuïtes per als socis d’Astrogirona. Les persones que no siguin sòcies han d’enviar un email a presidencia@astrogirona.com per apuntar-se al curs. El preu en aquest cas és de 6 euros, que caldrà abonar el mateix dia del curs.

Fotografies realitzades per:
Carles Corney Cufí, Josep Maria Petit Prats, Daniel Bosch Portell i José Manuel Sánchez Bosch.

Has de ser soci (i entrar a la web) per tal d'apuntar-te
tag

Pluja d’estels del Perseids

Posted in: on 2 de maig de 2015

Observació de la pluja d’estels dels Perseids.

Els Perseids són una de les pluges i dinàmica de meteors més emocionants, visible als mesos de juliol i agost (17 de juliol al 24 d’agost). Basant-nos en les observacions de l’International Meteor Organization dels últims anys, esperem que el màxim d’activitat d’aproximadament 100 meteors per hora es produeixi entre les 01:30 i les 14:00, però especialment pot ser més intens entre les 08:30 i les 11:00 (hora oficial), sempre del dia 13 d’agost. Malgrat tot ,hi ha una alta probabilitat d’observar un màxim secundari que podria ser també molt intens, que es produiria al voltant de les 20:39 del dia 12 d’agost, segons el model que ha preparat Jérémie Vaubaillon, i que acompanya aquest text, i que contempla com a responsables d’aquest màxim del dia 12 als meteoroides procedents del pas del cometa Swift-Tuttle de 1862. El gruix d’aquest núvol de partícules estarà a només 80.000 km de la Terra. Així que des de l’ocàs del dia 12 d’agost haurem d’estar ben atents al cel, especialment a partir de les 22-23 hores quan el radiant dels Perseids comença a guanyar alçada sobre l’horitzó.

La pluja de meteors ens va sorprendre en diverses ocasions durant les últimes dues dècades, mostrant esclats de 150 a 400 meteors/hora a causa que la Terra passa per les regions de major densitat en el flux de pols (per exemple, THZ ~ 200 l’any 2009).

Enguany però no tindrem tanta sort doncs no travessarem el núvol de meteoroides tan directament, però tenim un avantatge, la Lluna no ens molestarà dons el dia 14 ja serà Lluna nova, així que s’espera poder gaudir dels màxims secundaris com el que us hem comentat al principi. S’espera poder observar alguns bòlids ràpids i multicolors (meteors més brillants que el planeta Venus, de magnitud -5), en moments anteriors i posteriors al màxim del dia 13, diürn. Per aconseguir observar alguns meteors caldrà buscar un lloc d’observació el més fosc possible, fora dels nuclis urbans.

Les simulacions de Jérémie Vaubaillon indiquen que aquest any podrem observar una pluja no tan densa com la dels anys anteriors, ja que la Terra travessarà enguany les restes del cometa 109P/Swift-Tuttle que van quedar atrapades en òrbita al voltant del Sol de manera més indirecta que en ocasions anteriors (veure gràfic a continuació).

Òrbita de la Terra travessant el núvol de restes del cometa 109P/Swift-Tuttle

El cometa 109P/Swift-Tuttle descriu una trajectòria que dóna la volta al Sol cada 135 anys, però cada any la Terra travessa els núvols de restes del cometa atrapades per la gravetat solar. En fer-ho, les partícules de pols cometari travessen l’atmosfera terrestre a una velocitat de 59 km/s (212.400 km/h); a causa d’aquesta velocitat extrema, les minúscules partícules del cometa, la majoria de les quals no són més grans que un gra de sorra, poden produir impressionants traces de llum. Els brins de pols interestel·lar es cremen per complet a una alçada de 100 km per sobre de la superfície terrestre.

En el gràfic següent podeu apreciar com les òrbites dels meteoroides dels Perseids (les tres línies verdes), intersecten la de la Terra (el puntet blau), donant origen a la pluja de meteors de les Llàgrimes de Sant Llorenç.

Òrbita de la Terra travessant el núvol de restes del cometa 109P/Swift-Tuttle

Radiant Persèids

En condicions ideals, els Perseids s’observen millor després de la mitjanit local, quan guanya alçada Perseus (el radiant) al cel de l’horitzó Est.

De fet, les taxes més altes són visibles cap a la matinada, quan el radiant arriba al seu punt més alt.

La millor manera d’observar meteors és a ull nu, estirats còmodament a terra, abrigats moderadament, en un lloc el més fosc possible.

Per estar ben informats podem consultar els següents gràfics que mostren la ubicació dels radiants de les pluges de meteors tal i com es detecten en temps gairebé real pel Canadian Meteor Orbit Radar (CMOR). Cada dia, aproximadament 4000-5000 òrbites de meteoroides individuals es mesuren pel CMOR i la quantitat d’agrupaments de meteors en aquests radiants determina la ubicació de les pluges d’estels.

CMOR, activitat

La gràfica superior mostra l’activitat dels radiants en un mapa del cel vist des de l’estació de radar (43N, 81W) en el moment indicat. El sol i la Lluna també es mostren.

La següent imatge mostra la mateixa vista amb els radiants amb colors individuals codificats per la velocitat dels meteors associats.

CMOR, velocitat dels meteors

Per a observar una pluja d’estels no cal cap instrumental específic. Podeu gaudir-les a ull nu, estirats a terra en un indret ben fosc i ben abrigats, i podeu fer fotografies de gran camp del cel nocturn, per intentar capturar les traces lumíniques dels meteors. Ah!, recordeu que això no serà una pluja de meteorits, sinó de meteors! A les partícules dels cometes en òrbita les anomenem meteoroides, quan aquestes es desintegren en la nostra atmosfera i deixen el seu característic rastre de llum s’anomenen meteors, i si finalment algun fragment important arriba a impactar amb la superfície terrestre, aquest fragment recuperat s’anomena meteorit.

L’Associació Astronòmica de Girona instal·larà el seu camp d’observació al Mas Roig II de Llagostera, on a partir de les 21:00 del dia 12 d’agost muntarem guàrdia tota la nit per observar si es compleixen les previsions, i també és clar altres astres que aquella nit tinguin la delicadesa de deixar-se espiar, com la sempre atractiva Lluna, que mostrarà una lleu fase. No cal dir que tothom hi està convidat, l’observació telescòpica i meteòrica serà de franc.

I per acabar, una petita curiositat. Si voleu, podeu intentar capturar un possible fragment de meteorit d’una manera molt senzilla. Només cal que podeu recollir l’aigua de la pluja del vostre sostre durant el primer episodi de precipitació que s’esdevingui a la vostra localitat just després de la pluja de meteors. Podeu fer servir diverses galledes per tenir més possibilitats d’èxit. Un cop teniu les galledes plenes, haureu de filtrar l’aigua recollida amb un drap ben fi i blanc. Allí, us hi hauran quedat atrapades diverses partícules sòlides, minúscules. I ara ve la part més divertida d’aquest experiment! Mireu de disposar d’un imant el més potent possible, de neodimi per exemple, i passeu-lo per sobre de la vostra collita de partícules. Si alguna d’elles s’adhereix a l’imant hi ha alguna possibilitat que provingui de l’espai exterior, potser de la generació d’estels anterior al Sol… qui sap? Potser haureu capturat un fragment de cometa, un petit tros dels fòssils de la formació del nostre sistema solar. No cal dir que per a confirmar aquesta procedència caldria una anàlisi molt detallada de la mostra, però l’experiència és emocionant i divertida i us permetrà gaudir de les pluges de meteors durant molt més temps i d’una forma original, sobre tot si ho feu amb nens. Si a més disposeu d’un microscopi ja podeu començar la vostra pròpia recerca “meteorítica”. Que tingueu bons cels i bona caça!

En aquest vídeo d’agost de 2013 trobareu també informació sobre la pluja d’estels dels Persèids.

Has de ser soci (i entrar a la web) per tal d'apuntar-te
tag

La Nit Galàctica

Posted in: on 2 de maig de 2015

El dia 23 de juliol de 2015 celebrarem a Girona, al Centre Cívic Santa Eugènia, la “Nit Galàctica”.

Les activitats es duran a terme de forma simultània a partir de les 20:00 i seran de franc, a càrrec de l’Associació Astronòmica de Girona.

Les primeres hores de la festa serà el moment dels més menuts, que podran participar en diversos tallers i activitats, com sentir-se astronautes per un dia en un divertit photocall, enlairar coets d’aigua, simular cràters i galàxies, endinsar-se en el més profund del cel a l’interior d’un fantàstic planetari inflable, és el nostre amic Blau, el planetari.

El planetari Blau, inflable per a nens i no tan nens! és una cúpula, un iglú, que s’infla molt ràpidament, amb unes dimensions de sis per sis metres de base i una alçada de tres metres i mig. Dins pot acomodar un grup d’entre 20/30 persones. Un cop allà s’aconsegueix quedar completament a les fosques i gràcies a un projector Gotto, es pot veure tot el cel observable des de la Terra, la Lluna, els planetes… Al mateix temps es poden projectar sobre les estrelles les constel·lacions. L’altra eina útil del planetari és un petit motor que simula la rotació de la Terra, el què permet comprendre perfectament el moviment uniforme del cel al llarg d’una nit o d’un any.

Blau, el planetari

Blau, el planetari

Planetari

Planetari

Photocall

Photocall

Taller de galàxies

Taller de coets d'aigua

Taller de coets d'aigua

Taller de coets d'aigua

Planetari

Planetari

I una mica més tard, a partir de les 22:00 podrem observar el cel amb els nostres telescopis que et permetran pràcticament “tocar” entre altres objectes la Lluna i Saturn.

No t’ho perdis! Astronomia i cultura pel poble, gratis!

Has de ser soci (i entrar a la web) per tal d'apuntar-te

tag

Taller de Robòtica

Posted in: on 1 de maig de 2015

Vine a aprendre a construir robots amb nosaltres!

II Taller de Robòtica a Banyoles, basat en Arduino (hardware lliure).
L’objectiu serà la construcció d’un robot explorador-rastrejador.

Més informació i inscripcions aquí.

Primer torn: del 6 de juliol al 10 de juliol del 2015.
Segon torn: del 13 de juliol al 17 de juliol del 2015.
De 9:00 a 13:30 al Museu Darder de Banyoles.
Places limitades. Per a majors de 12 anys.

Has de ser soci (i entrar a la web) per tal d'apuntar-te
tag

Assemblea General de Socis d’Astrogirona

Posted in: on 1 de maig de 2015

Assemblea General de Socis d’Astrogirona.

Se celebrarà a les 17 hores del dia 6 de juny al Centre Cultural Can Roig de Llagostera.

Has de ser soci (i entrar a la web) per tal d'apuntar-te
tag