bub
Blog

Eclipsi parcial de Sol (visible)

Posted in: on 11 d'abril de 2015

Visible a Europa, Nord d’Àfrica i nord d’Àsia. En la línia de centralitat es troben les illes Fèroe, Dinamarca, on l’eclipsi es pot veure per complet durant 2 minuts i 30 segons;i les illes Svalbard, Noruega, on la totalitat de l’eclipsi és de 2 minuts i 30 segons.

Des de Catalunya podrem gaudir d’un eclipsi al 63%, amb l’inici a les 9:11, el màxim a les 10:16, i amb final a les 11:27.

FacebookTwitterGoogle+Compartir
tag

Eclipsi total de Lluna (visible)

Posted in: on 23 de febrer de 2015

L’eclipsi es produeix amb la Lluna en la seva posició anual més propera a la Terra.
La durada de l’eclipsi és de 3 hores i 20 minuts, de les 2:07 a les 5:27 de la matinada.
La Lluna romandrà eclipsada durant 1 hora i 12 minuts.
Visible des de Catalunya.

tag

Lliurament dels Premis Astrobanyoles de Recerca i Divulgació Científica

Posted in: on 23 de febrer de 2015

Lliurament dels premis als guanyadors de la V Edició del Premi Astrobanyoles de Recerca i Divulgació Científica, en els què participem com a Jurat.

L’Acte de lliurament de premis tindrà lloc al Museu Darder de Banyoles.

Més informació a: http://www.astrobanyoles.org/premi/premi.php

Has de ser soci (i entrar a la web) per tal d'apuntar-te
tag

Marató Messier al Pla de Martís

Posted in: on 23 de febrer de 2015

La ja tradicional Marató Messier al Pla de Martís és una activitat conjunta de l’Associació Astronòmica de Girona i d’Astrobanyoles, www.astrogirona.com i www.astrobanyoles.org.

Completar aquesta marató requereix veure en una sola sessió d’observació, del vespre fins a la matinada, tots els 110 objectes del catàleg de l’astrònom francès del segle XVIII Charles Messier.

Tot i semblar descoratjador, per als maratonians de l’hemisferi nord sovint hi ha caps de setmana, prop de l’equinocci de primavera, amb nits sense Lluna favorables per a completar la tasca.

Així, t’animem a compartir amb nosaltres aquesta experiència d’intentar observar 110 meravelles del cosmos el proper dia 18 d’abril.

Us hi esperem a partir que el Sol es pongui! El camp d’observació està detallat al mapa, on també trobareu indicat com arribar-hi des de Llagostera, seu d’Astrogirona.


Mostra un mapa més gran

Desplegarem diversos telescopis equipats amb càmeres per tal de poder observar també, directament a la pantalla de l’ordinador, les galàxies, nebuloses i cúmuls que aniran desfilant un rere l’altra davant nostre.

Així tothom podrà observar còmodament aquests objectes tan febles i esquius i, fins i tot, emportar-se’ls posats, fotografiant amb el mòbil directament la pantalla de l’ordinador mostrant en temps real l’objecte observat.

Com a exemple del que hem anomenat “CCD visual”, podeu veure com queda amb Instagram (requadre blanc) la recent supernova detectada a la galàxia M82. Teniu la supernova pràcticament centrada.

Supernova a M82 el dia 22 de febrer de 2014

Precisament, podrem comprovar com la supernova ha disminuït la seva brillantor, tot comparant-la amb aquesta imatge que vaig obtenir el dia 22 de febrer de 2014.

Per a facilitar la tasca dels maratonians, convé saber l’ordre en què hem d’observar els objectes. Hi ha diverses eines que ens permeten personalitzar la nostra pròpia taula d’observació ben acurada, que cal seguir bé si no ens volem perdre cap objecte i també fotografiar-lo. Podeu elaborar la vostra guia d’observació aquí.

I, és clar, en les pauses entre Messiers observarem també altres objectes, com la Nebulosa de l’Esquimal.

Aquesta és una de les meves nebuloses preferides, des que la vaig veure per primera vegada en un llibre d’astronomia als llunyans anys 80. És molt petita i feble i costa d’observar i en aquella època les fotografies mostraven clarament perquè a NGC 2392 també se l’anomena “Nebulosa de l’Esquimal”. Podeu veure la imatge que em va impactar fa tant de temps en el quadre inferior dret d’aquesta composició.

Eskimo Nebula el dia 22 de febrer de 2014

Aquesta imatge, com l’anterior de la supernova a M82, està obtinguda d’una sola fotografia. En aquest cas l’exposició va ser de 60 segons, per a M82 van ser només 20 segons. Vaig utilitzar una CCD a color senzilla, l’Atik 16IC a focus primari del meu telescopi Meade LX200R, de 10 polsades.

Els resultats de l’observació i captura d’imatges amb la tècnica de CCD visual, on prima la velocitat en el canvi d’objectes, són prou interessants, tenint en compte que normalment en tractar-se d’una sola fotografia de molt poca exposició la qualitat quedarà sempre molt limitada. Però a canvi podrem gaudir d’una observació del cel molt sensible i ràpida, gairebé en temps real, especialment indicada per agilitzar l’observació dels objectes de la Marató Messier.

Una marató que també podeu conèixer de forma excepcional mitjançant aquesta fantàstica sèrie d’articles, de ben segur la millor informació sobre el Catàleg Messier en català. I us proposo començar el viatge pel final que ha triat el seu autor, en Dídac López. Per a navegar d’objecte a objecte podeu fer servir el cercador.

Animeu-vos a acompanyar-nos! Gairebé tocarem el cel profund!

Rafael Balaguer Rosa.

Has de ser soci (i entrar a la web) per tal d'apuntar-te
tag

La Nit dels Llunàtics

Posted in: on 23 de febrer de 2015

La Lluna ha exercit des de l’inici dels temps una poderosa influència sobre els éssers humans. De fet, en bona part és gràcies a la nostra germana còsmica que la mateixa vida sobre la Terra va esdevenir possible i tal i com la coneixem avui.

La Lluna amb el telescopi de l'Observatori Can Roig. Rafael Balaguer

Dominadora de la nit, de cicle implacable, va esdevenir tant origen del calendari com deessa, rols que, entre altres, encara ara representa.

Per això des de sempre els humans hem estat en major o menor mesura “llunàtics”. Des dels més mítics i màgics licantrops, als primers xamans i als moderns científics.

Científics i filòsofs com els membres de la Societat Lunar, un club de debat de prominents emprenedors, filòsofs de la naturalesa i intel·lectuals que es reunien regularment entre 1765 i 1813 a Birmingham, Anglaterra. Al començament el grup es va anomenar “Cercle Lunar”, fins que al 1775 van adoptar el nom de “Societat Lunar”. El nom de la societat provenia de la pràctica d’organitzar les seves reunions en nits de lluna plena. Com que no hi havia il·luminació als carrers, la llum extra als carrers (fins a un 7% de la llum solar) feia el camí de tornada a casa més fàcil i segur. I és clar, els seus membres s’autodenominaven “llunàtics”. Entre altres seus, les reunions es feien sovint a la casa d’Erasmus Darwin, l’avi del gran Charles Darwin. De ben segur que la influència de l’avi i de retruc de la filosofia “lunar” es va deixar sentir en el caràcter inquiet i científic d’una de les persones que més han canviat el nostre món. Sempre, la Lluna…

A la Barcelona del segle XXI la Lluna no il·lumina les nostres vides com abans, però sí que brilla com sempre i com a anècdota personal us comentaré que recordo amb certa nostàlgia haver participat en algunes sessions hereves d’aquesta Societat Lunar, al mateix Castell dels Tres Dragons. Debats científics en la biblioteca de l’antic Museu de Zoologia… no es podria haver trobat un lloc més adient…

Però deixem de somiar i posem els peus de nou a la… Lluna! Precisament per renovar el nostre vincle amb Selene us proposem gaudir d’una nit de Lluna i astronomia. Es tracta de la Nit Internacional d’Observació de la Lluna. És un esdeveniment anual que busca animar la gent a mirar cap amunt i deixar-se captivar per la nostra veïna còsmica.

International Observe The Moon Night

Tant a ull nu com a través dels telescopis més sofisticats, tots els anys el mateix dia, astrònoms arreu del món duem a terme esdeveniments i activitats que celebren la nostra Lluna i apropen als ciutadans la importància de la Lluna en la cultura, la història, la ciència i l’exploració.

Enguany l’Associació Astronòmica de Girona participarà en aquesta nit màgica amb dues activitats simultànies. En ambdues, el dia 19 de setembre de les 20:30 en endavant podrem observar amb els nostres telescopis la Lluna i el planeta Saturn abans que no desapareguin sota l’horitzó.

Per una banda, obrirem les portes de la seu d’Astrogirona, l’Observatori Can Roig, situat al C/ Lleó I, 2 de Llagostera, a la Biblioteca Julià Cutiller.

I per arribar a més gent també desplegarem els nostres equips en un camp d’observació a l’Escala, a primera línia de mar, a l’aparcament de La Punta de l’Escala.

Evidentment, totes les activitats seran de franc. Te les perdràs? Vine a renovar el teu vincle amb el cel amb nosaltres, et sentiràs de nou ben “llunàtic/a”!

També, pots apuntar-te i compartir l’esdeveniment a Facebook (atenció enllaç a l’edició 2014).

Has de ser soci (i entrar a la web) per tal d'apuntar-te
tag

Observació astronòmica als Aiguamolls de l’Empordà

Posted in: on 23 de febrer de 2015

Guiarem una observació astronòmica als Aiguamolls de l’Empordà, planetari natural!

Has de ser soci (i entrar a la web) per tal d'apuntar-te
tag

El sistema solar per a infants

Posted in: on 5 de febrer de 2015

Rafael Balaguer, president d’Astrogirona, visitarà l’escola Pompeu Fabra de Salt per explicar als més petits les meravelles del nostre sistema solar.

Has de ser soci (i entrar a la web) per tal d'apuntar-te
tag

Visita a l’Observatori Can Roig

Posted in: on 5 de febrer de 2015

Els alumnes de primer de primària de l’escola Pompeu Fabra de Salt visitaran l’Observatori Can Roig.

Has de ser soci (i entrar a la web) per tal d'apuntar-te
tag

Visita a l’Observatori Can Roig

Posted in: on 5 de febrer de 2015

Els alumnes de segon de primària de l’escola Pompeu Fabra de Salt visitaran l’Observatori Can Roig.

Has de ser soci (i entrar a la web) per tal d'apuntar-te
tag

Oposició de Júpiter

Posted in: on 5 de febrer de 2015

Heu vist aquest astre brillant que apareix a l’est al començament de la nit destacant sobre els altres? És el planeta Júpiter, que el dia 06 de febrer assoleix el seu moment de visibilitat òptima: l’oposició.

Oposició de Júpiter de 2010

El planeta gegant, amb les seves bandes nuvoloses i els seus quatre satèl·lits principals és un espectacle per a petits telescopis, i fins i tot per a prismàtics!

L’oposició d’un planeta exterior té lloc quan aquest, la Terra i el Sol s’alineen. En aquestes dates la distància entre aquest planeta i la Terra és mínima, i per tant la mida aparent del planeta és màxima, la seva brillantor és també màxima, i pot observar-se durant tota la nit … Per això diem que aconsegueix la seva visibilitat òptima.

Aquest 2015 l’oposició de Júpiter és el 06 de febrer, encara que podrà observar-se en molt bones condicions durant tot el que resta de l’hivern. Just aquest dia es trobarà dins dels límits de la constel·lació de Càncer, molt proper al seu límit amb Leo, a 4’34 Unitats Astronòmiques de la Terra (a uns 640 milions de quilòmetres). La seva mida angular serà de 45″ i la seva magnitud aparent de -2,4.

Aquesta oposició és encara més especial ja que coincideix just amb l’equinocci del planeta gegant (el Sol creua per aquestes dates el pla de l’equador jovià). Això fa que es produeixin fenomens mutus molt curiosos entre els seus satèl·lits principals (es projecten la seva ombra entre si, transiten uns per davant d’altres…).

Júpiter serà absolutament inconfusible. Si dirigim les nostres mirades cap a l’est als voltants de les deu de la nit, veurem un astre brillant que destaca sobre els altres.

Teniu uns prismàtics? Dirigiu-los cap a Júpiter i veureu alineats i molt pròxims a ell diversos dels seus quatre satèl·lits principals; Ió, Europa, Ganimedes i Cal·listo, els anomenats “galileans”. Diem diversos ja que encara que són visibles els quatre, el més segur és que algun no es vegi per estar ocult darrera del propi Júpiter, o estar transitant per davant d’ell i que passi desapercebut. Si teniu la paciència de fer un petit esquema amb les posicions que aquests ocupen veureu com canvien d’una nit a una altra segons avancen en la seva òrbita.

Amb un telescopi la visió es fa magnífica, podent apreciar molt millor els satèl·lits galileans i els seus fenomens mutus. També es poden observar els cinturons ennuvolats de Júpiter i la seva famosa taca vermella.

No us el perdeu!

Font: Aula de Astronomía.

tag